Autor: Irina Papuc

Ceea ce n-au reușit în doi ani, vor să facă acum în câteva zile. Ministerul Sănătății a dat ordin să fie creat un grup de lucru care să elaboreze în șase zile planul de acțiuni pentru elaborarea Strategiei Resurselor Umane din Sistemul Sănătății. Anterior, instituția a cheltuit zeci de mii de dolari, din fonduri externe, pentru un document care s-a dovedit a fi inutil.

Șase zile. Atât au la dispoziție opt angajați ai instituțiilor din Sănătate să realizeze planul de acțiuni pentru elaborarea Strategiei Resurselor Umane. Ordinul ministrului a fost semnat cu două zile în urmă, ceea ce înseamnă că membrii grupului de lucru, din care fac parte specialiști ai Ministerului Sănătății și Centrului de Management în Sănătate, mai au două zile libere și două lucrătoare ca să pună totul la punct. De altfel, în acest grup se regăsesc unele persoane care au fost responsabile și de ultima Strategie a Resurselor Umane din sănătate care acum nu mai este utilă cu nimic.

Responsabilul de acest document, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, spune că timpul alocat pentru realizarea strategiei este suficient, deoarece lucrul propriu-zis la document a început cu mult timp în urmă. „Aceasta este ca o documentare, deoarece s-a lucrat deja la fosta strategie. Avem timp suficient și experți internaționali care vor conlucra cu noi. Până la Anul Nou planificăm să fie gata”, este optimist Nicolae Jelamschi.

 Proiectul Legii ocrotirii sănătății: „Nimeni nu a vrut să se complice să înțeleagă care ar trebui să fie sistemul de prestare a serviciilor spitalicești și Ministerul Sănătății le-a inclus pe toate” 

Secretarul de stat la Ministerul Sănătății mai spune că strategia va conține prioritar măsuri de asigurare a sistemului de sănătate cu cadre calificate, îmbunătățirea calității studiilor, includerea învățământului de la distanță.

De fapt, dacă este să analizăm ultimele ordine, Ministerul Sănătății trebuia să dețină deja o strategie în resursele umane. În luna iunie, ministrul Sănătății a dat ordin ca aceasta să fie gata până în luna noiembrie.

Experții Biroului OMS din Moldova spun că vor conlucra cu Ministerul Sănătății ca strategia să fie una cu adevărat viabilă. Aceasta însă va necesita foarte multă muncă, deoarece trebuie să se țină cont atât de realitățile și necesitățile din sistemul de sănătate, cât și să ia în calcul reformele începute.

„Ca această strategie să poată fi aplicată, trebuie să se țină cont de foarte mulți factori. Vorbim despre necesitățile, prioritățile sistemului de sănătate. Totodată aceasta trebuie să fie în corespundere cu planurile de regionalizare a serviciilor de sănătate. Nu trebuie neglijați factorii de motivație pentru lucrătorii medicali, dar și schimbările din sistem la nivel mondial, precum îmbătrânirea populației, etc”,. spune Ala Nemerenco, expert, Biroul OMS din Moldova.

 „Atribuțiile direcțiilor de sănătate prevăzute în Proiectul Legii Ocrotirii Sănătății se dublează cu cele ale administrației publice locale și ale Ministerului Sănătății” 

Fostul document care prevedea politicile în resursele umane din sistemul sănătății așa și nu a mai fost aprobat prin Hotărâre de Guvern, cum era planificat. Deși la strategie s-a lucrat timp de doi ani și s-au cheltuit peste 30.000 de dolari, documentul este inutil. Acesta a fost criticat dur și de către experții internaționali.

În lipsa strategiei, studiile efectuate în premieră în Moldova au arătat că autoritățile cheltuie sume tot mai mari de bani și pregătesc un număr mai mare de viitori doctori, aceștia însă trec pe lângă sistem. Unul din trei rămâne să lucreze în calitate de doctor. Totuși, pregătirea unui medic de familie costă statul 300 de mii de lei, pe când instruirea unui chirurg costă peste 400 de mii de lei. Paradoxal este că autoritățile investesc, dar se confruntă cu o lipsă de doctori și asistenți medicali, numărul lor reducându-se pe an ce trece. 

 

 Articole relaționate:

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, se pronunță pentru legalizarea plăților informale la medic 

Interviu cu Andrei Usatîi, Ministru al Sănătății: „Din câte înțeleg și pricep eu, există multă mită în spitalele noastre“