Autor: Irina Papuc

Autoritățile par să fi renunțat la reforma prin comasare managerială a spitalelor. O asemenea concluzie ar putea fi făcută dacă judecăm după conținutul Programului de activitate al recent învestitului Guvern Iurie Leancă. Documentul prevede măsuri de luptă cu corupția, de dezvoltare a serviciilor medicale alternative și de îmbunătățire a infrastructurii spitalelor, însă lipsește orice mențiune cu referință controversata reformă a spitalelor.  În același timp, ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, declară că această inițiativă rămâne una din priorități pe parcursul actualului său mandat.

Luate pe rând, la capitolul sănătate publică, Guvernul Leancă își propune să asigure implementarea mai multor programe naționale, să promoveze autonomia asistenței medicale primare, prin contractarea directă de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină a oficiilor medicilor de familie. Pe lângă asta, noul Cabinet de Miniștri ar vrea să dezvolte cât mai multe servicii de sănătate alternative, să diminueze diferențele dintre zonele rurale și cele urbane la capitolul investiții în sănătate și să informatizeze sistemul de sănătate publică. În problema reglementării pieţei farmaceutice, Guvernul Leancă vrea o mai mare transparenţă în formarea preţurilor şi achiziţionarea medicamentelor din surse publice, precum și să fortifice sistemul de control al calităţii acestora.

Spre deosebire de Programul de activitate al Guvernului Filat II, programul Executivului proaspăt învestit nu face nicio referință la reforma spitalelor, unul dintre cele mai controversate subiecte de pe agenda publică, în general, dar și a Parlamentului, în special, care a suspendat-o cu mai bine de două luni în urmă.

Întrebat dacă acest subiect a fost intenționat sau nu omis din programul Guvernului, ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a răspuns cât se poate de vag. „Dacă nu este prevăzut în capitolul sănătate publică, atunci trebuie să existe cu siguranță în alt capitol. Nu am renunțat la această idee, din contra – este una din prioritățile noastre pentru această perioadă de guvernare“, a declarat el.

Solicitați de Sănătate INFO, mai mulți medici au evitat să se pronunțe pe marginea acestei probleme, iar cei care au acceptat totuși, au fost afișat o poziție critică.

„Este greu de crezut că autoritățile au renunțat de tot la reformă. Probabil au înțeles că pentru realizarea acestui scop este nevoie de mult mai mult timp decât un an și jumătate. Vor reveni la acest subiect destul de curând“, este de părere Andrei Uncuța, directorul adjunct al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie.

Victor Benu, președintele sindicatului Sănătatea, susține că Ministerul nu are dreptul legal să întreprindă orice, până nu va prezenta Parlamentului o Strategie de reformare. „Nu știu ce este în capul lor, dar ar trebui să vină mai întâi în Parlament cu strategia de reformare. În afară de aceasta Ministerul era obligat să reîntoarcă spitalului de copii Emilian Coțaga dreptul de entitate juridică, așa cum a decis Parlamentul atunci când a stopat reforma. Până astăzi nu există nicio inițiativă în acest sens“, a subliniat Benu, care se pronunță împotriva intenției Ministerului Sănătății de comasare administrativă a mai multor spitale.

În luna decembrie a anului trecut, ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a semnat un ordin prin care presupunea înființarea unor structuri manageriale comune a mai multor instituții medicale, cele absorbite urmând să fie lipsite de entitate juridică. Sindicatele, dar și directorii spitalelor vizate în document, au combătut vehement această intenție, iar Legislativul a dispus acum două luni suspendarea tuturor acțiunilor în acest sens.

Citește la aceeași temă: