Autor: Virginia Murariu

Înghit zeci de pastile în speranța că mâine nu se vor mai trezi. Medicii reușesc însă să-i salveze. Statisticile arată, totuși, o situație îngrijorătoare – numărul sinuciderilor și a tentativelor de suicid au crescut cu 17%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Specialiștii spun că prin tentativele de a se sinucide, tinerii încearcă să le atragă atenția adulților sau să obțină anumite lucruri de la ei. Ar putea fi salvați prin multă comunicare cu părinții.

O adolescentă, în vârstă de 15 ani, din Chișinău a intrat într-o farmacie și-a cumpărat zeci de pastile și le-a înghițit în văzul oamenilor, este unul dintre cele mai memorabile cazuri de sinucidere în care un tânăr încearcă să-și pună capăt zilelor spune Petru Craveț, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență din Chișinău.

„A băut 70 de pastile de Paracetamol. Evident că a fost chemată ambulanța, iar tânăra a fost dusă la Institutul Mamei și Copilului. Probabil, ea a vrut să fie salvată, altfel nu făcea un gest public. Nu știu ce avea pe suflet“, spune Petru Craveț.

█ Galina Leșco, obstetrician-ginecolog. „Am avut cazuri când părinții au venit cu fetița însărcinată în 30 de săptămâni și ne-au spus: Tăieți-o, omorâți-o, faceți ce vreți, dar daține-o fără copil” 

Medicii de la Urgență se confruntă cu zeci de astfel de cazuri. „Putem să avem și 2-3 cazuri pe zi, nu doar pe săptămână. De cele mai multe ori este vorba despre tinere între 15-19 ani. Motivele sunt diferite: dragoste neîmpărtășită, violență în familie, etc. De cele mai multe ori reușim să-i salvăm, intoxicația medicamentoasă e acută la început, dar n-am avut decese“, susține purtătorul de cuvânt. Potrivit lui, solicitările oscilează de la un anotimp la altul. Bunăoară, cele mai multe cazuri de tentativă de sinucidere sunt primăvara și vara. 

Psihologii spun că tinerii le trec pragul cu diferite probleme. „Pentru adolescenți comiterea unui suicid este o modalitate de a-și rezolva problemele. Totul se întâmplă însă inconștient, ei aleg această metodă pentru a atrage atenția adulților sau pentru a-și realiza scopurile. Ei nu pun atâta preț pe viață decât adulții“, explică Tatiana Baciu, psiholog la Centrul Prietenos Tinerilor „Neovita“.

Specialista spune că tinerii care comit astfel de acțiuni au un profil. „De regulă sunt adolescenți foarte emotivi. Capacitatea de a gândi logic este mai redusă, greu fac față piedicilor sau frustrărilor“, descrie Tatiana Baciu.

Specialista spune că de fapt comportamentul suicidal diferă. „Am avut cazuri în care un tânăr și-a pus capăt zilelor din plictiseală. Stătea acasă, se plictisea, nu știa cu ce să se mai ocupe și și-a tăiat venele. Unii, au un comportament demonstrativ cum este cazul tinerei care a băut pastile în public. Ea a vrut să atragă atenția. Persoanele care vor să moară aleg locul potrivit astfel încât să-și atingă scopul, adică să moară. Unii tineri care încearcă să-și șantajeze părinții dacă nu le ia telefon sau alte lucruri. Alții o fac din cauza unor situații de viol în familie, etc.“, explică psihologul.

În astfel de cazuri părintele trebuie să încerce să discute cu copilul și să vadă ce anume-l nemulțumește, în caz contrar trebuie să se adreseze la un psiholog spun medicii. „De cele mai multe ori, fetele au un suicid demonstrativ, iar băieții vor avea un suicid hotărât, dus până la capăt. Părinții trebuie să vorbească la prima dificultate“, susține specialista.

Tatiana Baciu spune că semnele suicidale se observă prin schimbări de comportament bruște. Adolescentul devine activ, ori pasiv, ori începe să-și aranjeze lucrurile sau, din contra, devine dezordonat, etc.

Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, în primele șase luni ale acestui an, în Moldova, s-au sinucis 14 copii. Dintre aceștia trei erau fete, iar 11 - băieţi, cu vârstele cuprinse între 14-18 ani. Cele mai multe cazuri comise au fost prin strangularea – 11 la număr.  Aceasta este urmată de folosirea pastilelor şi substanţelor toxice, înec.

Autoritățile au găsit bani pentru reforma serviciilor de sănătate mintală. „Viața unei persoane care ar putea avea depresie mâine va fi diferită de cea a unei persoane cu depresie de acum cinci ani“ 

Totodată, în ceea ce privește tentativele de suicid, potrivit aceleiași surse, au fost înregistrate 44 de cazuri. Dintre acestea în 34 de cazuri era vorba despre fete, iar în 10 cazuri - desprebăieţi. Patru sunt copii și aveau sub 13 ani, 27 sunt adolescenți și au între 13 și 16 ani și 13 adolescenți au între 17-18 ani.

Cele mai frecvente metode aplicate la comiterea tentativelor de suicid sunt: strangularea (două cazuri); provocarea leziunilor (două cazuri) şi folosirea pastilelor şi substanţelor toxice (40 cazuri).

„Sunt persoane care au psihoze, când au halucinații și aud ca pe un ordin să se sinucidă sau să omoare pe cineva. O bună parte sunt și din cauza depresiei. Ambele stări pot fi tratate cu medicamente. Fie din cauza unor pierderi de bani, eșecuri, etc“, susține Ion Moldovanu, neurolog la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Specialistul spune că toate stările care duc spre tentativele de suicid pot fi tratate. Trebuie doar observate la timp.

 

█ Articole relaționate:

Un test de sânge ce poate anticipa debutul bolii Alzheimer ar putea fi disponibil în doi ani 

Suferă de demență vasculară, dar nu știu despre acest lucru. Moldovenii ajung la doctor atunci când substanța din creier este găurită din cauza leziunilor