Autor: Irina Papuc

Medicii de la Institutul Mamei și Copilului se află din nou în mijlocul unui scandal de malpraxis. Doctorii sunt acuzați că nu i-au acordat ajutor medical la timp unei gravide, iar în rezultat copilul acesteia a decedat. Mai mult, femeia ar fi pierdut aproape doi litri de sânge și s-a aflat în reanimare timp de câteva zile.

O femeie în vârstă de 32 de ani și soțul acesteia din satul Sadova, raionul Călărași acuză doctorii de la Institutul Mamei și Copilului că i-au lăsat copilul să moară. Tânăra a venit la spital în a 39 săptămână de sarcină, însă doctorii au programat-o la cezariană pentru o săptămână mai târziu, au povestit rudele familiei Mazurenco pentru Jurnal TV. Termenul anunțat de doctori s-a dovedit a fi prea întârziat, deoarece fetița se sufocase deja în burta mamei. Astfel, copilul a fost scos mort, iar femeia a făcut hemoragie puternică.

„Nu pot să vă spun nimic deocamdată. Astăzi vom forma o comisie ca să aflăm ce s-a întâmplat în acea seară. De ce nimeni nu spune că eu am venit noaptea la spital și am operat-o? Am scos-o de pe lumea cealaltă. Pierduse doi litri de sânge, avuse deja două nașteri prin cezariană. Pentru mine este important că ea a scăpat cu viață”, a declarat directorul maternității de la Institutul Mamei și Copilului, Iurie Carauș. Doctorul a declarat că femeia ar fi avut probleme de sănătate și că nu ar fi fost examinată corect la etapa medicinii de familie, lucru infirmat de către doctorii din raionul Călărași.

„Femeia a căzut sub incidența factorilor de risc major, deoarece a avut anterior două nașteri prin cezariană. De aceea, pe data de 18 noiembrie ea a fost îndreptată  să nască la o instituție de nivel terțiar. Din câte cunoaștem a fost internată pe 19 noiembrie, pe 21 a trecut un examen ultrasonografic, în urma căruia i s-a spus că totul este bine. Nu cunoaștem ce s-a întâmplat ulterior. Fătul era sănătos”, a declarat și directorul Centrului Medicilor de Familie din Călărași, Nicolae Lupu.

Fetița familiei Mazurenco a fost înmormântată acum o săptămână. Rudele cred că doctorii sunt de vină de moartea acesteia și cred că au avut o atitudine neglijentă, deoarece nu le-ar fi dat doctorilor bani.

 

Articole relaționate:

O comisie a Ministerului Sănătății va examina un caz malpraxis care ar fi avut loc la spitalul privat MedPark 

A născut un copil mort la doar 35 de săptămâni de sarcină. O femeie din Telenești acuză medici de la Orhei că i-au lăsat bebelușul să moară 

A născut gemeni, dar au murit ambii. Un cuplu din Capitală îi acuză pe medici de decesul lor