Autor: Sorina David

Astăzi, Guvernul l-a reconfirmat pe Ion Ababii în funcția de rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Potrivit Cartei Universității de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”, mandatul rectorului este pe o perioadă de cinci ani, iar Ion Ababii se află la al treilea mandat. Acum trei luni Senatul Universității i-a acordat vot de încredere academicianului. Ababii a declarat însă, pentru Sănătate Info, că e posibil ca acest mandat să nu îl ducă până la capăt.

„Nu este atât de simplu să fii rectorul acestei instituții. După ce am finisat primul mandat mă gândeam să renunț, însă colegii din Senat au insistat să îmi continui activitatea, de aceea am și acceptat. Nu exclud să plec mai devreme de cinci ani, pentru că e destul de greu să ocupi această funcție”, a declarat Ion Ababii, rectorul Universității de Medicină și Familie „Nicolae Testemițanu”.

Rectorul a vorbit și despre principalul obiectiv pe care speră să-l realizeze în acest mandat. Este vorba despre alinierea studiilor medicale din Moldova la nivelul celor internaționale.

„În general, tot ceea ce facem, o facem anume ca să sporim calitatea studiilor medicale din Moldova. Să ne aliniem cerințelor Federaţiei Mondiale a Învăţământului Medical și a Asociației pentru Studiul de Educație Medicală, pentru că de calitatea studiilor medicale depinde și calitatea serviciilor medicale din țară”, a mai adăugat rectorul USMF.

 A fost ales rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”

Totuși, Ion Ababii a recunoscut că acest lucru nu poate fi realizat doar în câțiva ani.

„Sigur că pentru un rector cinci ani este foarte puțin ca să-și poată pune în practică tot ceea ce și-a pus în plan. Dar, cu ajutorul colegilor și cu suportul statului, în următorii ani cel puțin ne putem apropia de acest obiectiv, adică pas cu pas, să ajungem la nivelul țărilor europene”, a mai precizat Ion Ababii.

Amintim că Ion Ababii a ocupat funcția de rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, începând din anul 1994, iar între 2005 până în 2008 acesta a deținut funcția de ministru al Sănătății. Acesta este al treilea mandat de rector la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” pentru Ion Ababii.

 

█  Articole relaționate:

Șapte studenți de la medicină au obținut bursa Erasmus Mundus și vor pleca la studii peste hotare. „Vreau să învăț și să revin în Moldova, pentru că la noi este mai mult de lucru decât în alte țări“ 

Două clinici universitare ar putea fi lichidate și incluse într-un Centru medical universitar. „Cei care știu multe dorm rău noaptea” 

La Chișinău va fi înființat un centru științific de cercetare clinică și de laborator