Autor: Virginia Dumitraș

Doar în perioada zilelor de 13-14 iulie peste 70 de persoane cu viroze s-au adresat la Serviciul Asistență Medicală de Urgență. Potrivit specialiștilor, cifra nu este una alarmantă, dar nici una normală. Asta pentru că cei mai mulți dintre persoanele afectate au dezvoltat meningită. Numărul celor afectați de această maladie fiind cel mai înalt din ultimii șase ani, susțin medicii.  

Potrivit datelor prezentate de către Serviciul Asistență Medicală Urgentă din capitală, în perioada 13-14 iulie specialiștii au acordat ajutor medical la 638 de pacienți. Dintre aceștia, cei mai mulți, mai exact 75 de persoane, au avut viroze, iar alte 12 persoane sunt suspectați că ar fi dezvoltat pneumonie.

În opinia specialiștilor, numărul celor afectați este ununl obișnuit pentru această perioadă. Grav însă este faptul că din totalul celor afectați de viroze cei mai mulți sunt copii.

 Cazurile de boli diareice au crescut cu peste 31%. Cei mai afectați sunt copiii 

 „În 57 de cazuri a fost vorba despre copii. Media cazurilor în acesta perioadă este de 50 la 70 de persoane. Acum, din cauza cazurilor de meningită, care sunt în creștere, părinții sunt speriați și cheamă tot mai des urgența. Noi nu ne supărăm, dar le acordăm asistența medicală necesară și le dăm sfaturi”, susține Liviu Vovc, prim-vicedirector Asistență Consultativă şi Metodică, în cadrul Centrul Național Științifico – Practic de Medicină Urgentă.

Totodată, el vine și cu câteva recomandări. „Părinții trebuie să fie foarte atenți. Nu trebuie să țină copiii prea mult la soare și nici prea mult la rece. A r fi bine să stea mai mult pe la umbră și să nu facă exces de înghețată sau apă rece. Aerul condiționat trebuie să fie cu două grade mai jos decât cel de afară. În caz contrat, copiii pot face o viroză, pneumonie sau pneumonie gravă“, tenționează Liviu Vovc.

Atenționări pentru părinți are și Ludmila Bârcă, şefa Spitalului de boli infecțioase pentru copii. Potrivit acesteea, numărul copiilor cu meningită este constant, dar mult mai mare decât în anii precedenți.

 Un copil de doar trei luni din Cahul, internat în stare gravă la spital, după ce s-a intoxicat cu lapte de vacă

„Avem mai multe cazuri de meningită decât anul trecut. Acum avem 44 de copii internați. În fiecare an sunt scăderi sporadice, dar în 2008 și în 2014 avem creșteri bruște. Cred însă că este ceva normal, pentru că maladia are o evoluție ciclică, plus că nu se vaccinează, iar odată la 4-6 ani se înregistrează o evoluție”, susține şefa Spitalului de boli infecțioase pentru copii, Ludmila Bârcă.

Aceasta mai recomandă părinților să se adreseze imediat la medic dacă observă că micuțul are meningită. „Părinții trebuie să supravegheze copiii, să respecte regulile elementare de igienă, să spele mâinile, să bea apă fiartă și să nu stea în preajma persoanelor bolnave. Vaccinare împotriva meningitei nu există, de aceea aar trebui să avem grijă”, adaugă Bârcă.

Anterior, potrivit unui comunicat al Centrului de Sănătate Publică din Municipiul Chișinău, în luna iunie în municipiu s-au înregistrat 260 cazuri de infecție enterovirală, inclusiv meningită seroasă – 117 cazuri. Mult mai multe decât perioada ianuarie – mai, când s-au înregistrat doar 57 de cazuri de infecție enterovirală, 3 cazuri de meningită seroasă. 

 

 Articole relaționate:

O parte din alimentele pe care le consumă moldovenii conțin prea multe bacterii, germeni, aditivi și nitrați. Responsabilii spun că în 2013 situația s-a înrăutățit 

Încă o studentă s-a intoxicat la Bălți. De vină ar fi din nou apa din fântâna de la Universitatea „Alecu Russo”. Alte patru persoane s-ar fi intoxicat într-o cafenea din oraș 

Trei studente de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți sunt internate la spital, după ce s-ar fi intoxicat cu alimente la cantina instituției de învățământ