Redactor: Irina Papuc

Un medic din Noua Zeelandă a uitat să-i pună diagnosticul unui pacient care a murit ulterior de cancer. Acesta nici măcar nu s-a uitat în notele altui specialist care a stabilit că acesta cel mai probabila dezvoltat boala.

Doctorul a cărui nume nu este făcut public a trebuit să-și ceară scuze de la familia unei paciente, pentru refuzul de a lua măsuri adecvate, chiar dacă știa că femeia avea un istoric de cancer la sân. „Acesta nici măcar nu și-a citit propriile note”, transmite The Telegraph.

Femeia a ajuns în luna noiembrie 2009 la doctor, plângându-se de durere la umărul stâng după ce a primit o traumă la sport. Ea a fost diagnosticată cu ruptură de tendon și trimisă la o investigație de radiografie și ultrasunete.

Radiologul a expediat rezultatele analizelor cu indicația urgentă de a fi investigată de un doctor oncolog, întrucât cancerul la sân ar fi fost deja în metastază. Deși medicul a văzut recomandarea specialistului, nu a mai discutat cu pacienta despre faptul că i s-a identificat cancer în metastază și i-a indicat o injecție cu steroizi, pentru a-i trata ruptura musculară. Lucrătorul medical nu a discutat cu pacienta diagnosticul nici la vizitele ulterioare. La începutul acestui an ea a decedat.

Singura explicație a doctorului a fost că acesta a trecut cu vederea și că a „uitat complet” de recomandarea radiologului, fiind axat pe diagnosticul primar – ruptura de tendon.

Responsabilii i-au cerut doctorului să  efectueze un audit cuprinzător a evidențelor sale clinice și să-și revizuiască practica. Cazul este în examinare, astfel că vor fi luate măsuri suplimentare.

 

  Articole relaționate:

Greșelile costă. Ce este asigurarea de malpraxis și cum funcționează 

Care specialiști comit cel mai des erori medicale în departamentele de urgență 

Șase cele mai frecvente proceduri medicale de rutină care s-au soldat cu malpraxis