Redactor: Irina Papuc

Un medicament pe bază de alge marine norvegiene ar putea fi descoperirea cea mai importantă a oamenilor de știință care ar putea ajuta oamenii bolnavi de fibroză chistică să trăiască mai mult de 40 de ani, speranța de viață medie actuală. Acesta ar putea să apară pe piață în trei ani.

Descoperirea a fost anunțată săptămâna trecută de către producătorul AlgiPharma, la o conferința europeană de fibroză chistică din Suedia. Cercetările de până acum sugerează că substanța extrasă din algele marine ajută la descompunerea mucusului gros, lipicios, care caracterizează fibroza chistica. Netratat, mucusul duce la probleme de digestie și predispune plămânii la infecții bacteriene severe - care în cele din urmă duc la decesul pacienților, scrie Daily Mail.

Fibroza chistică este o maladie genetică rară. În prezent, speranța medie de viață a acestor bolnavi este de 41de ani, cu toate că acum 60 de ani 90 la sută dintre ei nu ajungeau nici până la vârsta de zece ani.

În general, boala este cauzată de un defect în gena responsabilă pentru efectuarea unor anumite canale în membranele celulare care reglează transportul fluizilor. Acest defect duce la blocaje în aceste canale de transport - care afectează celulele membranelor mucoase din plămâni, sistemul digestiv și alte organe.

OligoG acționează ca un liant al calciului, care este parțial responsabil pentru densitatea anormală de mucus. Acțiunea finală este „subțierea” acestuia. Un studiu efectuat pe 26 de persoane a demonstrat că este eficient și sigur. Cercetătorii își leagă multe speranțe de acest medicament, care se presupune că va reduce leziunile pulmonare, ceea ce înseamnă mai puține infecții. Aceasta ar putea însemna, de asemenea, o dependență de antibiotice mai mică, într-o epocă în care bacteriile rezistente la medicamente este o preocupare tot mai mare.

█  O fată din Ștefan-Vodă, bolnavă de fibroză chistică, a murit ieri la o zi după ce a fost externată din spital. Antibioticul de care acești bolnavi au nevoie lipsește de aproape un an

OligoG este „un medicament unic și primul care funcționează în acest fel”, a declarat Anna Ermund, cercetător care a lucrat la dezvoltarea preparatului.

În anul 2012 un alt medicament, Kalydeco, a marcat o nouă eră în tratamentul fibrozei chistice. Acesta a fost declarat a fi unul dintre cele mai scumpe medicamente vândute vreodată.

Kalydeco îmbunătățește semnificativ funcția pulmonară, dar este funcțional doar la pacienții cu o formă rară de mucoviscidoză, de care suferă mai puțin de zece la sută din totalul persoanelor bolnave. Dar acesta nu este disponibil în prezent pentru cei sub șase ani.

Nu se cunoaște în prezent cât va costa OligoG, dar există speranță că ar putea fi  mai accesibil. Janet Allen, director de cercetări la Cystic Fibrosis Trust a declarat că medicamentul nu va trata maladia, dar va crea posibilitatea ca boala să fie ținută sub control, la fel la diabetul de exemplu.

 

█  Articole relaționate:

Prima vizită la un spital din Canada. O familie din Moldova explică diferențele dintre tratamentul fibrozei chistice de aici și din statul din America de Nord

Interese sau incompetență. Bolnavii de o maladie genetică rară nu mai au medicamente deja de jumătate de an 

Asociația bolnavilor de mucoviscidoză din Moldova condamnă declarațiile ministrului Andrei Usatîi: „Anul trecut au murit trei copii. Pacienții stau pe zero medicamente”