Redactor: Irina Papuc

Asigurarea de răspundere civilă este necesară celor ce practică servicii specializate și care pot cauza prejudicii materiale, vătămări corporale sau daune morale unor persoane. În cazul asigurărilor de malpraxis este vorba despre lucrătorii medicali sau, după caz instituții medicale, care îi pot genera prejudicii unui pacient, reieșind din mai multe cauze.

Polița de asigurare de malpraxis este asigurarea de răspundere civilă a instituțiilor medicale, a furnizorilor de tehnică medicală și răspundere profesională a lucrătorilor medicali, încheiată în baza unui contract între aceștia și o companie de asigurări. Polița de asigurare de malpraxis reprezintă o formă de asigurare ce acoperă prejudiciile ce au o legătură de cauzalitate cu profesia medicală, deci atunci când este produs un prejudiciu pacientului în contextul actului medical.

Companiile de asigurări au politici diferite în ceea ce privește suma primei de asigurare și riscurile de despăgubire.

Astfel, un contract se încheie între asigurător - compania respectivă - și asiguratul - lucrătorul medical sau instituția medicală. La încheierea contractului, părțile trebuie să convină neapărat asupra condițiilor ce țin obligațiunile și responsabilitățile părților, plata primei de asigurare, limitele răspunderii asiguratorului, prejudiciile care pot fi reparate sau nu de către asigurător.

În general, companiile de asigurări acordă despăgubiri pentru prejudiciile de care asigurații răspund în baza legii, față de terțe persoane care se constată că au fost supuse unui act de malpraxis, precum și pentru cheltuielile de judecată ale persoanei prejudiciate, dacă prejudiciile au fost produse din eroare profesională, care include și neglijența, imprudența sau cunoștințe profesionale insuficiente, din nerespectarea reglementarilor legale privind confidențialitatea, precum și pentru depășirea limitelor competenței, cu excepția cazurilor de urgență când nu este disponibil personal ce are competența necesară.

  Cele mai frecvente erori comise de medicii din Moldova. Pe primul loc- metoda de tratament greșită  

În același timp, companiile nu acordă despăgubiri pentru prejudicii produse cu intenție sau ca urmare a încălcării grave a reglementarilor privind exercitarea profesiei, a obligațiilor asumate în contractele cu clienții săi ori în condițiile practicării unei profesii pentru care, în conformitate cu prevederile legale, lucrătorul medical nu este autorizat.

De asemenea, nu se acordă despăgubiri pentru comiterea unor fapte incriminate ca infracțiune săvârșită cu intenție sau pentru producerea unor prejudicii în timp ce lucrătorul medical se află sub influența băuturilor alcoolice, drogurilor sau substanțelor excitante, de orice fel. Unele companii vor refuza despăgubirea dacă doctorul nu a cerut acordul informat al pacientului,  din vina persoanei prejudiciate sau în urma unor intervenții estetice sau de slăbire nereușite.

În cazul asigurărilor obligatorii, lucrătorii medicali nu pot activa fără a fi asigurați, iar pentru lipsa acesteia înseamnă, în funcție de legislație, abatere disciplinară și poate duce la suspendarea dreptului de practică.

 

  Articole relaționate:

CAMPANIE// Asigurările de malpraxis, obligatorii pentru toți medicii din Moldova 

 O companie din Republica Moldova oferă, în premieră, servicii de asigurări de malpraxis pentru doctori și instituții medicale

CAMPANIE// Cât ne costă diagnosticele stabilite greșit de către doctori