Redactor: Irina Papuc

Agenția cu sediul la Geneva, care găzduiește o reuniune de urgență ce va decide asupra răspunsului internațional în cazul epidemiei de Ebola care a provocat moartea a aproape 1.000 de persoane în vestul Africii, a precizat că se va consulta în această săptămână cu experții în etică medicală. Doi voluntari americani care au luat virusul au început deja tratamentul cu preparatul nedovedit că poate trata, fără consecințe adverse.

„Ne aflăm într-o situație neobișnuită. Avem o boală cu o rată mare de mortalitate și niciun tratament sau vaccin dovedit”, a declarat Marie-Paule Kieny, responsabil din conducerea OMS.

În comunicatul OMS se precizează că medicamentele administrate oamenilor trebuie să treacă printr-o serie de testări pe pacienți umani, începând de la un nivel redus pentru a se asigura că medicamentul este sigur. În prezent însă nu există un medicament sau vaccin recunoscut pentru virusul Ebola, dar există mai multe opțiuni experimentale care sunt dezvoltate. Tratamentul celor doi voluntari americani constă în administrarea de proteine așa-numite anticorpi monoclonali care inactivează virusul Ebola și a care a fost testat numai pe animale, notează Reuters.

Decizia urmează să fie luată după ce OMS a fost criticată pentru răspunsul lent în combaterea epidemiei, cea mai sângeroasă și mai extinsă în cei 40 de ani de existență a bolii.

Bilanțul deceselor este aproape 45 de decese timp de două zile, iar alte 108 cazuri noi au fost înregistrate în patru țări din Africa de Vest — Guineea, Liberia, Sierra Leone și Nigeria. 

În total, 1.711 cazuri (confirmate, probabile și suspectate) au fost înregistrate în aceste patru țări: 495 în Guineea (351 confirmate, 133 probabile și 11 suspecte) dintre care 363 de decese, 516 în Liberia (143 confirmate, 252 probabile și 121 suspecte) dintre care 282 de decese, 691 în Sierra Leone (576 confirmate, 49 probabile și 66 suspecte) dintre care 286 de decese și 9 în Nigeria (zero confirmate, 2 probabile și 7 suspecte) dintre care un deces. 

 

 Articole relaționate:

Cele mai contagioase boli

Gripa aviară se transmite de la om la om mult mai ușor decât s-a crezut până acum 

Europa în stare de alertă din cauza coronavirusului SARS. Autoritățile moldovene susțin că nu există motive de îngrijorare