Redactor: Irina Papuc

Un eventual focar de poliomielită in Ucraina va fi inevitabil, dacă nu se vor lua măsuri urgente. Riscul este foarte mare având în vedere faptul că rata de imunizare în statul vecin este cea mai mică din ultimii 20 de ani.

Riscul de răspândire a poliomielitei în Ucraina a crescut semnificativ ca urmare a răspândirii virusului în Orientul Mijlociu și circulația continuă în Afganistan, Nigeria și Pakistan, precum și din cauza unui număr mare de persoane care călătoresc fără să fie vaccinate, scrie Unian.

„Rata de vaccinare în Ucraina este cea mai mică din ultimii 20 de ani. Mai puțin de jumătate dintre copii sunt pe deplin vaccinați împotriva poliomielitei, iar situația instabilă din țară reduce nivelul de acoperire chiar mai mult. UNICEF solicită autorităților ucrainene să ia măsuri urgente pentru a preveni izbucnirea poliomielitei din țară”,  a declarat șefa reprezentanței UNICEF în Ucraina, Yukie Mokuo.

  Poliomielita amenință Europa

La rândul său, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății și șeful Delegației în Ucraina, Dorit Nitzan a declarat că sunt necesare măsuri urgente. „Poliomielita se răspândește cu ușurință. De multe ori fără simptome evidente, într-un caz din 200 poliomielita provoacă paralizie. În primul rând , poliomielita amenință țările cu copii nevaccinați, așa cum este în Ucraina acum. Cu toate acestea, eforturile specifice pot reduce riscul de poliomielită, dar trebuie să acționăm acum”.

Totodată, aceștia au menționat că Ucraina este singura țară europeană care a fost recent inclusă în lista celor 13 state cu un risc ridicat de focare de poliomielită din lume. Lista include , de asemenea, Republica Uganda, Siria, Liban, Iordania, Sudanul de Sud, Sudan, Irak, Mali, Djibouti și Eritreea.

Modalitatea cea mai eficientă de reducere a riscurilor legate de „importul” de poliomielită este acoperirea populației cu vaccinuri. Din cauza ratei scăzute de vaccinare deja au existat focare de boli transmisibile în Ucraina, precum rubeola , tusea convulsivă, care s-a ridicat aproape la un nivel de epidemie.

 

█  Articole relaționate:

Copiii, afectați de o boală rară similară poliomielitei 

Virusul poliomelitei înregistrate în Siria după 14 ani de absență, își are originea în Pakistan