Redactor: Virginia Dumitraș

De cele mai multe ori focarele unor infecții provocate de alimente sunt concentrate în restaurante, arată un raport al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite.

Potrivit studiului, între 2009 și 2012, în Statele Unite ale Americii, din cauza alimentelor contaminate au existat mai mult de 1.000 de focare de norovirus din cauza cărora s-au îmbolnăvit peste 21.000 de persoane. 64 la suta dintre contaminări s-au produs în restaurante, 17 la suta în urma serviciilor prestate de firmele de catering sau de banchet, 4 la sută s-au produs în condiții casnice și 1% - în școli sau creșe, mai scrie în raport.

În 70 la sută din cazuri focarul infecției a fost un lucrător bolnav, care a atins alimentele cu mâinile goale sau chiar înainte de a servi mâncarea. „Norovirusul este extrem de contagioas și poate provoca epidemii oriunde se adună oameni și oriunde se servește mâncare“ susține doctorul Tom Frieden, directorul Centrului de Prevenire și Control al Bolilor. Pentru a spori siguranța alimentară și pentru a ne asigura că persoanele care prestează servicii alimentare respectă legile și reglementările de siguranță alimentară, trebuie luate mai multe măsuri de protecție”, susține Frieden. „Toată lumea ar trebui să poată ieși în oraș și mânca fără să se întrebe dacă hrana lor este sigură“, a precizat Frieden.

Psihologia gustului. Oamenii percep alimentele ca fiind mai delicioase, dacă sunt mai scumpe 

În cercetare se mai spune că focare ale virusului care nu sunt legate de contaminarea alimentelor apar cel mai frecvent în instituțiile ce prestează servicii de îngrijire pe termen lung și doar 1% dintre focarele de norovirus apar pe navele de croazieră.

 Norovirus provoacă diaree și vărsături. Cel mai des se răspândește de la persoană la persoană sau prin consumul de alimente contaminate. Totodată, infecția reprezintă cea mai frecventă cauză a bolilor provocate de consumul alimentelor în Statele Unite. Se estimează că, anual, aproximativ 20 de milioane de americani sunt infectați cu acest virus. În cadrul studiului, în aproximativ 7 la suta dintre focare, anchetatorii au identificat un singur aliment care a cauzat această boală - cel mai frecvent a fost vorba de legume cu frunze, fructe și moluște cum ar fi stridiile.

Cu toate acestea, „orice aliment poate fi contaminat cu norovirus dacă este atins după ce este gătit“, a spus Aron Hall, din cadrul Centrului de Prevenire și Control al Bolilor, citat de Livescience. Pentru a preveni izbucnirea norovirusului, specialiștii recomandă ca angajații să se spele corect pe mâini și să folosească mănuși de unică folosință sau ustensile pentru a evita atingerea alimentelor.

 

█  Articole relaționate:

O dietă sănătoasă costă cu 1,5$ pe zi mai scump

Cele mai nesănătoase produse alimentare interzise de nutriționiști