Autor: Irina Papuc

O nouă amânare pentru moldovenii care suferă de maladii grave ale sângelui. Transplantul de măduvă osoasă încă nu poate fi realizat la Institutul Oncologic, din lipsă de bani.

La începutul acestui an, directorul instituției era sigur că primul transplant de celule stem va fi realizat în luna septembrie. Atunci, Victor Cernat ne-a dat asigurări că a semnat actele necesare pentru recepționarea echipamentelor pentru transplant și că acestea trebuiau să ajungă în scurt timp. Singura problemă era reparația saloanelor aseptice și instalarea unui sistem de ventilare performant. Acum, directorul spune că nu sunt bani. Mai mult, din ianuarie și până acum nici echipamentele n-au ajuns.

„Utilajul pentru transplant va ajunge în țară în luna februarie”, a răspuns scurt Cernat. Acesta valorează peste 15 milioane de euro, iar banii vin prin intermediul proiectului JICA, acordat de Guvernul Japoniei. Cernat n-a explicat întârzierea. Acesta a răspuns scurt că Institutul Oncologic are nevoie de 4 milioane de lei ca totul să fie pus la punct. „Nu putem găsi bani, acea parte de investiție care îi revine Guvernului Republicii Moldova. Avem nevoie de un sistem de ventilare foarte scump. Am depus de două ori un proiect pentru a obține resurse de la fondul de investiții al CNAM, dar nu am reușit. Nu știu de unde să luăm acești bani. Vom încerca să colaborăm cu niște parteneri privați, care ar vrea să investească. Nu vă dau detalii”, a fost laconic Cernat.

De altfel, într-un raport al Agenției de Transplant pentru partenerii externi care investesc în sănătate se menționa că au fost cheltuiți peste 1 milion de dolari pentru repararea saloanelor aseptice, dar și pentru instruirea unui grup de medici care vor participa la operațiile de transplant într-o clinică din Austria.

 Primul transplant de la donator cadaveric în premieră în Moldova, planificat în septembrie. Anual, 150 de persoane în moarte cerebrală ar fi putut deveni donatori 

Anterior, directorul Institutului spunea că transplantul este o soluție foarte costisitoare și că n-ar trebui să ne grăbim să investim în funcționarea acestuia. Mai eficient și viabil din punct de vedere financiar ar fi procurarea preparatelor chimioterapice de ultimă generație.

Între timp, pentru aproape 30 de copii un transplant medular ar fi singura salvare. Cei mai mulți dintre ei suferă de afecțiuni ale sângelui. Deocamdată aceștia sunt tratați prin radioterapie.Un astfel de transplant în străinătate costă de la 70 până la 100 de mii de euro.  

 

 Articole relaționate:

 Primul transplant de celule stem, planificat pentru toamna acestui an 

Chirurgii moldoveni nu sunt pregătiți să facă operații de transplant pentru copii 

Transplanturile, permise și la privați