Redactor: Sorina David

Noi detalii în cazul gravidei din Iași, a cărui bebeluș a murit nenăscut la nouă luni. În urma controlului efectuat la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Elena Doamna” din Iași, Comisia de control a Ministerului Sănătății recomandă măsuri de sancționare a personalului medical, dar și acțiuni de îmbunătățire a activității și managementului instituției. Potrivit unui comunicat, ministrul Nicolae Bănicioiu a aprobat marți raportul de control al comisiei.

„Având în vedere constatările și concluziile Comisiei de control, Comisia recomandă o serie de măsuri care vor fi transmise spre implementare către forurile competente - eliberarea din funcție a managerului și directorului medical al Maternității „Elena Doamna” și numirea unei echipe manageriale care să asigure un management eficient al serviciilor medicale acordate pacienților, cu respectarea legislației în vigoare; sancționarea persoanelor care aveau obligația asistării pacientei Ciobanu Ioana, în timpul sarcinii și în timpul spitalizării, de către forurile responsabile”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății, citat de Agerpres.

În ceea ce privește deficiențele de organizare a activității medicale, potrivit documentului, s-a constatat nerespectarea mai multor aspecte. Este vorba despre încălcarea Regulamentului de completare a documentelor medicale, Regulamentul de organizare și funcționare al unității sanitare, prevederile din Procedura operațională — protocoale de bună practică propuse și implementate la nivelul secției, raportul de gardă a fost întocmit superficial,iar modul de organizare a camerei de gardă este deficitar.

Potrivit Regulamentul de completare a documentelor medicale, internarea pacientei s-a efectuat fără parafă și semnătură pe biletul de internare din partea unui medic specialist/ primar și fără ca pacienta să fie examinată de un medic specialist/ primar (pe biletul de internare apar doar parafa și semnătura medicului rezident, singurul care a examinat pacienta în data de 8 septembrie la prezentare și a efectuat o ecografie inițială fără a avea însă atestatul și experiență practică pentru a efectua acest examen paraclinic). De asemenea, medicul care a avizat internarea telefonic și cel care a parafat biletul nu au anunțat medicii din echipa de gardă despre situația pacientei, în condițiile în care nu exista o procedură de predare-preluare a pacienților la începerea și terminarea gărzii.

 Răsturnare de situație în cazul bebelușului mort la nouă luni în burta mamei. Necropsia scoate în evidență detalii importante 

„Regulamentul de organizare și funcționare al unității sanitare prevede că spitalul este obligat să asigure condițiile necesare în vederea desfășurării normale a activității sanitare și cele referitoare la întărirea ordinii și disciplinei în muncă, efectuarea consultațiilor, investigațiilor, tratamentelor și a altor îngrijiri medicale bolnavilor spitalizați, stabilirea corectă a diagnosticului și a conduitei terapeutice pentru pacienții spitalizați”, mai este precizat în comunicatul citat.

De asemenea, raportul de gardă a fost întocmit superficial, nu a fost semnat și parafat de medicii-șefi de gardă și contrasemnat de directorul medical sau medicul-șef de Secție Clinică.

„Din discuțiile avute cu echipa de gardă din noaptea de 8 septembrie, nu au fost obținute de către membrii comisiei date obiective despre activitatea în gardă a medicului șef de gardă în intervalul 23.30-6.00. Acesta susține că a făcut vizita în saloane de cel puțin 2 ori, deși niciunul din ceilalți angajați (medici de gardă, asistente) nu au relevat faptul că au văzut-o în perioada 23.30-5.00”, mai este scris în comunicat.

În raportul de control se mai arată că modul de organizare a camerei de gardă este deficitar, camera de gardă a medicului-șef de gardă se află la distanță de sala de nașteri, terapia intensivă, saloanele de obstetrică neoferind posibilitatea unei monitorizări directe și permanente a sectoarelor cu risc și deplasarea rapidă a medicului în cazul unei urgențe.

 Un bebeluș a murit la nouă luni în burta mamei. Medicii și asistentele de gardă nu erau în spital 

În ceea ce privește deficiențele în asigurarea asistenței materno-fetale pe timpul urmăririi sarcinii și a travaliului din relatările pacientei, s-a constatat faptul că au existat probleme de comunicare în relația medic — pacient.

„În foaia de observație de spitalizare din data de 02.09.2014 semnată de medicul care a monitorizat pacienta pe tot parcursul sarcinii, este menționat refuzul pacientei pentru intervenția de tip cezariană. Totuși pacienta neagă un refuz clar al  ei în discuția cu medicul curant. În convorbirea directă cu pacienta și soțul acesteia, răspunsul la întrebarea „dacă a discutat și a înțeles indicația de naștere prin intervenție cezariană?” a fost că nu i s-a explicat suficient și nu a înțeles că există argumente medicale pentru operația cezariană. Principala dorință a pacientei și familiei este să înțeleagă cine și când trebuia să îi explice indicația de intervenție cezariană și să o sprijine în luarea deciziei”, se menționează în comunicatul ministerului.

Potrivit sursei citate, din declarațiile pacientei rezultă că nici în cursul internării din data de 8 septembrie pacienta nu a înțeles indicația de operație cezariană, afirmată în timpul examenului clinic de dr. Sargu și susținută și de dr. Iancu, care a indicat intervenția pe baza analizei foii de observație și din datele  transmise de dr. Sargu.

În data de 8 septembrie, după internare, până la 23,30, când s-a declanșat nașterea, pacienta nu a fost consultată de niciun medic aflat în gardă. Aceasta a fost asistată numai de personalul sanitar mediu — asistenta de la salon și, ulterior, asistenta din sala de nașteri. De asemenea, medicul-șef de gardă a fost informat despre pacientă doar telefonic, după declanșarea nașterii.

Comisia de control recomandă o serie de măsuri care vor fi transmise spre implementare către Consiliul Județean Iași, Direcția de Sănătate Publică Iași și Colegiului Medicilor din România.

Comisia de control recomandă eliberarea din funcție a managerului și directorului medical al Maternității „Elena Doamna” și numirea unei echipe manageriale care să asigure un management eficient al serviciilor medicale acordate pacienților, cu respectarea legislației în vigoare. Pe lângă acestea, se ecomandă, de asemenea, sancționarea persoanelor care aveau obligația asistării pacientei Ciobanu Ioana în timpul sarcinii și în timpul spitalizării de către forurile responsabile — Colegiul Medicilor, Comisia de Malpraxis a DSP Iași, Comisia de Disciplină a Maternității „Elena Doamna”—, conform prevederilor legale în vigoare.

  Tragedia unui băiețel moldovean, aflat în comă de doi ani. Medicii îl trimit dintr-un spital în altul. „Ne-au zis să ne luăm mortul acasă, dar nu putem să ne îngropăm copilul de viu” 

Pe perioada desfășurării anchetelor la Maternitatea „Elenă Doamna”, dr. Iancu Doina și dr. Sargu Dumachita Gabriela nu vor efectua activitate de gardă, precizează sursa. Înființarea unei comisii care să controleze și să actualizeze ghidurile și protocoalele terapeutice, procedurile operative și fișele de post de la Maternitatea „Elenă Doamna” și să decidă măsurile care se impun pentru implementarea lor este de asemenea recomandată.

Totodată, se recomandă realizarea instructajelor personalului medico-sanitar privind procedurile de lucru și protocoalele terapeutice cu dovada obiectivă a cunoașterii ghidurilor naționale din specialitatea de obstetrică ginecologie și protocoalelor locale, prin semnare de luare la cunoștință, precum și organizarea unor workshopuri, ateliere dedicate personalului medical pentru îmbunătățirea relației de comunicare medic-pacient. Documentul mai prevede îmbunătățirea managementului spitalului clinic în mai multe direcții, printre care identificarea nevoii de protocoale locale și a aplicării lor în scopul scăderii riscului de erori medicale, monitorizarea mai frecventă a activității din timpul gărzii și crearea unui climat de responsabilizare și implicare a echipei medicale față de toate cazurile internate în spital

 

 Articole relaționate:

CAMPANIE // Șase luni de tăcere. Mama unui copil decedat după o operație la spital nu știe nici astăzi cine se face vinovat de moartea lui. „Mi-au zis să iert, dacă cred în Dumnezeu”

Un copil de 1 an și opt luni a decedat la Institutul Mamei și Copilului. Părinții acuză doctorii