Redactor: Irina Papuc

Avem nevoie de o varietate de vitamine și minerale pentru a fi sănătoși. Pentru a le obține trebuie să avem o alimentație echilibrată. Ceea ce poate nu știți este că vitamina D, care oferă o varietate de beneficii pentru sănătate, este deosebit de importantă pentru organismul copiilor, aceștia fiind în permanentă dezvoltare. Din acest motiv, este important să fiți conștienți de modul în care copilul dumneavoastră poate obține vitamina D în cantități suficiente.

Vitamina D și sănătatea copiilor

Atât adulții cât și copiii au nevoie de două tipuri de vitamina D pentru a avea un corp sănătos. Este vorba despre ergocalciferol (vitamina D2), care este produsă de plante, și colecalciferol (vitamina D3), care este produsă atunci când pielea este expusă la razele solare. Atât D2 și D3 ajută la absorbția calciului și ajută semnificativ în construirea și menținerea oaselor puternice.

”Vitamina D ne permite să putem utiliza calciul pe care îl consumăm, prin absorbția lui în tractul gastro-intestinal”, spune Daniel J. Raiten, medic endocrinolog.

Vitamina D: Alimente lactate și din alte surse

Vitamina D poate fi găsită într-un număr select de alimente, inclusiv pește gras, cum ar fi somonul, macroul, tonul. De asemenea, vitamina poate fi obținută din lapte fortificat, cereale și sucuri. Cantități mai mici se găsesc în ouă, carne de vită și brânză.

  Insuficiența de vitamina D creşte riscul apariţiei artritei

 „Vitamina D poate fi dizolvată în grăsimi, la fel ca vitaminele A, E, și K”, spune Raiten. „Pentru a fi absorbită, trebuie să fie asociată cu grăsime sau ulei. Sucurile și cerealele pot fi îmbogățite cu vitamina D. În cazul în care copilului dumneavoastră nu-i plac produsele lactate, aceste alimente fortificate sunt o modalitate bună de a obține o doză de vitamina D, scrie Newsmaxhealth.

Este deosebit de important ca sugarii care sunt alăptați la sân să primească picături de vitamina D. Laptele matern nu furnizează vitamina respectivă. Copiii care beau lapte de vacă fortificat primesc astfel 100 de unități internaționale de vitamina D dintr-o singură ceașcă sau 25 la sută din doza zilnică recomandată.

O sursă potențial bună de vitamina D este expunerea la lumina soarelui, între zece și 20 de minute pe zi. Desigur, există studii care vorbesc despre faptul că razele UV pot provoca cancer, astfel încât lumina soarelui a devenit un mijloc oarecum controversat de a obține nutrienții necesari.

Vitamina D pentru oase sănătoase

Copiii cu un deficit de vitamina D pot fi afectați de rahitism, o boală care cauzează deformări ale scheletului. În timp ce vitamina D a fost asociată cu oase puternice, studii recente au descoperit că acesta poate fi, de asemenea, un factor important în menținerea unui sistem imunitar sănătos și apărarea împotriva cancerului, bolilor autoimune și hipertensiunii arteriale. Numeroase studii conțin recomandări diferite în privința cantității necesare de vitamina D, o doză medie acceptabilă fiind 400 unități internaționale pe zi.

 

  Articole relaționate:

Ce vitamine poți combina cu medicamente, în funcție de boală 

Suplimentele de vitamina D nu îmb