Autor: Irina Papuc

Legea transplantului de organe, celule și țesuturi din Republica Moldova va permite recoltarea de celule stem și țesuturi și în instituțiile private. După numeroase dispute și neînțelegeri, acestea vor deveni accesibile, în schimb transplantul de organe rămâne prerogativa statului.

Proiectul Legii privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane, care a fost votat în a doua lectură, permite instituțiilor private să recolteze țesuturi și celule stem, acest lucru fiind interzis până acum. Accesul instituțiilor private pentru prelevare a fost legiferat, după ce au fost aduse argumente că instituțiile private sunt suficient de dezvoltate, inclusiv din punct de vedere tehnic.

Potrivit vicedirectorului Agenției de Transplant, Grigore Romanciuc, până acum nicio instituție privată nu și-a manifestat interesul pentru obținerea autorizației necesare pentru recoltare de țesuturi și celule stem. Între timp, rămâne interzisă prelevarea și transplantarea propriu-zisă în spitalele private. „În majoritatea statelor europene intervențiile legate de transplant rămân o prerogativă a statului. Este vorba în primul rând de cheltuieli foarte mari, iar instituțiile private sunt rar interesate să se implice în acest domeniu. Dacă va exista o argumentare cost-eficientă, am putea revedea normele legale existente”, ne-a spus Romanciuc.

O altă modificare importantă este permisiunea de recoltare a celulelor stem. Până acum, legea din 2008 a interzis acest lucru, deși poliția a depistat clinici care extrăgeau, totuși, „celulele minune” și le stocau, iar în această afacere ar fi fost implicați și medici din instituțiile publice.

Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant a declarat anterior că este foarte important, inclusiv pentru siguranța mămicilor, ca extragerea de celule stem să fie o procedură legalizată, mai ales că ele sunt cele care solicită păstrarea acestor celule. Codreanu precizează că până la publicarea legii în Monitorul Oficial, femeile nu pot solicita doctorilor să fie extrase celule stem din cordonul ombilical al copilului, pentru că acest lucru încă nu este prevăzut de legea veche. El mai spune că au început consultațiile cu experții internaționali în privința pachetului de acte necesare pentru autorizarea prelevării de celule stem.

█  Spitalele de stat, implicate în recoltarea de celule stem. Unii directori neagă că ar fi implicați, iar alții nu văd nicio piedică legislativă care le-ar interzise acest lucru 

Totodată, noua lege prevede respectarea codificării informației despre donator. Aceasta înseamnă că fiecare organ va avea un cod unic, după care va putea fi identificată sursa acestuia și alte date legate de recoltare și păstrare. În același timp, clinicile care sunt autorizate pentru prelevare, transport și autorizare trebuie să păstreze inclusiv în formă electronică cel puțin 30 de ani datele care se referă la originea și destinația organelor și celulelor.

Legea în redacție nouă mai prevede că numirea membrilor Comisiei de avizare îi revine Ministerului Sănătății. Această comisie are mai multe responsabilități, printre care să autorizeze prelevarea de celule, țesuturi și organe de la donatorii în viață.

Proiectul legii a fost votat în a doua lectură pe 12 iunie.

 

█  Articole relaționate:

 Țesut sau totuși celule stem? Un ordin emis de Ministerul Sănătății permite la două spitale să extragă „țesut” din placentă. „Vom extrage și celule stem. Legea nu spune nici da, nici nu”

Parlamentarii critică Guvernul pentru că a permis efectuarea transplantului și prelevarea de celule și țesuturi în spitalele private

Operațiile de transplant se vor face și în spitalele private. Donatorii de organe vor fi asigurați pe viață absolut gratuit