Autor: Virginia Dumitraș

Este vorba despre acidul folic și de fier, care previn problemele de sănătate grave care apar în lipsa acestora în organism. Pentru a îmbunătăți situația populației, microelementele ar urma să fie adăugate în făina, din care se va prepara pâine și produse de panificație. Deși există un program național de reducere a afecțiunilor determinate de deficiența fierului și acidului folic, implementarea acestuia este tergiversată.

În Republica Moldova fiecare al cincilea copil și fiecare a patra femeie este anemică, adică are deficiență de fier. Lipsa acestuia în organism afectează dezvoltarea fizică și intelectuală a copilului și sporește riscul complicațiilor în timpul sarcinii și a nașterii. Totodată, insuficiența de acid folic sporește riscul de malformații la nou-născuți, cum ar fi spina bifida, o malformație congenitală severă a coloanei vertebrale. „Anemia este o problemă serioasă, iar deficiența de acid folic și de fier au consecințe grave asupra copiilor. În perioada de graviditate duce la subdezvoltarea creierului copilului. Consecințele sunt grave și atunci când devine adult, deoarece acesta va fi mai puțin productiv și va avea rezultate mai slabe la școală. Totodată, acidul folic poate preveni foarte ușor malformațiile congenitale“, accentuează Nune Mangasaryan,  reprezentantul UNICEF la Chișinău.

 Cazul unic în lume. Povestea fetiței care s-a născut fără sânge 

Una dintre soluții, implementată deja în alte țări, este fortificarea făinii cu fier și cu acid folic. Iar în Republica Moldova, soluțiile sunt deocamdată așternute pe hârtie. Măsurile de reducere a afecțiunilor determinate de deficiența de fier și acid folic au fost aprobate printr-o Hotărâre de Guvern încă în 2012. Potrivit acesteia avem un program național, dar și un plan de acțiuni ce prevede soluționarea acestei probleme până în 2017. Până atunci, autoritățile și-au propus să reducă prevalența anemiei la femeile cu vârsta fertilă cu cel puțin 20%, printre femeile gravide cu cel puțin 30%, iar printre copiii cu vârsta de până la 5 ani – cu cel puțin 30%.

Totodată, potrivit aceluiași plan național, moldovenii ar trebui să fie asigurați cu pâine și produse de panificație cu fier și acid folic în acest an. Mai mult, tot în 2014 aceasta ar trebui să ajungă în instituțiile de învățământ din țară. Apariția pâinii fortificare se lasă așteptată, iar autoritățile vin cu explicații vagi.

„Din momentul când a fost aprobat programul au fost implicați mai mulți actori din diferite sectoare, dar încă nu am reușit să atingem rezultate tangibile. Toate eforturile depuse până acum au fost în sensul implementării. S-a lucrat la elaborarea cadrului regulatoriu, a celui normativ. Am ajuns la etapa când urmează să fie puse în aplicare. Astăzi din păcate pe piață nu avem disponibile produse fortificate. Sunt o serie de produse făcute de o companie, dar nu presupune fortificarea făinii, ci a produsului deja la etapa de pregătire. Ceea ce ne dorim e să avem făina fortificată ceea ce presupune fortificare uniformă și calitativă a produsului final. Este necesară implicare foarte activă a producătorilor de făină la nivel național“, susține Svetlana Cotelea, viceministrul Sănătății.

De cealaltă parte, producătorii spun că sunt pregătiți să facă făină fortificată, unii au făcut deja câteva experimente, datorită tehnicii primite gratuit de la UNICEF, și au vândut astfel de făină câtorva companii, dar spun că deocamdată aceasta nu este solicitată pe piață. „Am avut câteva comenzi de făină fortificată în 2013, dar mai apoi nu prea s-a mai întrebat. Noi oricum facem ceea ce se cere pe piață. Eu sunt numai pentru producerea acestei făini, care s-a demonstrat că schimbă sănătatea oamenilor, nu înțeleg de ce lucrurile durează atât de mult“, spune morarul Nicolai Uzun, din Ceadîr-Lunga.

 Virusul care poate omorî fătul în primele săptămâni de sarcină. „Acest virus ar putea fi la 70% dintre gravidele din Moldova, dar depinde dacă este activ sau nu“ 

Jeff Gwirtz, reprezentantul Inițiativei Globale pentru Fortificarea Făinii, cu sediul în Altanta, SUA spune că la nivel mondial există aproape 68 de țări care au implementat acțiunile de prevenire a anemiei datorită programelor obligatorii de fortificare a făinii. Tot el explică și faptul că în anumite țări implementarea acestui program a durat și zece ani din cauza schimbării guvernării sau a șefilor de la  diferite departamente sau agenții, etc. „Totodată, produsele fortificate diferă, în funcție de țară. De exemplu în Filipine este vorba despre fortificarea orezului. În Moldova introducerea fortificării făinii în practica obișnuită a morilor din țară va reduce incidența anemiei datorită faptului că pâinea este alimentul de bază în țară“, explică Jeff Gwirtz.

Că implementarea programului de fortificare a făinii fie și cu acid folic este eficientă ne spune Evgeniy Gan, președintele Uniunii Procesatorilor de Cereale, din Kazahstan. În  Kazahstan programul funcționează din 2002, iar autoritățile au fortificat pâinea cu acid folic și fier, dar și sarea, cu iod. „Programul a fost lansat în 2002, dar este mai eficient în ultimii 3-5 ani. Efectele sunt nemaipomenite. Sunt regiuni în Kazahstan în trei ani, procentul persoanelor cu anemie a scăzut de la 77 de procente, la 46 de procente. Mulți s-au întrebat dacă acest program va funcționa, iar eficiența lui se vedea în statistica noastră“, explică Evgeniy Gan. Acesta spune că producătorii au fost motivați să lanseze pe piață făină fortificată prin impunerea achiziționării acesteia de către școli, spitale, armată penitenciare, etc.

Totodată, el ne-a explicat că odată ce pâinea a fost fortificată s-a mărit și prețul pâinii, cu 5-7 la sută. „Sănătatea este cea mai mare bogăție a omului și ar trebui să o prețuim. Sunt cumpărători, vreo 70 de procente, care nici nu se uită la prețul pâinii, iar scumpirea nu este semnificativă“, mai spune Evgeniy Gan.

Deficiența de fier și acid folic este o problemă globală de sănătate publică, aceasta determină circa 70 de procente din cazurile de anemie.

 

 Articole relaționate:

VIDEO//O adolescentă de la un orfelinat din Moldova s-a văzut pentru prima dată în viață, după o operație cu multe riscuri, efectuată în SUA cu ajutorul unei familii de voluntari americani 

Speranță pentru bolnavii care suferă de o maladie genetică care le scurtează viața până la o medie de 40 de ani. Un nou medicament le-ar putea schimba destinele