Autor: Irina Papuc

Restaurante luxoase, meniuri copioase și atmosferă glamuroasă. Așa sunt organizate în ultimul timp conferințele științifice din domeniul medical. Astăzi, de exemplu, traumatologii, s-au adunat să serbeze 50 de ani de la înființarea Spitalului Clinic de Traumatologie, într-un restaurant de lux din Capitală, cunoscut ca fiind printre preferințele vedetelor din show-bizz-ul autohton și ale politicienilor.

Astăzi peste 136 de traumatologi din toată țara au fost invitați la o conferință consacrată aniversării a 50 de ani de la fondarea Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie. Doctorii au putut afla despre acest eveniment de la Ministerul Sănătății, care a publicat un ordin cu ziua și localul unde acesta va avea loc. Evenimentul, care a inclus deschiderea oficială și abordarea problemelor științifice, a fost organizat la un restaurant de lux din Capitală.

În timpul pauzelor de masă, chelnerii treceau neostenit și grațios printre invitați, asigurându-se că fiecare are un pahar cu apă, cafea sau ceai. În coridor – tot felul de standuri ale companiilor farmaceutice – medicamente și dispozitive medicale.

La pauza de masă, doctorii au posibilitatea să respire aer curat la un balcon spațios. Pe mesele acestora au fost aduse chiar sticle cu coniac și ulcioare cu vin.

Am încercat să aflăm de la managerul restaurantului, câți bani trebuie să scoatem din buzunar dacă decidem să organizăm aici un eveniment.

„Nu vă putem da astfel de detalii. Esențial este că noi creăm condiții pentru fiecare client individual. Poate fi mai scump sau mai puțin, în funcție de ceea ce-și dorește clientul”, ne-a spus managerul. El a precizat numai că suma medie pentru o persoană ajunge, de obicei, la 200 de lei și că oaspeții vor consuma și bucate. Despre plătitor tot nu ni s-a spus.

 

Managerul Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Anatolie Taran, ne asigură că instituția n-a plătit niciun leu din contul statului pentru acest eveniment. „Totul a fost plătit din sponsorizări, de către companiile farmaceutice. Legea ne interzice să cheltuim bani pe așa ceva”, dă asigurări Taran. El însă nu a dezvăluit suma și nici de ce au acceptat ca evenimentul fastuos să fie acoperit financiar de niște firme farmaceutice. Nu ne-a răspuns clar nici cine a ales localul. „Doctorii, toți și-au dorit asta. În altă parte n-am putut merge, pentru că suntem tocmai 300 de oameni. Chiar dacă e scump, merităm, pentru că lucrăm mult”, a conchis acesta.

Doctorii au fost mulțumiți de sărbătoare mai ales că sunt puține zilele în care se detașează de problemele din spital. Le este greu din cauza lipsurilor, dar își fac munca cu demnitate.

„Noi am rămas cu mult în urmă față de alte țări. În spitalele raionale, unele aparate au o vechime de 30 – 40 de ani. Sunt depășite de mult, și fixatoarele sunt prea vechi. Spitalul nostru este într-o condiție mai bună. În ultimii trei ani s-au procurat echipamente contemporane care ne permit să facem față situației”, spune Filip Gornea, medic traumatolog și fostul șef al Catedrei Ortopedie, Traumatologie și Chirurgie. Medicul se sfiește să vorbească despre probleme, mai ales despre salarii. „Nimeni din Moldova nu cred că are un salariu care să-i ajungă”. Ar vrea ca spitalul în care mai operează chiar și la cei 73 de ani ai săi să aibă condiții mai bune.

„Prima clădire a spitalului a fost construită în 1817, sunt iată aproape 200 de ani și de atunci se fac reparații cosmetice. Ne-am dori să avem condiții mai bune, mai spațioase, ca să fie favorabile și pentru bolnavi, dar și pentru noi”.

Organizarea evenimentelor aniversare și științifice a devenit o modă. Recent, Asociația Moașelor a organizat a doua ediție a forumului moașelor. Dacă anul trecut locația a fost una modestă, în sala de festivități a Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, anul acesta moașele au ales restaurantul „Kavkaskaia Plennița”. Și în acest caz, locația este una de lux. Aici altădată preferau să-și petreacă timpul liber cei mai bogați oameni din Moldova.

De altfel, Ministerul Sănătății nu-și pune întrebarea la ce obligații se angajează doctorii care acceptă favoruri atât de generoase din partea companiilor farmaceutice și de dispozitive medicale. Instituția, la rândul ei, organizează forumuri în locații de lux. Unul dintre acestea s-a petrecut în septembrie, anul trecut, la restaurantul „Casa Vinului”.

 

Articole relaționate:

Zeci de mii de dolari din împrumuturi, irosiți fără rost. Ministerul Sănătății a cheltuit banii pentru o strategie aruncată la gunoi 

Tot mai mulți lucrători medicali părăsesc sistemul de sănătate din Moldova. Anul trecut, cifra a ajuns la peste 6.600