Autor: Sorina Bujarov

Sistemul medical din Republica Moldova îmbătrânește treptat. Aceasta pentru că, în ultimii ani, numărul lucrătorilor medicali de vârstă pensionară care continuă să muncească în acest domeniu este în creștere.

Potrivit raportului sindicatului „Sănătatea”, în anul 2011 puțin peste 28 la sută dintre medicii angajați în sistemul de sănătate din Moldova erau pensionari. În 2012 numărul acestora a ajuns până la 29 la sută, iar anul trecut numărul pensionarilor angajați în sistemul medical din țară a ajuns până la peste 30 la sută, din totalul angajaților.

Nu doar medicii preferă să muncească după vârsta de pensionare, dar și personalul medical de verigă medie. Și aici vorbim despre o creștere continuă. Dacă în 2011 numărul asistenților medicali pensionari angajați în sistemul medical din Moldova era de puțin peste 15 la sută, în 2012 această cifră a ajuns până la 18%, iar în 2013 a trecut de 18 la sută.

 În Spitalul raional din Râșcani, sunt angajați 200 de lucrători medicali, dintre care 44 sunt pensionari. Managerul spitalului spune că majoritatea sunt de vârstă înaintată, între 65 și chiar 78 de ani.

 „Din cei 52 de doctori care muncesc la noi în instituție, 16 sunt de vârstă pensionară, iar din 148 de asistenți medicali - 28 sunt la pensie. Cel mai în vârstă specialist are 70 de ani, muncește la noi încă de la începutul carierei sale, iar cel mai în vârstă asistent medical are 68 de ani. Avem și angajați care continuă să muncească, chiar dacă sunt la pensie de 10 ani, atât bărbați cât și femei. Sunt de școală veche, de aceea și muncesc până nu mai pot, nu știu de odihnă”, afirmă Gheorghe Roșca, medic șef la spitalul din  Râșcani.

 La 84 de ani continuă să muncească. Aproape 30 la sută dintre doctorii din Moldova sunt pensionari, iar numărul lor crește pe an ce trece 

Sunt devotați muncii, însă, recunoaște managerul spitalului, doctorii în vârstă nu se prea descurcă cu tehnologiile noi.

„Este adevărat că nu se descurcă foarte bine cu noile tehnologii, însă ei se pricep la altceva. Până la urmă creierul este mai deștept decât orice tehnologie, iar ei sunt foarte buni mentori pentru tânăra generație. Ei sunt și mai disciplinați, poate pentru  că sunt de școală veche”, susține Roșca.

Aceeași situație se atestă și în spitalul raional din Sângerei. Aici muncesc 11 specialiști de vârstă pensionară.

„Șapte medici și patru asistente medicale sunt pensionari. Cel mai bătrân angajat este o femeie de 78 de ani și este ginecolog. Lucrează la noi din 1965. Au o vârstă înaintată, dar sunt foarte activi”, afirmă Vasile Malcoci, managerul spitalului din Sângerei.

Acesta mai spune că niciodată în carierea sa nu a întâlnit vreun medic care ar fi încetat să muncească după vârsta de pensionare.

„E urât, dar nu am întâlnit vreun medic care ar fi mers la odihna binemeritată, după pensionare. Cu condițiile de la noi din țară, nu ne permitem să mergem la pensie când se cuvine, trebuie să muncim, pentru că banii din pensie nu sunt suficienți”, a mai adăugat Malcoci.

 Specialitățile de care nu va mai fi nevoie în spitale după regionalizare. Aproape 200 de medici nu mai corespund necesităților, pe când 150 lipsesc 

Principalul motiv pentru care doctorii moldoveni refuză să meargă la pensie sunt lipsa banilor suficienți pentru întreținere, dar și faptul că nu are cine să-i înlocuiască.

„Unii ar pleca, pentru că mai au copii care i-ar întreține, dar noi îi convingem să rămână să muncească pentru că nu are cine-i înlocui. Și așa nu avem specialiști suficienți”, afirmă Malcoci.

Acesta mai spune că tinerii specialiști nu se grăbesc să înlocuiască cadrele medicale în vârstă. „Anul trecum am reușit să convingem doar trei tineri specialiști să vină să muncească la noi, pe când noi avem nevoie de mult mai mulți”, a adăugat managerul spitalului din Sângerei.

În prezent, în sistemul medical din Republica Moldova muncesc peste 3.170 de medici pensionari și 4.124 de asistenți medicali și infirmieri, care sunt la vârsta pensionării. 

 

█ Articole relaționate:

Reconfigurare radicală a serviciilor medicale în nordul Moldovei, propusă de experții străini și moldoveni. Directorii de spitale nu sunt pregătiți să accepte schimbările

Deficit de medici în sudul și centrul Moldovei. Nisporeni, Cantemir și Cimișlia – cele mai afectate