Autor: Sorina David

Statisticile oficiale arată că în ultimii 10 ani, în timpul examenelor medicale periodice, în Republica Moldova nu a fost depistat niciun caz de maladie profesională. Aceasta nu înseamnă însă că nu există nicio persoană care s-ar fi îmbolnăvit din cauza serviciului, precizează specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică. Mai mult, aceștia spun că în ultimii patru ani în țară au fost înregistrate 64 de cazuri când angajații au dezvoltat afecțiuni din cauza serviciului. Aceștia s-au îmbolnăvit de hepatite virale, tuberculoză, alergii, bronșită sau astm. Cei mai afectați sunt mecanizatorii, medicii și inginerii, spun responsabilii de la Sănătate Publică.

Astfel, aproape 47 la sută dintre moldovenii care s-au îmbolnăvit din cauza condițiilor de muncă au dezvoltat osteohondroză – maladie care se manifestă prin dureri acute de spate. Următoarea în top este tuberculoza, care a afectat aproape 11 la sută din totalul persoanelor cu nozologii profesionale, iar puțin peste șase la sută s-au infectat cu hepatite virale „B”, „C” și „D”. În morbiditatea profesională se regăsesc și maladii, precum intoxicaţii cu pesticide (4,7%), bronşita şi astmul bronşic (1,4%), artroza (1,6%) și alergia (1,6%).

Specialiștii Centrului Național de  Sănătate Publică susțin însă că în realitate, numărul persoanelor care suferă din cauza condițiilor de muncă este mult mai mare.

„Această situaţie are loc din cauza că pe întreg teritoriul administrativ, examenele medicale periodice se efectuează superficial. În componenţa comisiilor medicale nu sunt incluşi specialişti în domeniul patologiilor profesionale, iar medicii de familie, specialiştii curativi nu sunt orientaţi spre depistarea patologiilor profesionale”, precizează specialiștii în sănătatea ocupațională.

Datele arată că majoritatea celor care au dezvoltat patologii profesionale sunt mecanizatori, doctori și ingineri. Din totalul celor care au rămas cu sănătatea șubredă din cauza condițiilor la locul de muncă mecanizatori sunt 56 la sută, lucrători medicali- peste 17%, iar muncitorii de la întreprinderile industriale – 14%.

 Tot mai mulți angajați, care lucrează în condiții nocive, evită cabinetele medicale. De vină ar fi indiferența patronilor, dar și numărul mic de boli profesionale înregistrate 

În mare parte, sănătatea acestor angajați are de suferit din cauză că angajatorul nu se preocupă de sănătatea subalternilor, astfel încât aceștia sunt nevoiți să lucreze în condiții nocive pentru sănătate.  

„Principalele cauze sunt lipsa de interes a angajatorului în asigurarea efectuării examenelor medicale profilactice angajaţilor supuşi acţiunii factorilor de risc profesional la locul de muncă, faptul că lucrătorii ascund simptomele premorbide ale bolilor profesionale până la pierderea permanentă a capacităţii de muncă și lipsa sistemului unic a serviciului prof-patologic, deoarece decentralizarea sistemului de ocrotire a sănătăţii s-a manifestat prin ruperea legăturilor de interdependenţă şi continuitate dintre medicina primară şi serviciul patologiilor profesionale”, precizează responsabilii Centrului Național de sănătate Publică.

Potrivit acestora, sănătatea angajaților mai este influențată negativ și de asigurarea insuficientă cu echipament special şi mijloace individuale de protecţie, de lipsa măsurilor de protecție împotriva factorilor de risc de origine chimică, fizică, biologică, psihoemoţională care sunt prezenți aproape în toate domeniile de activitate.

În cazul medicilor, principalii factori de îmbolnăvire sunt regimul supraîncărcat de muncă, lucrul cu persoanele infectate cu maladii grave și condiții de muncă nesigure, precizează Mihail Dudca, vicedirectorul Sindicatului „Sănătatea”. 

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, indicele morbidităţii profesionale  în Moldova este de 0,51 de cazuri la 100 de mii de angajaţi. 

 

 Articole relaționate: 

Tot mai multe întreprinderi, unde muncesc mii de moldoveni, nu corespund normelor sanitare. Aceștia se expun zilnic la substanțe chimice, respiră în exces praf și muncesc prea mult

Avem puține boli profesionale din cauza lipsei unui sistem de evidență a acestora

Angajații care muncesc în condiții nocive vor beneficia de asistență medicală specializată. Ministerul Sănătății va organiza pentru ei servicii de asistență medicală la serviciu