Autor: Irina Papuc

O femeie din Internatul Psihoneurologic din Bălți a dispărut la o săptămână înainte să facă declarații în privința faptului că a fost impusă să avorteze. Acesta este al treilea caz care trezește suspiciuni. Primele două femei, din păcate, au decedat în condiții suspecte. Cu toate acestea, una dintre victime a reușit să ajungă astăzi la o ședință a Consiliului pentru prevenirea și combaterea discriminării, unde a povestit cum a fost impusă să avorteze și că i-a fost introdus sterilete fără ca aceasta să știe despre acest lucru. Angajații Centrului perinatologic din Bălți se jură că fiecare victimă care ajungea la obstetrician știa că urmează să fie supusă avortului.

Femeia dată dispărută urma să vină astăzi la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, unde s-a discutat despre impunerea femeilor cu tulburări mintale la avorturi involuntare. Avocații spun că managerul internatului nu este cooperant, în schimb au aflat de la colegele acesteia că ea fugise de frică.

„Ea consumase alcool și fugise de la internat, pentru că se temea că va fi pedepsită și plasată cu forța în blocul 2, de care ele se tem foarte tare. Ea ar fi sunat și cerut asigurări că nu va fi pedepsită. Ce s-a întâmplat mai departe nu cunoaștem, pentru că nu este de găsit nici la telefonul mobil. Am depus o sesizare la Comisariatul de Poliție”, spune avocata Violeta Gașițoi.

Am încercat să aflăm de la polițistul care se ocupă de dispariția femeii dacă a reușit să o găsească sau dacă are idee unde s-ar putea ascunde, dacă este în siguranță. Nu am reușit însă.

„Eu nu fac niciun fel de comentarii, nu vă supărați”, a răspuns Andrei Gustoi, angajat al Comisariatului de Poliție Bălți și a închis receptorul.

Între timp, una din victimele doctorului Stanislav Florea, cel care a violat mai multe femei, a povestit în cadrul audierilor la Consiliu că a fost supusă să facă avort chiar dacă avea șase luni de sarcină. Ea le-a spus avocaților că a vrut să păstreze copilul. După chiuretaj, ei i s-a implantat un sterilete, însă ea nu a știut despre acest lucru.

Un singur caz

Angajații Centrului Perinatologic din Bălți, unde au avut loc avorturile, se apără și spun fără niciun fel de rețineri că nu au făcut niciun avort fără să ceară consimțământul pacientelor.

„Noi tot timpul le solicităm acordul. Tutela decide pentru ele, în cazul în care au tutelă”, ne asigură șeful Centrului Perinatologic din Bălți, Petru Nedelciuc.

  Doctorii care lucrează cu pacienții afectați de boli mintale nu cunosc alte metode de lucru cu aceștia, decât folosind seringa. Experții cer ca Legea privind sănătatea mentală să fie schimbată 

Carolina Frumusachi, de la aceeași instituție, cea care a fost astăzi la audieri, la fel ne-a dat asigurări că nu s-au efectuat avorturi fără consimțământul pacientelor. De ce ar minți acestea însă nimeni nu poate răspunde.

„Noi avem toate cererile lor. Este un document medical, nu puteam face abstracție de el. Știu că această femeie a semnat o astfel de cerere și n-a spus nimănui că vrea să păstreze copilul”, ne-a spus Frumusachi, care este șefa secției consultative din cadrul Centrului Perinatologic. Totuși, ea nu știe dacă femeia a înțeles pe ce fel de acte și-a pus semnătura și dacă a înțeles, în general, pentru ce și-a dat acordul, motivând că nu a consultat-o ea, ci alt doctor.

„Există însă cazuri când doctorii pot efectua o intervenție medicală fără acordul pacienților. Există lege care face aceste excepții”, mai spunea ea. Frumusachi susține că a existat un singur caz – în 2007 – când unei paciente cu paralizie cerebrală infantilă i s-a făcut avort fără acordul informat.

Avocații însă afirmă că până acum nimeni nu le-a prezentat aceste cereri despre care vorbesc medicii, chiar dacă au făcut o solicitare în scris. Și victima a solicitat să i se arate documentul pe care și-a dat acordul pentru avort.

„Nu mă miră că vor face astfel încât aceste acorduri să apară acum, semnate ulterior”, are dubii Violeta Gașițoi.

Limitarea drepturilor pentru persoanele din instituțiile psihiatrice

Și dacă doctorii încearcă să se justifice oarecum în fața jurnaliștilor, avocații spun că doctorii au recunoscut că au făcut avorturi. Și totul a fost legal, pentru că există un ordin al Ministerului Sănătății care permite efectuarea întreruperilor de sarcină femeilor cu tulburări mintale.

  Distruși, în loc să fie tratați. Bolnavii cu deficiențe mintale din Moldova sunt bătuți cu bâtele, sedați, pentru că sunt gălăgioși și îmbrăcați cu haine și lenjerie de rând 

„Ei s-au apărat cu un ordin al Ministerului Sănătății din 2010, cu numărul 647, unde tulburările mintale sunt o indicație clinică pentru avort. În plus, Legea privind drepturile și responsabilitățile pacientului, la articolul 6, prevede limitarea drepturilor în cazul persoanelor din instituțiile psihiatrice. Ambele documente sunt în contradicție cu Convenția ONU pentru drepturile persoanelor cu dezabilități. Practic asta înseamnă că dacă ești însărcinată și ești internată într-un internat psihoneurologic, nu ai control asupra trupului tău. Există o mașinărie bine stabilită de autorități. Ți se dictează ce să scrii și cum să semnezi o cerere, nu ți se explică dacă poți sau nu să rămâi cu sechele”, explică avocata Doina Ioana Străisteanu, membră a Consiliului pentru prevenirea și combaterea discriminării. Acest ordin despre care vorbește avocata prevede „întreruperea voluntară a sarcinii în condiții de siguranță” și desigur, cu acordul persoanei.

La cinci zile după audieri, Consiliul va emite o decizie, care este însă cu caracter de recomandare.

Doctorul de la Internatul Psihoneurologic din Bălți Stanislav Florea figurează într-un dosar penal, după ce oamenii legii au stabilit în 2012 că acesta a supus agresiunilor sexuale mai multe paciente. Acesta este acum cercetat în stare de libertate. 18 dintre victimele sale urmau să dea mărturii în instanță. Două au decedat în condiții suspecte.

 

 Citește la aceeași temă:

Doctorii le violează și tot ei le fac avorturi fără să le ceară acordul, dar rămân nepedepsiți. Femeile din internatele psihoneurologice mor în condiții suspecte după ce povestesc prin ce au trecut 

Ginecologul le verifică doar pentru a evita sarcina, deoarece „statul nu are nevoie de copii nebuni”. Cum au grijă responsabilii de sănătatea sexuală a pacienților din internatele psihoneurologice