Autor: Irina Papuc

O familie cere despăgubiri în valoare de 100 de mii de lei de la o instituție medicală, după ce fiica acestora de un an a decedat, aflându-se două luni în comă. Instituția în cauză este vizată în două procese de malpraxis, iar suma despăgubirilor cerute ajunge la 150 de mii de lei.

Directoarea instituției afirmă cu regret că în unul dintre cazuri, medicii de aici sunt târâți prin instanțe deja de patru ani. „Procesul durează de ani buni. Parcă într-o perioadă era liniște, dar s-a reluat totul. Din păcate copilul, care avea un an, a decedat. A stat două luni în comă”, spune actuala directoarea Spitalului Nr.1 pentru copii, Larisa Gangur. Familia cerea inițial despăgubiri în valoare de jumătate de milion de lei. Directoarea spune că micuța avea probleme neurologice incompatibile cu viața. Inițial, instanța a decis că părinților le revin despăgubiri în valoare de 60 de mii de lei, dar aceștia nu au fost de acord și au reluat dosarul de la capăt. Cazul se află încă în proces de derulare, iar instanța n-a luat încă nicio decizie.

În al doilea caz este vorba despre părinții unui copil de două luni. Managerul instituției susține că nici medicii, nici spitalul nu au în acest caz nicio vină. „Copilul s-a tratat în spitalul nostru de o viroză, iar după șase zile a fost internat din nou. Părinții consideră că s-a infectat din spital și cer despăgubiri de 50 de mii de lei. Nu cred că este vorba despre malpraxis aici. Copilului nu i-a fost adus niciun prejudiciu”, consideră Gangur. Dosarul se află acum în prima instanță.

Vom reveni cu detalii în privința dosarelor legate de malpraxis în care sunt vizate și alte instituții medicale.

 

 Articole relaționate: 

CAMPANIE// Spitalele, responsabile de greșelile doctorilor – o altă inițiativă a Ministerului Sănătății, imposibil de aplicat în Moldova 

CAMPANIE// Ce soluții are Moldova pentru medicii și pacienții care nu trebuie să ajungă în instanța de judecată 

CAMPANIE// Unul face, altul răspunde. Spitalele și doctorii se acționează în judecată unii pe alții, în lipsa unei legi care să prevadă clar cine și când răspunde în caz de malpraxis