Redactor: Irina Papuc

Un bărbat a povestit în cadrul unei emisiuni televizate că a ajuns la psihiatrie din cauza unor probleme legate de un medicament care ar fi trebuit să-l ajute să-și recapete părul. Unul dintre efectele adverse a fost mult mai grav decât chelia – medicamentul l-a lăsat impotent.

Paul Innes, un bărbat din Marea Britanie, era prea complexat de faptul că îi cade părul. Acest aspect, aparent neimportant, l-a afectat atât de mult încât s-a despărțit de soția lui, iar în scurt timp a decis că trebuie să ceară sfatul medicului.

„Doctorul mi-a făcut un test de sânge pentru a exclude problemele la glanda tiroidă și mi s-a recomandat să iau Propecia”, a povestit acesta pentru un post TV britanic. Medicamentul este cunoscut sub numele de finasteride și este indicat în tratamentul alopeciei, pentru accelerarea creșterii părului, scrie Daily Mail.

Medicul i-a spus că există o șansă de 2 la sută de reacții adverse, precum disfuncția sexuală, dar că acestea vor dispărea dacă va înceta să mai ia preparatul.

După câteva săptămâni Paul a povestit că a început să aibă „gânduri ciudate”.  „Am început să fiu destul de retras și am renunțat la activitățile mele obișnuite – să joc fotbal sau să ies cu prietenii”, a explicat el.

A încetat să ia preparatul, dar a revenit la el în timp scurt din cauza stresului provocat de căderea părului. Acel moment a coincis cu momentul în care Paul întâlnise o nouă prietenă, Hayley Waudby.

  Și-a recăpătat părul pe tot corpul, după un tratament pentru artrită. Din cauza unei boli autoimune își pierduse chiar și genele 

Bărbatul povestește că reacțiile adverse au fost de această dată mai grave. Totul a debutat cu insomnia.

„Inițial nu am putut dormi o săptămână. A trebuit să merg a doua oară la doctor ca să mă tratez de insomnie. Ulterior, am observat că mi s-a micșorat penisul. Nu mai puteam face dragoste cu prietena mea, eram practic impotent și îmi amintesc că diminețile erau oribile. Nu era nicio legătură dintre ceea ce simțeam, îmi doream și organele genitale”.

Din cauza acestor probleme criza lui Paul s-a acutizat, încât acesta a renunțat să mai aibă grijă de sine. Când a înțeles că lucrurile se complică foarte mult a anunțat familia despre medicamentul pe care îl ia împotriva căderii părului. Aceștia au chemat o echipă de medici care l-au sfătuit să se adreseze în mod voluntar la o unitate de psihiatrie.

Din cauza problemelor de impotență, cei doi s-au despărțit, însă recent Paul a aflat că iubita lui a rămas însărcinată, în pofida problemelor provocate de preparat. „Noi încă ne iubim. Vom avea un copil, iar asta mă va ajuta să mă concentrez pe lucruri importante”, a spus el.

█  Dacă medicamentele care îmbunătățesc funcția erectilă nu-și fac efectul, înseamnă că sunt luate incorect 

Studiile confirmă

Michael Irwig, profesor la Universitatea George Washington, Școala de Medicină și științe medicale, a descoperit în cadrul unui studiu că 94 la sută dintre bărbații care au luat finasteride aveau un libido scăzut, 92 la sută au suferit de diverse disfuncții erectile.

Studiul, care urmează să fie publicat în Journal of Sexual Medicine, este primul care arată că simptomele au persistat timp de cel puțin trei luni la bărbații sănătoși, chiar și atunci când au încetat să ia preparatul. Se crede că medicamentul modifică nivelurile de neurotransmițători care afectează starea de spirit si alte funcții ale corpului.

 

  Articole relaționate:

Din cauza neglijenței medicilor a rămas cu dureri permanente de spate, dificultăți de mișcare și impotență- fapt ce l-a făcut să se sinucidă 

Șase alimente care cresc apetitul sexual

Simptomele ce prevestesc cele mai frecvente boli la bărbaţi