Autor: Virginia Dumitraș

Iaţuleac Ludmila Sergiu în vârstă de 39 de ani, din satul Bursuceni raionul Sîngerei a dispărut anul trecut. Oamenii legii pun că femeia urma să fie internată la Spitalului Clinic de Psihiatrie, dar în timp ce rudele acesteia completau fișa de internare ea a fugit și n-a mai apărut.

Potrivit oamenilor legii, femeia a dispărut pe 30 aprilie 2013. A ieşit de pe teritoriul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi a plecat într-o direcţie necunoscută. De atunci, ofițerul de investigație care se ocupă de caz o caută, însă nu a găsit nicio pistă. Așa, oamenii legii au decis să publice istoria Ludmilei și cer ajutorul societății.

„Femeia urma să fie internată, dar a fugit din spital. Rudele făceau documentele pentru internare, deoarece avea probleme mintale. Femeia se afla pe hol și a fugit. Am făcut investigații, dar nu avem niciun rezultat. Din spusele rudelor femeia era bolnavă mintal“, susține Ion Ocrain, ofițerul de investigații din cadrul Inspectoratului de Poliție Centru, responsabil de dosar.

De acest caz își amintește și vicedirectorul medical de la Spitalului Clinic de Psihiatrie, Vadim Afteni. „Ea nici nu a reușit să fie internată, nu a ajuns la secția de internare, iar noi nu mai știm nimic despre acest caz. Nu este responsabilitatea noastră. Ea a fost adusă la spital de rude“, spune Vadim Afteni.

 „Diagnosticul nu vi-l pot spune, deoarece sunt date cu caracter personal. Ea nu a fost pacienta noastră când a fugit. A fost un conflict în familie și într-un fel ea a fugit de la ei“, a adăugat Vadim Afteni.

  Caz de tortură la Spitalul de Psihiatrie din Chișinău. Procurorii au deschis un dosar penal. „Sunt sigur că aceste cazuri se produc la greu acolo” 

„Era în depresie“

Sora femeii, Larisa Rusu își amintește însă foarte bine ce s-a întâmplat în acea zi. Ea spune că a fost împreună cu Ludmila la mai mulți specialiști, iar soluția finală propusă de aceștia era internarea. Femeia povestește că Ludmila nu a vrut să fie internată și nici să semneze niciun document sau să primească pastile. „Sora mea era în depresie, până la sarcină. În timpul sarcinii n-a primit tratament și boala s-a agravat. Am fost la mai mulți specialiști de la Spitalul Clinic de Psihiatrie care ne-au spus că trebuie să fie internată“, povestește Larisa Rusu.

Chiar dacă, din spusele Larisei, Ludmila era pe hol cu o verișoară, ea oricum a reușit să fugă. „A fugit pe teritoriu, probabil s-a ascuns în tufișuri, iar noi n-am văzut-o. Acum câteva luni, la Cahul au găsit o fată care semăna cu sora mea, care era dată în căutare, dar nu era sora mea. Parcă Moldova asta nu e așa mare, dar nu am idee unde poate fi. Noi o așteptăm acasă“, spune sora Ludmilei.

Tot acasă o așteaptă și prima fiică a Ludmilei. „Nu știu de ce era în depresie, poate s-a întâmplat ceva cât era în Turcia. Era căsătorită în Turcia, unde a locuit timp de 16 ani. Are și o fiică de 15 ani. Poate dacă era lângă mine știam mai multe detalii, dar așa era departe de mine. Vorbeam pe internet și-mi spunea că îi este rău. Fetei i-am spus adevărul și acum o așteaptă să vină acasă“, mai spune sora Ludmilei.

„Când a intrat în depresie, în Turcia ziua ieșea din casă și venea seara, pe la ora 22.00. Stătea în parc. Nu știu ce s-a întâmplat“, spune cu regret Larisa.

 Supuse torturii și apoi internate în Psihiatrie. Victimele torturii nu-și pot face dreptate, pentru că în Moldova nu are cine să facă expertize psihologice 

Solicită ajutorul societății

Potrivit oamenilor legii femeia are înălțimea 1,75 de centimetri, este slabă, are ochi albaștri, părul roșcat până la umeri. Când a dispărut era îmbrăcată în pantaloni de culoare verde, maiou combinat cu culorile (mov, roșu, albastru, alb), pulover de culoare albă și vorbește limba română.

Cei care știu ceva despre această femeie sunt rugați să sune la Serviciul specializat 902 sau la numerele de telefon 27-22-57 / 27-71-94 / 069 38 88 48.

 

 Articole relaționate:

A dispărut o victimă de la Internatul Psihoneurologic din Bălți care a fost violată și forțată să avorteze. Doctorii se apără și spun că aveau dreptul să facă avorturi

În Moldova, doctorii psihiatri sunt asociați cu „casa de nebuni”. Specialitatea devine tot mai nepopulară, astfel încât la 10 mii de moldoveni revine câte o jumătate de medic