Autor: Irina Papuc

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Profesorul Dr. Matei Balş” din București va înfiinţa o filială ştiinţifică de cercetare clinică şi de laborator la Chişinău. Aceasta ar putea fi gata în câteva luni. Între timp, specialiștii de la Spitalul „Toma Ciorbă” merg la București pentru stagii de câteva zile și câteva luni.

Centrul științific va fi amplasat  în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”. Directorul instituției spune că în acest centru se vor face cercetări legate de formele existente de microbi și rezistența lor la antibiotice. Astfel de studii în Moldova nu se fac decât sporadic.

„În România, de exemplu, astfel de cercetări se fac la fiecare jumătate de an, iar informația este distribuită tuturor instituțiilor medicale, unite la un sistem informațional integrat. La noi, nu se fac astfel de studii, decât în spitale, iar din cauza acesta doctorilor le este complicat să muncească”, spune Victor Deatișen.

În același timp, mai mulți doctori de la Spitalul „Toma Ciorbă” merg deja să facă stagii de câteva zile la București. Potrivit lui Deatișen, urmează să fie organizate cursuri de șase luni și chiar perfecționare cu o durată de doi ani.

Potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase din România, activitatea centrului va fi axată pe două segmente: instruirea personalului şi dezvoltarea de laboratoare. „Vom aprofunda procesul de formare a cadrelor pe platforme tehnologice noi, ţinând cont că Institutul român deţine o bază tehnică avansată, care ar putea fi adusă şi la Chişinău”, a declarat el în cadrul întâlnirii care a avut loc zilele acestea la Chișinău. Vizita a avut scop de a semna acordul de colaborare între Spitalul Toma Ciorbă și USMF „Nicolae Testemițanu”, în baza căruia va fi înființat centrul și se vor face perfecționările de cadre.

Victor Deatișen, directorul spitalului spune că nu se cunoaște încă ce fel de utilaje vor fi aduse la Chișinău, întrucât nu s-a făcut o evaluare a necesităților. După ce aceasta va fi gata, urmează să fie confruntată și cu posibilitățile părții române.

În total, în cadrul programului vor fi instruiți la Institutul din București 30 de doctori și asistenți medicali.

Centrul științific ar putea fi gata în luna august.

 

   Articole relaționate:

Asociația Universităților de Medicină din România s-a întrunit în premieră la Chișinău să discute problemele din sistem

Doctori din Moldova, România și Ucraina vor putea face cercetări științifice și vor învăța metodologia cercetărilor științifice în domeniul medicinei în cadrul Proiectului CHRONEX-RD 

Centru universitar de simulare virtuală, în valoare de 4,5 milioane de euro, pentru studenții de la medicină