Autor: Irina Papuc

Azi se fac șase luni de când fetița familiei Cojocaru nu mai este. S-a stins la spital, după o intervenție medicală aparent reușită. În jumătate de an întrebările au rămas mai multe decât răspunsurile. Nu poate afla nici acum de ce a murit fetița și, cel mai important, cine se face vinovat de moartea ei. În jumătate de an, Procuratura Botanica, cea care administrează cazul, nu le-a oferit nicio informație, absolut niciun detaliu care i-ar ajuta să înțeleagă ce-ar urma să facă mai departe.

Irina Cojocaru și-a înmormântat fiica de numai un an și opt luni în ianuarie. În aceste zile a organizat praznicul de pomenire de jumătate de an. Durerea părinților este amplificată de faptul că nu știu nici până acum de ce fetița lor a murit, după o operație, aparent, obișnuită.

„Prima oară mi-am luat copilul și l-am adus la Chișinău la spital la 01:00 noaptea, era încă în noiembrie. Nu este adevărat că ne-am adresat târziu la doctor, așa cum spuneau responsabilii de-acolo. Copilul a fost văzut de pediatri foarte buni care mi-au recomandat că facem operația după Anul Nou și că fetița nu are nimic grav, decât că a slăbit un pic”, povestește Irina.

După operația de înlăturare a unui chist la gât, fetița s-a simțit bine și chiar a vorbit. „N-am putut intra la reanimare până n-am plătit anesteziștilor 300 de lei. Mi-au spus că trebuie să-i mulțumim. Copilul se simțea bine. Nu pot înțelege ce s-a întâmplat”, a adăugat ea răvășită de durere. Din cele spuse de ea până acum, copilul a început să se simtă rău după ce sora medicală i-a administrat o injecție și i-a scos masca de oxigen. Atunci copilul a dat semne că se sufocă și a avut convulsii. La scurt timp a decedat. Cei doi părinți au depus o cerere de cercetare a cazului la Procuratura Botanica. Irina spune că reacția doctorilor la această noutate a fost diferită.

„Aș fi gata să iert”

█ A născut un copil mort la doar 35 de săptămâni de sarcină. O femeie din Telenești acuză medici de la Orhei că i-au lăsat bebelușul să moară

„Doamna vicedirector a încercat să mă convingă să retrag cererea de la Procuratură. A zis că vor cădea mulți doctori și dacă cred în Dumnezeu să fac așa cum mă roagă. A zis să-i iert. Eu nici măcar nu știu pe cine trebuie să iert, că m-aș duce să-l întreb ce s-a întâmplat. Să-mi explice și o să-l iert”. Cu toate acestea, femeia spune că a avut și replici tăioase din partea unor medici de la spitalul unde i-a fost operată copila – că nu vor reuși să demonstreze nimic, de aceea Irina este distrusă acum. Nu știe ce să facă mai departe pentru că nu mai crede în justiția din Moldova, iar de pe altă parte durerea încă este foarte puternică.

„Când gătesc, spăl, muncesc, oricând mă gândesc la ce s-a întâmplat și nu pot uita. Așa ceva nu se uită și doare atât de tare”.

Irina spune că i-ar fi suficient să afle din vina cărui medic a decedat copila ei și ar fi gata să-l ierte, însă în Moldova este un lux să afli informația completă referitor la ce se întâmplă în spitale. Directorul Institutul Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan, a anunțat chiar în ziua în care a avut loc incidentul că nu este vina medicilor. De cealaltă parte, de la Procuratură – nicio veste. Am încercat să luăm legătura cu procurorul sectorului Botanica, Marcel Cimbir, dar acesta nu a răspuns la apelurile noastre.  

 A născut gemeni, dar au murit ambii. Un cuplu din Capitală îi acuză pe medici de decesul lor 

Irina spune că ar fi vrut să angajeze un avocat și să continue cazul în instanță, dar banii sunt atât de puțini acum și toți sunt cheltuiți pe medicamente. De la decesul fetiței ea și soțul ei s-au îmbolnăvit.

Unde instituțiile statului nu-și fac treaba, face CEDO

„Soțul are hipertensiune arterială și stă de jumătate de an numai pe pastile. Am împrumutat bani pentru înmormântare, acum pentru praznic, iar restul banilor care îi câștigăm se duc pe pastile. Nici n-aș avea cu ce angaja un avocat”, se plânge Irina.

Pe de altă parte, avocații spun că este necesar ca o persoană prejudiciată să se adreseze organelor de forță, dar și să intenteze o acțiune civilă, concomitent. În cazul celei din urmă este mai ușor să faci proba greșelii și, în plus, poate dura mai puțin, dacă judecătorii vor accepta să urgenteze cazul.

„În dosarele penale nivelul de probațiune este înalt de peste 99 la sută, ceea ce înseamnă că este foarte dificil să faci proba greșelii și, din această cauză, poate dura foarte mult. Totuși este necesară o anchetă a instituțiilor competente, însă este nevoie de una efectivă”, este de părere avocata Violeta Gașițoi.  În cazul în care instituțiile statului nu reușesc să-și facă treaba, ca de multe ori de altfel, avocații pot cere examinarea cazului la CEDO.

„Din păcate, investigațiile efectuate în cadrul instanțelor penale nu sunt întotdeauna efective, deși procurorii au dreptul să numească experți independenți pentru efectuarea expertizei medico-legale. În astfel de cazuri avocații deja sunt pregătiți moral să scrie o cerere de investigare a cazului la CEDO”, mai explică avocata.

 

 Articole relaționate:

Un copil de 1 an și opt luni a decedat la Institutul Mamei și Copilului. Părinții acuză doctorii

Doctorii de la Institutul Mamei și Copilului sunt acuzați de malpraxis. O familie din Călărași și-a luat copilul mort acasă, iar femeia care l-a născut a pierdut doi litri de sânge 

O comisie a Ministerului Sănătății va examina un caz malpraxis care ar fi avut loc la spitalul privat MedPark