Redactor: Sorina Bujarov

O femeie din satul Tătărești, raionul Strășeni acuză medicii de neglijență. Aceasta susține că nepotul său în vârstă de 12 ani a fost în pericol de moarte, deoarece lucrătorii medicali din localitate nu i-ar fi acordat ajutor medical la timp. Mai mult, deși băiatul suferea de apendicită medicii i-au prescris pastile pentru gât. Asistentele medicale din localitate spun însă că nu ar fi neglijat nepotul femeii.  

Ecaterina Focșa povestește că acum câteva zile nepotul ei de 12 ani a început să se simtă rău, transmite Jurnal TV. Băiatul avea dureri de stomac și vomita des. Femeia spune că s-a adresat medicilor din localitate care i-au prescris băiatului pastile pentru dureri de gât. A doua zi starea de sănătate a copilului s-a înrăutățit. Astfel, aceasta s-a deplasat împreună cu nepotul ei iarăși la Centrul de Sănătate din sat. Aici, în loc să-i acorde ajutor, doctorii și asistentele medicale zugrăveau pereții instituției medicale. Ba mai mult, aceștia au început să strige la femeie.

„Ele dădeau cu vopsea când am venit eu. Am intrat și au început a striga la mine, iar eu am spus să nu țipe pentru că copilul se simte foarte rău. M-au întrebat dacă i-am dat medicamente și le-am spus că nu i-am dat, dar are temperatură și se simte rău tare”, susține Ecaterina Focșa.

█ A murit în curtea spitalului, după mai bine de o oră de chinuri. Medicii ar fi intervenit prea târziu, deși au fost informați 

Femeia mai spune că lucrătorii medicali au strigat la ea pentru că nu i-a dat băiatului medicamentele prescrise.

„Doamna Nina a început să țipe la bunica, pentru că nu a cumpărat pastilele. Mi-au dat pastile de gât și de nas, dar pe mine nu mă durea gâtul”, mărturisește nepotul femeii.

Bunica băiatului susține că timp de aproape o oră nepotul ei a stat afară, fiind ignorat de medici și de asistentele medicale.

„A ieșit o femeie, o infirmieră, și m-a întrebat dacă am sunat la fiica mea ca să aducă medicamente copilului. Până atunci însă nu a ieșit nimeni să vadă copilul, nici măcar o asistentă medicală. Am vrut să-l iau acasă, însă el mi-a spus că nu mai rezistă, așa că m-am gândit să sun la salvare”, mai povestește femeia.

După ce a văzut că băiatul se simte tot mai rău și se chinuie de durere, lucrătorii medicali au chemat ambulanța. Odată ajuns la spitalul raional din Strășeni copilul a fost dus în sala de operație, deoarece i s-a rupt apendicele.

 Aproape jumătate din moldoveni nu ar depune vreo plângere, dacă li s-ar cere bani suplimentari pentru serviciile medicale 

„I-a plesnit apendicele, putea să moară băiatul. O asistentă medicală care a asistat la operație i-a spus fiicei mele că băiatul putea să moară, dacă mergea la spital puțin mai târziu”, spune Ecaterina Focșa.

De cealaltă parte, asistentele medicale din localitate confirmă că atunci când a fost adus copilul ele zugrăveau pereții instituției medicale, dar neagă acuzațiile precum că nu ar fi acordat minorului ajutor medical.

„L-a văzut medicul și i-a dat tratament, dar acesta nu a urmat tratamentul. La el accesul a fost joi, nu miercuri atunci când a fost la medic. Nu avea să moară copilul, pentru că noi ne-am adresat la timp. Bunica sa l-a lăsat pe scaun afară, iar noi am sunat la salvare”, susține Nina Țârdea, asistent medical la Centrul de Sănătate din satul Tătărești, raionul Strășeni.

Ecaterina Focșa spune că va depune o plângere la Ministerul Sănătății. 

 

 Articole relaționate:

Un medic narcolog din Călărași, reținut pentru luare de mită. Acesta ar fi pretins 400 de euro de la un șofer 

Un medic a fost condamnat la închisoare, după ce a stabilit un diagnostic incorect unei tinere care a murit