Autor: Virginia Dumitraș

Primul elicopter care va transporta bolnavi în stare gravă în Republica Moldova ar putea zbura din iulie. Dacă în țară, majoritatea pistelor sunt pregătite de aterizarea elicopterului, la Chișinău aceasta va fi gata cel târziu la începutul lunii august. Până atunci, elicopterul va ateriza pe stadionul „Dinamo“, locația de rezervă.

„Toate documentele sunt gata. Cred că începând cu 1 iulie vor fi primele zboruri. Elicopterul este gata, aparatajul din dotare este absolut pregătit. Acolo va fi tot ce e nevoie pentru acordarea asistenței în timpul transportului: un incubator pentru copiii care s-au născut prematur, un aparat de respirație artificială, defibrilator, aspirator etc. Acum se face instructajul personalului“, susține Gheorghe Ciobanu, directorul Centrului Național Ştiințifico-Practic de Medicină Urgentă.

Instruirile medicilor sunt pe ultima sută de metri. Aproximativ 56 de persoane de la Centrului Naţional Ştiințifico-Practic de Medicină Urgentă au învățat deja regulile de securitate. Urmează să fie instruiți și specialiștii de la Spitalul Republican, Institutul Mamei și Copilului și de la instituțiile unde se transportă persoanele deservite de AVIASAN.

 Vom avea elicoptere care vor transporta bolnavii în stare gravă de la un spital la altul. Aparatele de zbor aparțin unei companii de stat, care a încercat timp de trei ani să le vândă 

„Pista de la Chișinău nu este gata“

Pe ultima sută de metri sunt și pregătirile pistelor pe care va ateriza elicopterul. „La noi totul este gata. Elicopterul va ateriza pe teritoriul spitalului. Specialiștii ne-au spus că este suficient“, spune Anatolie Guțu, directorul spitalului raional din Edineț.

De venirea elicopterului sunt pregătiți și medicii spitalului din Cantemir. „La noi elicopterul poate ateriza și mâine. Totul este gata. Special nu am construit nimic pe acest teren pentru că-mi imaginam că aceasta este destinația terenului“, susține Iurie Mihăescu, directorul spitalului raional din Cantemir.

La spitalul raional din Orhei, elicopterul va ateriza pe stadionul raional. „Nu am avut spațiu pe teritoriul spitalului de aceea am decis că acesta va ateriza pe stadion. Anii trecuți nu am avut situații excepționale și sper să nu avem nevoie de acest elicopter, dar suntem pregătiți“, spune Elena Palanciuc, directorul spitalului raional din Orhei.

 Stadioanele din raioane, pe post de pistă pentru elicopterul care va transporta bolnavii în stare gravă

Tot pe stadion va fi și pista de la Chișinău. În Capitală, pista nu este gata, iar elicopterul va ateriza pe stadionul „Dinamo“. „Pista va fi dată în exploatare odată cu blocul nou al Centrului Național Ştiințifico-Practic de Medicină Urgentă, care va fi dat în exploatare la sfârșitul lunii iulie sau la începutul lunii august. Nu putem da pista atunci când nu lucrează restul infrastructurii. Oricum, zborurile vor fi efectuate înainte de dare în exploatare a blocului. Aterizarea va avea loc pe stadionul „Dinamo“. Acesta va fi terenul de rezervă și în cazul unor situații meteorologice neprielnice în care va ninge prea tare și nu se vor vedea blocurile etc“, spune Gheorghe Ciobanu, directorul Centrului Național Ştiințifico-Practic de Medicină Urgentă.

Gheorghe Ciobanu explică de ce serviciul nu a fost lansat în mai. „Întârzierea nu a avut legătură cu elicopterul, ci cu pregătirea spitalelor pentru că a fost nevoie de identificarea pistelor la spitalele din țară. S-au făcut o inspecție în toate 37 de raioane ale țării și s-au stabilit locurile, pentru că elicopterul nu poate ateriza oriunde. În unele localități aceste terenuri încă urmează să fie pregătite“, explică directorul Centrului Național Ştiințifico-Practic de Medicină Urgentă.

Elicopterul MI 2 va efectua zboruri în cazuri de urgență și va transporta pacienții la spitalele din Chișinău. Acesta aparține companiei Moldaeroservice, iar reutilarea lui a costat 300 de mii de lei. Anterior s-a anunțat că elicopterul va efectua primul zbor în luna mai.

 

█  Articole relaționate:

Cât de urgentă este Salvarea. De cât timp are nevoie o echipă de Urgenţă să ajungă și să ajute un bolnav. În unele raioane timpul mediu trece de o oră 

Serviciul de Urgență din Moldova va avea două aeroambulanțe pentru transportarea pacienților în stare gravă. Deocamdată însă elicopterele nu sunt dotate corespunzător și nici banii nu au fost alocați