Autor: Sorina Bujarov

Deși majoritatea moldovenilor au poliță de asigurare medicală, tot mai multe studii realizate în ultima perioadă arată că aceștia scot bani în plus din buzunar, atunci când ajung la medic. Potrivit ultimului Barometru de Opinie Publică, unul din patru moldoveni care se adresează la medic oferă „mulțumiri”, sub formă de bani sau cadouri, pentru serviciile medicale.

Datele mai arată că valoarea medie a „mulțumirilor„ variază în funcție de serviciile solicitate de către pacient. Astfel, pentru o simplă vizită la medicul de familie moldovenii au fost nevoiți să scoată suplimentar din buzunar în medie 83 de lei, iar pentru o consultație la medicul specialist - 118 lei.

Pentru procedurile efectuate la Centrul Medicilor de Familie, cei care au confirmat că au „mulțumit” în vreun fel lucrătorii medicali, au plătit doctorilor, în medie, 116 lei.

Volumul „mulțumirilor„ crește semnificativ atunci când vine vorba despre spitale. Datele Barometrului de Opinie Publică, prezentat ieri, arată că plățile informale în spitale sunt, în medie, de 479 de lei. În această sumă au fost incluse atât cheltuielile pentru medicamente, dar și pentru „mulțumirile” cadrelor medicale.

Potrivit raportului, pentru alte cheltuieli în instituțiile medico-sanitare, pacienții moldoveni au scos din buzunare, în medie, 341 de lei.

 70 la sută dintre moldoveni consideră că polița medicală nu-și justifică costul 

Dacă în medicina primară volumul plăților informale nu diferă foarte mult de vârsta, nivelul de educație și nivelul socio-economic al persoanei, în asistența medicală spitalicească situația este cu totul alta. Raportul arată că pacienții de peste 60 de ani au afirmat că au plătit neoficial, în medie, 892 de lei pentru procedurile medicale, medicamente și alte cheltuieli din spital, iar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani au scos din buzunare - 271 de lei.

Suma plăților informale din spitale depinde și de nivelul de educație, precum și nivelul socio-economic al pacientului. Datele Barometrului de Opinie Publică arată că în ultimele 6 luni, pacienții cu un nivel mediu de educație au plătit, în medie, pentru procedurile medicale și medicamentele din spitale - 637 de lei. Asta în timp ce pacienții cu un nivel înalt de educație au scos din buzunar 279 de lei. Pe perioada spitalizări, cei cu un nivel socio-economic scăzut au scos neoficial din buzunar încă - 673 de lei, în timp ce persoanele cu un nivel economic mai în nalt au plătit în plus doar 76 de lei.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1.115 persoane, cu vârsta de peste 18 ani, în perioada 28 martie-13 aprilie 2014. Marja de eroare este de +/-3%. 

 

 Articole relaționate:

Majoritatea moldovenilor sunt nemulțumiți de asistența medicală care li se acordă. Experții: „Nu se investește în comunicare” 

Fiecare al treilea moldovean susține că asistența medicală din țară nu s-a îmbunătățit în ultimul an 

Moldovenii ocolesc spitalele. În unele cazuri, decizia are un final tragic