Autor: Irina Papuc

Primul transplant de organe de la donator aflat în moarte cerebrală ar putea fi făcut în Moldova în luna septembrie. Medicii se pregătesc în prezent pentru această intervenție, însă problematică rămâne identificarea potențialilor donatori, pentru că rudele acestora evită să-și dea acordul pentru prelevare de organe, a declarat pentru Sănătate INFO Vladimir Hotineanu, șeful echipei de chirurgi specializați în transplant.

Rezervele rudelor sunt cu atât mai regretabile, potrivit lui Hotineanu, cu cât 150 de persoane aflate în moarte clinică întrunesc anual, în Moldova, toate condițiile pentru a deveni donatori.

 „Ne pregătim acum pentru ca din toamnă să efectuăm un transplant de la donator în moarte cerebrală. Până acum am făcut lucrurile cele mai complicate din lume: am efectuat transplantul de la unul viu. Cel mai probabil va fi un transplant de ficat”, a precizat el.

Medicul recunoaște că în Moldova lucrurile se mișcă greu în Moldova, la acest capitol, nu doar din cauza unor obișnuite prejudecăți, dar și a medicilor. „Și spitalele, și medicii sunt încă rezervați atunci când vine vorba despre potențialii donatori cadaverici. Cred că este o problemă de nivel psihologic, dar și religia creează controverse. Este important să înțelegem că atunci când creierul a murit pesoana nu mai poate fi salvată. În schimb putem prelua rinichii, ficatul, inima”, susține Vladimir Hotineanu. El este de părere că medicii au devenit mai rezervați în cazul transplanturilor după scandalurile în care au fost implicați acum zece ani, în legătură cu traficul de organe.

Oamenii, însă, nu sunt suficient de bine informați despre necesitatea donării de organe, deficiență care poate fi reparată prin ample campanii media.

„O mediere deosebită a necesității de transplant din moarte cerebrală a avut loc în România. Acum, statul vecin are cel mai înalt trend de creștere de transplant de organe de la donatorii în moarte cerebrală din Europa. S-au făcut și câte trei transplanturi timp de o noapte”, precizează chirurgul.

La rândul său, vicedirectorul Agenției de Transplant, Grigore Romanciuc, spune că până acum s-au prelevat de la donatorii cadaverici doar țesuturi, nu și organe. „Avem un sistem automatizat unde ducem o evidență a potențialilor donatori și a celor care au nevoie de transplant. Totuși, o persoană cu stop cardiac sau cerebral este înscrisă în acest sitem după ce a decedat și numai după ce rudele au dat acordul pentru prelevarea organelor”, subliniază Romanciuc.

Cu alte cuvinte, un organ nu va ajunge la un om bolnav până când rudele nu vor semna un acord scris în acest sens. Astfel, nimeni nu poate ști cu siguranță când va exista un ficat de la un om decedat pentru cele 20 de persoane care sunt înscrise deja în lista de așteptare a Agenției Medicamentului și au nevoie de transplant.

 

 Articole relaționate:

 Un nou transplant de ficat din Moldova, un nou succes