Autor: Virginia Dumitraș

Nouă persoane au ajuns la spital cu intoxicații, după ce în weekend au jucat la cumetrie. Potrivit medicilor starea pacienților este stabilă, iar în curând unii vor fi externați. Cafeneaua unde a avut loc petrecerea a fost închisă pe o perioadă nelimitată, spun specialiștii de la sănătate publică.

Dintre cele 26 de persoane invitate la botez, nouă au ajuns luni seară la Spitalul raional din Leova. Șapte pe la ora 18.00, iar alte două - după miezul nopții. „Starea lor este satisfăcătoare. Cred că unii vor fi externați mâine sau poimâine. Este greu de spus cu ce s-au intoxicat pentru că ei au fost la cumetrie sâmbătă, iar luni seară au fost internați”, susține Ion Gușanu, directorul Spitalului raional din Leova.

█ A murit una dintre cele patru persoane intoxicate cu ciuperci. Starea celorlalți pacienți rămâne foarte gravă 

Doctorul presupune că petrecăreții s-ar fi putut intoxica din cauza unor mâncăruri cu maioneză sau ou. „Nu este o formă grea de intoxicație. Acum toți sunt internați, dar unii vor deja să plece pentru că se simt mult mai bine. Au mâncat ouă fierte, maioneză, produse mai sensibile în această perioadă caldă. De aceea este important ca oamenii să aibă grijă ce mănâncă vara”, spune șeful instituției.

Specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică in Leova spun că activitatea cafenelei a fost sistată, iar spre sfârșitul săptămânii vor avea și rezultatele analizelor de laborator. „Condițiile din cafenea sunt foarte bune. Nu este o întreprindere mare. La botez au fost 26 de persoane. Am luat analize de la bolnavi și vom vedea ce rezultate vor fi. Rezultatele de laborator vor fi joi sau vineri. Noi am sistat activitatea cafenelei pe termen nelimitat ca să vedem ce vom face mai departe”, a declarant Svetlana Lupu, medic epidemiolog din cadrul Centrului de Sănătate Publică din Leaova.

Totodată, specialista vine și cu câteva recomandări pentru moldovenii care participă la diferite festinuri. „În primul rând, oamenii trebuie să aibă grijă ce mănâncă. În această perioadă a anului ar trebui să evite mâncărurile cu maioneză și să respecte igiena personală”, a atenționat Svetlana Lupu.

 

 Articole relaționate:

Un bărbat a murit, după ce s-a intoxicat cu produse alimentare la o nuntă într-un restaurant din Capitală. Acum o săptămână, în același local s-au intoxicat alți 46 de oameni 

Numărul persoanelor care s-au intoxicat la o nuntă, în creștere. 46 de persoane, printre care doi copii au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cel mai mic pacient are 1 an și nouă luni