Autor: Virginia Murariu

O familie din Chișinău dă vina pe medicii de la Institutul Mamei și Copilului și spune că din cauza lor și-a pierdut bebelușul care avea două luni. Medicii spun că fac o anchetă internă pentru a afla ce s-a întâmplat, dar și pentru a le dat un răspuns părinților. Totuși, ei susțin că micuțul era în stare gravă și avea puține șanse de a supraviețui.

Părinții spun că băiețelul lor s-a născut sănătos, după o sarcină care a decurs bine. Micuțul a ajuns însă la spital cu pneumonie. A fost dus dintr-un spital în altul până a când, joia trecută, a fost internat la Institutul Mamei și Copilului. Ieri micuțul a murit, iar părinții susțin că motivul este un examen de endoscopie.

 

 “I-au făcut procedura și când l-am luat în brațe era moale și ne-am dus în salon după care am chemat asistenta”, a declarant Irina Guzun, mama copilului. Tatăl micuțului spune însă doctorii nu i-au stabilit un diagnostic corect. După ce s-au adunat toți medicii și soția a auzit cum au spus că nu trebuia să facă asta. Cred ca i-au atins ceva”, povestește pentru ProTV, Dorel Guzun.

Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului susține însă că micuțul avea puține șanse de a se face bine. “Reieșind din forma de pneumonie era imposibil de salvat acest copil, el a murit în reanimare, iar acolo sunt toate condițiile pentru a salva un copil. Dacă deceda într-o secție simplă, unde poate nu ar fi fost medicamente sau utilaje suficiente era altceva, dar într-o reanimare chirurgicală, unde în fiecare zi sunt în situații grave, nu este o pricină medicală, ci una care depășește situația. Pneumoniile virale fulminante, mai ales la copiii până la un an, sunt periculoase, iar noi ne temem de ele pentru că sunt imprevizibile. Cu părere de rău, pe an avem zeci de copii care mor din cauza pneumoniilor”, explică Ștefan Gațcan.

Tot el susține că a fost pornită o anchetă internă pentru a stabili cauza exactă a decesului. “Este o pneumonie virală fulminantă care a dat o acutizare și o complicație pe fond de insuficiență cardiacă și posibil a dat o miocardiodistrofie care a cauzat moartea subită a copilului. La toate cazurile de deces în reanimare, facem comisie de anchetă internă. Și în acest caz vom face o anchetă și ne vom pronunța ulterior. Le vom da un răspuns și părinților. Vom face și o conferință clinică, pentru noi. Dacă se va depista că este o eroare medicală, atunci luăm altă atitudine și se iau măsuri disciplinare. Acesta este modelul nostru”, susține directorul Institutului.

Totodată, specialistul spune că din cauza acelei proceduri micuțul nu putea să decedeze și precizează că mama a dat acordul medicilor să facă micuțului examenul de endoscopie. „Posibil, dacă era adus mai devreme începeam un tratament adecvat și-l salvam, posibil, dar nu este exclus că rezultatul putea fi același. Sunt lucruri pe care nu le poți prognoza. Vrem ori nu, și acum și peste ani de zile, copiii vor deceda. Pe mine mă îngrijorează faptul că anual 60-70 de copii mor la domiciliu. E normal ca părinții să fie nemulțumiți din cauză că și-au pierdut copilul, dar noi facem aceea ce putem”, adaugă Ștefan Gațcan.

Astfel, concluziile anchetei interne vor fi în aproximativ într-o lună, iar șeful instituției va decide dacă este sau nu cazul să ia măsuri în privința medicilor la care a ajuns micuțul. Aceeași sursă susține însă că părinții sunt hotărâți să dea spitalul în judecată.