Autor: Virginia Murariu

Deschise recent sau care funcționează deja de zeci de ani în Chișinău, salinele din Capitală sunt la mare căutare în perioada rece a anului și asta pentru că mulți părinți, conștienți de efectele antibioticelor, decid să prevină sau să trateze răcelile prin frecventarea unei saline. Acestea sunt recomandate și de către doctori atât pentru prevenirea unor boli cât și pentru tratarea acestora.

Pe hol aveți un dulap personal în care vă puteți lăsa lucrurile, primiți o pereche de bahile și sunteți gata să intrați într-o cameră relaxantă, cu pereți căptușiți cu sare, aproape strălucitoare, bogată-n minerale. Vă faceți comod pe un scaun, iar procedura poate începe. Tot ce trebuie să faceți este să vă relaxați și să inhalați aerul din cameră. Același lucru îl pot face și copiii dumneavoastră, doar că pentru ei programul este unul activ. Într-o cameră amenajată special pentru cei mici, copiii își pot face sesiunea terapeutică jucându-se într-o cameră aproape ca-n povești.

 Cât de periculoasă poate deveni o răceală banală. „Pneumonia poate să ucidă şi în 24 de ore de la debutul simptomelor“ 

Așa i-am găsit pe doi frați gemeni, în vârstă de șapte ani. Jucându-se cu mașinuțele, micuții nici n-au observat când au trecut cele 20 de minute în care, de fapt, au făcut o procedură terapeutică, recomandată de medici. Bucuroasă că are o alternativă la tratamentul cu antibiotice, mama acestora spune că salina își face efectul. „Frecventăm salina deja de o lună. Venim de trei ori pe săptămână. Sunt foarte mulțumită. Am observat că micuții se simt foarte bine, au o imunitate mult mai bună, nu apelăm așa des la farmacii, am scăpat de antibiotice și ieșim mai repede din răceală“, povestește Veronica Dani-Beșliu în vârstă de 35 de ani, din Chișinău.

Nu tot timpul a fost așa. „Înainte răceau foarte des, aveau tuse, bronșite, pneumonii. Am mai fost la Sovata, la Slănic Moldova și chiar căutam o salină în Chișinău“, mai spune Veronica Dani-Beșliu.

Construită în acest an, salina la care merg micuții deja are propriii clienți fideli. Totuși, administratorul acesteia spune că numărul persoanelor care ajung aici s-a întețit, mai ales acum când virușii ne dau târcoale. „Am deschis salina în aprilie. Cei care au fost la salinele naturale știu ce înseamnă, unora însă suntem nevoiți să le explicăm care sunt beneficiile. Tendințele sunt în creștere mai ales acum când avem foarte multe cazuri de viroze“, spune Galina Popov, administratoarea unei saline din Capitală.

Cum funcționează?

„Oamenii inhalează aerul din cameră. Încăperea are generatoare foarte performante care produc niște aerosoli salini foarte, foarte fini care odată inhalați ajung până la bronhiola plămânului. La noi aerul este foarte poluat în țară, iar fiecare iarnă înseamnă multe cazuri de răceală și multe medicamente și chiar antibiotice. Salina este o soluție foarte bună pentru părinții care vor să prevină sau să trateze problemele de sezon ale micuților și ale lor“, susține Galina Popov.

Vizitatorii au de ales între trei camere, fiecare dintre ele având câte cinci tone de sare adusă din Târgul Ocna, din România. Tratamentul are însă efect după câteva sesiuni. Bunăoară, pentru întărirea sistemului imunitar se recomandă 15 terapii, bronșita necesită 21 de terapii, împotriva bolilor pielii sunt necesare 30-40 de terapii, dar și o dietă alimentară etc. La finalul fiecărei sesiuni părinții plătesc 70 de lei pentru o sesiune a unui copil care a stat în cameră cu un însoțitor, 90 de lei pentru doi copii cu un însoțitor. Cei mici beneficiază și de o ofertă tentantă. Cinci copii – pot beneficia de o procedură în valoare de 25 de lei, iar însoțitorul intră gratuit. Prețurile pentru cei adulți sunt de 95 de lei pentru o persoană,  160 – pentru două și 210 – pentru trei.

 Cât de periculos poate fi un termometru ales incorect. „Puteți pune în pericol viața copilului dumneavoastră“ 

Sarea, bogată-n minerale

Nu este singura salină artificială din Capitală. Cu o experiență de mai bine de 20 de ani, o altă salină primește între 10-15 pacienți în fiecare zi. Aici, o ședință costă 50 de lei, iar dacă mama vrea să meargă împreună cu copilul se face o reducere de 80 de lei. Sarea este adusă din munții Ural. Și aici, solicitările cresc mai ales în perioada rece, dar și toamna și primăvara când sunt mai multe alergii.

Medicii confirmă eficiența și chiar necesitatea de a frecventa salinele spunând că astfel putem trece iarna ușor, fără complicații, ne putem întări sistemul imunitar și putem scăpa de multe alte probleme de sănătate. „Terapia în salină este indicată în primul rând în cazul patologiilor respiratorii, acolo sunt minerale și se face o ionizare benefică pentru sistemul respirator. Este bun în diferite probleme ale pielii, dar și a problemelor sistemului nervos central“, explică Natalia Harabari, medic-pediatru.

Și asta deoarece sarea conține multe minerale. „Predomină caliu, mai conține calciu, magneziu, ioni de fier și ioni încărcați negativ“, spune Natalia Harabari.

Sunt însă și contraindicații pentru persoanele claustrofobe, persoanele cu epilepsie, cu tensiunea ridicată, cu sindrom Down, cele care au probleme cu inima și cu sistemul reno-urinar. În ceea ce privește femeile însărcinate, specialiștii susțin că acestea trebuie să se consulte cu medicii lor. 

 

 Articole relaționate: 

Produsele care pot înrăutăți sănătatea persoanelor alergice. Specialiștii vin cu sfaturi ce v-ar proteja de accentuarea simptomelor 

O substanţă chimică care afectează sistemul hormonal, descoperită în unele parfumuri

Unele tipuri de vopsele de păr ar putea conţine substanţe cancerigene