Autor: Sorina David

Este cunoscut faptul că în Republica Moldova igiena orală este una precară. De vină ar fi nu doar pacienții, ci și doctorii. Datele studiului „Comerțul Internațional și Național cu Produse Stomatologice” realizat în Republica Moldova și publicat la începutul lunii mai, arată că fiecare al cincilea medic stomatolog care muncește în sectorul public schimbă produsele stomatologice doar în cazuri excepționale. În același timp, doar 3% dintre doctori cumpără mai frecvent utilaje și produse stomatologice noi.

Situația însă diferă în cazul medicilor care muncesc în cabinetele stomatologice private. Astfel, rezultatele studiului arată că peste 26 la sută dintre stomatologii din sectorul privat își diversifică adesea produsele utilizate, în timp ce 14% recurg la schimbări doar în cazuri excepționale.

În opinia autorului studiului, această situație este generată de faptul că în Republica Moldova se găsesc foarte puține puncte de distribuție a utilajului medical stomatologic. Astfel, aproximativ 35% dintre respondenţi nu au niciun centru de distribuţie a produselor stomatologice în raza de 50 de km, în mare parte fiind vorba despre doctorii din raioane. În această situație, cea mai mare parte dintre stomatologi efectuează aprovizionarea cu utilaje sau ustensile medicale de sine stătător sau prin poştă.

„Pe lângă aceasta, o altă problemă care generează nemulțumiri în rândul medicilor este și lipsa dealerilor prin raioane, motiv din care doctorii suferă pierderi din cauza indisponibilităţii de produs în momentul cererii”, precizează autoarea studiului, Veronica Bulat.

  Policlinicile stomatologice din raioane, cu doctori la pensie 

„Accesibilitatea consumatorului la produs oferă un avantaj major, pentru că medicul mai degrabă cumpără un produs mai scump, dacă îi este mai aproape, decât unul ieftin, dar după care trebuie să meargă undeva mai departe, aceasta presupunând cheltuieli suplimentare de transport şi de timp”, mai adaugă aceasta.

La rândul lor, medicii spun că sunt nevoiți să vină tocmai la Chișinău pentru a se aproviziona cu ustensile medicale. Pentru aceasta trebuie să găsească și să achite transport, ceea ce presuspune cheltuieli suplimentare.

„Doar în Chișinău putem găsi ceea de ce avem nevoie, acolo fiind singurele firme cu care colaborăm. Am trecut la autogestiune, iar transport nu avem, așa că trebuie să și mai plătim mașina ca să aducem utilajul”, afirmă Eleonora Morteau, medic șef la cabinetul stomatologic din Ungheni.

Aceasta mai spune că în pofida greutăților, încearcă să schimbe utilajul și instrumentajul medical ori de câte ori este nevoie.

„O dată la trei luni procurăm materiale noi pentru lucru. Desigur că nu utilizăm materialele cu termenul de exploatare expirat. Utilajele sau instrumentele le schimbăm doar atunci când nu le putem utiliza pe cele vechi. Poate fi vorba și de câțiva ani, uneori chiar mai mult. Sunt scumpe și nu ne permitem ami des”, susține Morteanu.

  Interviu cu Victor Siminiuc, șef adjunct la Policlinica Stomatologică Republicană: „Ca orice stomatolog mă uit la dantura oamenilor chiar și când merg pe stradă. Observ că foarte mulți nu au dinți” 

În același timp, studiul mai arată că din totalul celor 347 de medici, participanți la studiu, doar 103 au specificat suma lunară de bani destinată procurării produselor stomatologice. Astfel, pentru achiziționarea utilajului ce ține de domeniul profilaxiei dentare un medic cheltuie lunar circa o mie de lei, pentru materiale necesare terapiei dentare- între cinci și zece mii de lei, iar pentru ortodonţie (metodă de tratament a anomaliilor dentomaxilare) – de la zece până la 15 mii de lei lunar. Același raport mai arată că pentru materialele necesare chirurgiei oromaxilofaciale se cheltuie între cinci și zece mii de lei, în domeniul stomatologiei ortopedice - între cinci și zece mii de lei, iar pentru implantologia dentară- în jur de zece mii de lei.  

Studiul a fost realizat la sfârșitul anului 2012, pe un eșantion de circa 350 de medici stomatologi din Republica Moldova, dintre care 212 de doctori muncesc în sectorul privat, iar 135 în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice. 

 

  Articole relaționate:

Utilaje dentare exploatate mai mult de trei decenii, în stomatologiile raionale 

Tot mai mulți copii moldoveni dezvoltă afecțiuni dentare. Cei mai mulți ajung la doctor cu dinții în stare gravă 

Moldovenii n-au grijă de dinții lor. Majoritatea din cei care au vizitat un stomatolog aveau carii adânci și dinți stricați