Autor: Virginia Dumitraș

Zeci de specialiști din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale din Moldova au fost instruiți la Iași și la Târgul Mureș pentru a deveni paramedici. Au fost puși în diferite situații în care trebuiau să acorde ajutor medical de urgență la chemările din România. Doi dintre aceștia ne-au povestit în detalii ce responsabilități vor avea paramedicii din cadrul SMURD, care va fi deschis la Bălți, la sfârșitul lunii august.

Ion Pâcălău este șeful Serviciului cercetare chimică-radiativă și protecție contra gaze și fum al Detașamentului căutare-salvare numărul 2 din Bălți. Este unul dintre specialiștii care a participat la cursurile teoretice și practice pentru a deveni paramedic. Lecțiile au fost organizate în perioada 7 octombrie 2013 - 2 aprilie 2014 la Inspectoratul pentru Situații de Urgență din județul Mureș, în cadrul Centrului de formare și pregătire în descarcerare și asistență medicală de urgență.

Timp de două luni, la Târgul Mureș, specialistul a trecut instrucțiunile pentru a deveni paramedic, iar încă patru luni a fost instruit să fie instructor. A făcut ore de teorie și practică și a intrat în componența echipelor de paramedici din România. „Am fost antrenat și în calitate de instructor astfel încât colegii mei să nu mai plece la Iași. Am absolvit cursurile de primul ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare”, povestește paramedicul.

Au învățat să asiste și la nașteri

Timp de șase luni, împreună cu alți cinci colegi din Bălți și Chișinău a învățat cum să examineze un pacient și cum să-l ajute în situații de urgență majoră - accidente rutiere sau dezastre naturale. „Am învățat cum să acordăm ajutor pacienților răniți, care au suferit accidente de circulație sau calamități naturale și cum să acordăm primul ajutor pacienților în cazuri medicale. De exemplu cum să intervenim în cazul unui infarct miocardic, unei convulsii, patologii legate de temperaturi, cazuri de hipotermie, arsuri, intoxicații și cum să asistăm la o naștere în condiții de urgență”, povestește bărbatul.

█ Serviciul de Urgență din Moldova va avea două aeroambulanțe pentru transportarea pacienților în stare gravă. Deocamdată însă elicopterele nu sunt dotate corespunzător și nici banii nu au fost alocați 

Spune că în această perioadă a învățat multe din ceea ce trebuie să știe un medic și a fost atestat în calitate de paramedic. „Toate lucrurile pe care le-am învățat au fost noi, desigur că și la noi în cadrul Detașamentului Căutare Salvare numărul 2 s-au făcut cursuri de pregătire medicală, dar era o pregătire mai superficială. În calitate de paramedici deja știm mult mai multe”, recunoaște bărbatul.

Și asta pentru că echipa SMURD va fi prima care va ajunge la locul intervenției înainte de ambulanță și poliție. „Noi va trebui să intervenim în câteva minute să salvăm viața unui om până vine ambulanța sau chiar să-l transportăm la spital dacă toate ambulanțele sunt ocupate”, spune paramedicul.

În România, specialiștii moldoveni au învăț și reguli pe care în această meserie trebuie să le respecți cu strictețe. „Orice paramedic trebuie să aibă un echipament special, să se asigure că în primul rând el este în siguranță. Chiar dacă sunt și persoane vinovate, nu avem voie să le învinuim. Noi trebuie să le calmăm și să le salvăm. Altfel, când persoanele sunt speriate e greu să fie descarcerate”, explică paramedicul.

Deși spune că ar putea fi solicitați mai rar, specialiștii moldoveni au fost instruiți să asiste și la nașteri. “Suntem pregătiți și avem materialele necesare: mănuși sterile, foarfece, prosoape. Știm  în ce poziție trebuie să stea gravida. Avem însă cunoștințe și pentru situații mai grave, dacă de exemplu gravida intră în stop cardio-respirator. Suntem pregătiți”, exclamă paramedicul. Pe parcurs vor trebui să fie instruiți toți colaboratorii din cadrul serviciului protecției civile, așa este în România, spune paramedicul.

 Cu pistă pentru decolare, dar fără elicopter. Spitalul de Urgență amenajează o astfel de platformă, însă nu se știe când vor avea și o aeronavă 

„Moldovenii vor avea mai multe șanse să supraviețuiască„

Tot în România, la Iași, a fost instruit și Mihai Miron, șeful echipei de intervenții la incendii al Detașamentului căutare-salvare numărul 2 din Bălți. Specialistul spune că în perioada 24 aprilie -16 mai a învățat totul despre Serviciul Medical de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare. Și el a avut ore practice în care mergea la chemări cu colegii de peste Prut. Deși nu-și prea amintește un caz anume spune că toate situațiile la care a participat au fost noi pentru că n-a mai făcut așa ceva. “La noi așa ceva nu se practică. În România am avut tot felul de situații: accidente rutiere, persoane cu arsuri, înecați, accidente, hemoragii, etc. Cred că astfel mai mulți moldoveni vor avea șansa să supraviețuiască”, mărturisește Mihai Miron.

Primul centru SMURD din Republica Moldova urmează să fie lansat la sfârșitul lunii august. Pentru activitatea acestuia au fost instruite 24 de specialiști din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale. Odată ce va fi lansat, Serviciul Medical de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) va funcționa în cadrul detașamentului căutare, salvare numărul 2 din Bălți, o subdiviziune a Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale. Paramedicii  vor interveni în situațiile de urgență majoră - accidente rutiere sau dezastre naturale - la fața locului vor merge câte trei sau mai multe persoane, în funcție de complexitatea cazului.

 

 Articole relaționate:

Radu Ostaficiuc, șeful Centrului Republican Medicina Calamităților: „SMURD-ul în Moldova ar putea fi mai puțin eficient decât în România” 

„Studii” la SMURD. Mai mulți medici moldoveni vor merge în România pentru instruire 

Cu lumânări în loc de generatoare electrice, fără cărucioare și sisteme de alarmă . Majoritatea spitalelor din Moldova nu ar putea face față în cazul unor dezastre naturale