Autor: Virginia Dumitraș

Potrivit specialiștilor moldoveni, tot mai multe femei însărcinate își fac un test prenatal pentru a se asigura că micuțul lor va fi sănătos când se va naște. Medicii încurajează această tendință și spun că astfel, părinții pot preveni nașterea unui copil cu probleme mintale sau cu diverse malformații.

Viitoarele mame pot face testul genetic prenatal la câteva săptămâni de dezvoltare a fătului. Fie că se hotărăsc singure, că sunt ghidate de medicul de familie sau de sfaturile altor mămici, specialiștii spune că numărul gravidelor care apelează la un test genetic s-a dublat față de anul trecut.

Astfel, primul test recomandat de către specialiști este, de fapt, dublu test. Un screening genetic parental care se face în primul trimestru de sarcină, între 11-13 săptămâni și șase zile ale fătului, în baza analizelor de sânge. Rezultatele arată dacă există riscul de a naște un copil cu sindromul Down sau Edwards. „Aceste teste sunt recomandate tuturor femeilor, dar în deosebi celor care au peste 35 de ani, deoarece atunci riscul de a naște un copil cu probleme este mult mai mare. Unul din 400 de copii născuți la vârsta de 35 de ani s-ar putea naște cu acest sindrom, iar la cei născuți la 40 de ani probabilitatea este de unul la 60 de copii“, atenționează bioinginerul Adrian Crețu.

Mamele care au depășit acest termen, pot opta pentru un alt test – triplu test, care se face între 15 și 20 de săptămâni de sarcină. Acesta stabilește probabilitatea de a naște un copil cu anomalii cromozomiale ceea ce ar duce la retard mintal de diferite grade, dar și alte probleme, de exemplu, ale inimii. Totuși, dacă rezultatul este pozitiv, aceasta nu înseamnă că sarcina este afectată. „Ați putea naște un copil perfect sănătos. În cazul în care există motive de îngrijorare, medicii recomandă să faceți diagnosticul prenatal prin amniocenteză. Nu luați decizia de a întrerupe sarcina înainte de a avea rezultatele unui test de diagnostic“, spune Adrian Crețu. În Republica Moldova acest test se efectuează doar la Institutul Mamei și Copilului, la Centrul Republican de Reproducere Umană, Genetică Medicală și Planificarea Familiei.

 O adolescentă de nici 16 ani a făcut deja patru avorturi. Statisticile sunt îngrijorătoare – tot mai mulți adolescenți fac sex și nu se protejează

O astfel de procedură costă 558 de lei, iar anual sunt 600 de pacienți. „Inițial aveam câte 200 de astfel de proceduri, iar numărul acestora s-a mărit. Probabilitatea acestei proceduri este de 98%. Unele cupluri decid să întrerupă sarcina, altele nu vor din motive religioase sau pur și simplu nu cred. Maladia cea mai des depistată este sindromul Down, urmată de sindromul Edwards”, explică Elena Halabudenco, șefa secției Genetică Medicală.

Odată ce s-a depistat riscul de a naște un copil cu probleme, la dorința părinților medicii pot întrerupe sarcina până la 22 de săptămâni. Nu se știe însă câte dintre cuplurile care au fost anunțate că fătul are o malformație reanunță la sarcină. Totodată, medicii recomandă viitoarelor mămici să respecte recomandările ginecologilor, dar și să facă toate analizele necesare monitorizării sarcinii.

Anual, în Republica Moldova se nasc până la 50 de copii cu sindromul Down, iar țară sunt peste 1.000 de persoane care au acest sindrom.

Ce este amniocenteza?

Amniocenteza se face la 14-20 de săptămâni de sarcină. Este o procedură ce constă în extragerea unei cantități mici de lichid amniotic din uter, din jurul fătului. După efectuarea unei ultrasonografii, medicul va introduce un ac fin în burta femei și va extrage 5-20 de mililitri de lichid. Potrivit specialiștilor, părerile femeilor sunt împărțite. Unele spun că procedura este ușoară, altele simt o ușoară presiune.

O astfel de procedură poate stabili dacă fătul are boli ereditare sau anomalii cromozomiale care pot afecta dezvoltarea embrionului. Procedura nu poate detecta însă cu exactitate: hernia, întârzierea mentală nespecifică și majoritatea malformațiilor cardiace. 

 

 Articole relaționate:

Boli care le fură copilăria. Sute de micuți luptă zilnic pentru șansa de a trăi fără Down, autism sau alte probleme de dezvoltare 

Bolnavii de mucoviscidoză, într-o situație disperată. Stocul de medicamente care îi menține în viață s-a epuizat, iar altele nu se știe când vor fi procurate. Autoritățile păstrează tăcerea