Autor: Irina Papuc

Președintele Comitetului de Etică, Victor Ghicavîi, rămâne nepedepsit, chiar dacă CNI a stabilit în luna aprilie că acesta a admis un conflict de interese atunci când a avizat pozitiv mai multe studii clinice în care erau implicați nora și fiul acestuia. Centrul Național Anticorupție spune că nu-l poate amenda, pentru că a expirat termenul de prescripție, iar Comisia Națională de Integritate este deranjată de faptul că lucrează „pentru coșul de gunoi”.

Victor Ghicavîi a admis un conflict de interese atunci când și-a pus semnătura pe 20 de avize eliberate pentru efectuarea unor studii clinice în care erau implicați nora și fiul acestuia. Comisia Națională de Integritate a stabilit acest lucru încă în luna aprilie. De atunci și până acum Victor Ghicavîi nu a fost amendat și chiar și-a păstrat funcția, deși CNA urma să primească dosarul și să stabilească mărimea amenzii cu propunerea de a fi destituit din funcție. Nimic nu s-a întâmplat însă.

Potrivit unui răspuns oficial al CNA, procesele contravenționale au fost stopate pentru că a expirat termenul de prescripție de trei luni. Responsabilii de la instituție spun că n-avea cum să fie altfel, întrucât Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede că termenul de prescripție se stabilește din momentul în care a fost produs conflictul de interese. În cazul lui Ghicavîi acest termen ar fi expirat demult, deoarece conflictul ar fi fost produs în 2012.

 Președintele Comitetului de Etică va fi verificat de către CNI pentru un posibil conflict de interese 

De cealaltă parte, CNI se arată deranjată de poziția CNA, care nu ar face decât să se spele pe mâini în astfel de situații.

„Este un dezacord, iar CNA nu face nimic decât să atragă atenția la expirare termenului de prescripție. Sunt și alte aspecte care trebuiau luate în calcul, cum sunt de exemplu contractele. Acestea sunt încă în vigoare, după emiterea acelor avize de către Ghicavîi, iar acele studii clinice se produc și acum. Deci, conflictul de interese nu este consumat. Avem de fiecare dată opinii contradictorii cu CNA. Noi am obosit să lucrăm pentru coșul de gunoi, pentru că dosarele noastre nu mai au continuitate”, explică Adela Griciuc, șefa Direcției control de interese din cadrul CNI.

Comisia Națională de Integritate a început procedura de verificare pentru un eventual conflict de interese în cazul lui Victor Ghicavîi încă în luna februarie, iar în aprilie a făcut publică decizia. CNI a stabilit că directorul Comitetului de Etică și-a pus semnătura pe mai multe avize eliberate pentru realizarea mai multor studii clinice la Spitalul Clinic Republican. Acestea au fost eliberate pentru nora sa care activează la compania Arensia, dar și pentru fiul său, care este medic urolog la Spitalul Clinic Republican.

Președintele Comitetului de Etică, Victor Ghicavîi nu a răspuns la telefon pentru a comenta această situație.

 

 Articole relaționate:

Posibil conflict de interese. Președintele Comitetului Național de Etică din Republica Moldova are rude care dețin funcții de conducere în domeniul testelor clinice pe pacienți 

EXCLUSIV//Directorul interimar al Spitalului Clinic Republican este cercetat într-un dosar pentru corupere pasivă în proporții deosebit de mari ce vizează studii clinice pe pacienți moldoveni 

Președintele Comitetului de Etică va fi verificat de către CNI pentru un posibil conflict de interese