Autor: Virginia Murariu

Speră că nu au cancer, le este frică, încearcă să-l trateze prin metode naturiste sau n-au timp, acestea sunt motivele din cauza cărora moldovenii nu se adresează la medic atunci când presupun că au cancer. Astfel cancerul avansează, iar pacienții, de cele mai multe ori, ajung la medici atunci când cancerul este în stadiu avansat. Medicii ne-au vorbit însă despre câteva indicii care ar trebui să ne pună pe gânduri atunci când le simțim.

Galac I,, în vârstă de 51 de ani, a aflat că are cancer la sân în 2006. L-a observat singură prin palparea sânilor, când a ajuns la medici a aflat că era în stadiul doi. „Nu sunt deloc tânără și m-am gândit că ar putea fi vorba despre cancer mamar și m-am adresat la medic. Doctorii mi-au spus că trebuie să începem procedurile de chimioterapie, radioterapie, operație, iar după operație încă un curs de chimioterapie etc“, povestește femeia.

Când credea că ce-i mai rău a trecut, cancerul a recidivat, iar din 2006 până acum a avut trei operații. Acum însă simte că o dor oasele. „Cancerul nu pleacă, de fapt cred că se ascunde pe undeva“, spune femeia.

 Metodă nouă și mult mai ieftină de diagnosticare a cancerului esofagian. Medicii vor putea observa dereglările cu ajutorul unei simple capsule, înghițite de pacient 

De la bun început nu a avut nici un simptom ce-ar fi putut s-o pună pe gânduri. „Am avut noroc că-mi palpam sânii tot timpul și am observat că aveam un nodul destul de mare“, mărturisește femeia. Le recomandă tuturor să nu existe să se adreseze la medic pentru a se asigura că nu au nici un tip de cancer. „Colega mea de salon a venit la medic cu o tumoare în stadiul patru, din cauză că i-a fost frică. Femeile trebuie însă să se gândească la faptul că mai devreme sau mai târziu tot aici ajung (n.r Institutul Oncologic), întrebarea este în ce stadiu. În stadiu incipient cancerul poate fi tratat repede, ulterior e mai greu“, spune Galac I. Acum femeia poartă o proteză și este optimistă, crede că în timp va scăpa de această boală. Face două chimioterapii pe săptămână.

„Mai bine piezi o zi și mergi la medic decât să pierzi o viață înainte“

Chimioterapie face și Agatiev L., în vârstă de 56 de ani, care a avut cancer la ficat, iar acum luptă cu cancerul la stomac. A ajuns la medic din cauza unor dureri deranjante, în 2009. „Aveam dureri în burtă, în regiunea stomacului, mă durea capul, nu aveam poftă de mâncare, aveam senzații de vomă. M-am dus singură la medic, mi-au spus că am probleme cu ficatul, dar eu am mers la Institutul Oncologic și mi-au spus că trebuie să fiu operată“, povestește femeia.

Nu s-a gândit că ar putea avea cancer, dar a auzit de la medic un răspuns care i-a dat viața peste cap, într-o singură clipă. „Eram în stadiul al doilea de cancer. Am făcut chimioterapie timp de un an de zile“, spune Agatiev L. În 2013 a aflat însă că are cancer la stomac.

Acum le spune la toți să fie atenți atunci când au dureri sau când îi deranjează ceva. „Mai bine piezi o zi și mergi la medic decât să pierzi o viață înainte“, accentuează femeia.

Medicii spun că există anumite semne care ne-ar putea pune pe gânduri atunci când le simțim. Totul depinde însă de tipul și de regiunea în care se dezvoltă cancerul. Bunăoară în cazul cancerului mamar, femeile ar putea să nu simtă nimic până la avansarea tumorii. „Cancerul poate să crească până la 6 centimetri și pacienta nu simte nimic. Când încep metastazele, prin plămâni, apar simptome de intoxicație canceroasă, pierdere în greutate, pierderea poftei de mâncare, anemie etc. Acestea sunt prezente în cazul cancerului avansat, în stadiul patru“, spune Vasile Jovmir, chirurg-mamolog la Institutul Oncologic.

În 90 de procente, cancerul este depistat de către paciente, dar acestea nu mai vin la medic. Doctorul spune că doar 12 la sută dintre femeile care ajung la el sunt în stadiul întâi, deși în alte țări procentul este de 60 de procente. În stadiul doi, ajung până la 50 de procente, iar în stadiul trei și patru sunt 37 de procente. Fiecare a treia femeie vine cu cancerul în stadiul 3-4. 

Se întâmplă din cauză că acest tip de cancer nu doare, spune specialistul. „Cancerul practic nu doare, până nu apasă un nerv. Femeile au și o frică față de spitale, că trebuie să lase gospodăria acasă, dar le e frică și de situația financiară, dar asigurarea medicală asigură sigură practic tot“ , pune Vasile Jovmir. Sunt însă și femei care cred că această boală va trece și o tratează singure cu remedii naturiste. „Varză cu miere, fie o mănâncă, fie o aplică. Fel de fel de comprese cu alcool, cu samogon, cu ce vreți“, povestește specialistul.

Tot cu speranța că se vor vindeca de cancer trăiesc și moldovenii care au cancer la piele. „La mine oamenii ajung în stadiul doi-trei. Oamenii pur și simplu nu se adresează: sunt ocupați cu munca sau speră că se vor trata acasă. Oamenii se tratează cu pătlagină, îl ard cu diferiți acizi, încălziri, comprese, ceea ce duce la dezvoltarea mai rapidă a maladiei. Oamenii nu știu ce este cancerul, ei nu știu că cancerul poate deveni inoperabil, că se poate extinde la alte organe“, spune Ion Dăscăliuc, specialist în cancerul la piele în cadrul Institutului Oncologic.

În acest caz, oamenii au câteva indicii clare ce ar putea să-i pună pe gânduri. „La început poate fi un nodul, care se poate ulcera. Acolo unde este localizat, pielea își schimbă culoarea, poate fi mai roșietică, mai întunecată. Ulterior pot apărea eliminări“, mai spune Ion Dăscăliuc. Totodată, specialistul afirmă că acest tip de cancer poate fi localizat în orice loc al corpului: pe față, pe mâni, pe picioare etc. Ne atrage atenția asupra alunițelor care devin periculoase atunci când cresc, când își schimbă culoarea sau când sunt rupte.

 Simptomele banale care ascundeau o boală devastatoare. De la slăbiciune ori senzație de vomă - la cancer cu metastaze 

Târziu se adresează și pacienții care dezvoltă cancer colorectal. „Din păcate pacienții ajung la mine în stadiul trei și patru. Mulți nu dau importantă, alții se tem să afle realitatea sau amână consultul la medic din cauză că nu au timp“, spune Lidia Gârleanu, specialistă în cancerul colorectal, la Institutul Oncologic.

Ar putea însă preveni dezvoltarea cancerului dacă ar fi atenți la anumite indicii. „De cele mai multe ori aceste persoane au sângerări neobișnuite, merg afară cu sânge sau cu mucozități. Ar trebui să-și pună semne de întrebare și dacă știu că în familie există o persoană care a avut cândva cancer“, spune doctorul.

Specialista mai afirmă însă că din noiembrie, cei care nu au simptome de cancer colorectal, vor putea face niște investigații la Insutitul Oncologic unde va fi deschis un centru performant cu aparataje japoneze. „Este vorba despre colonoscoape, care fac un control endoscopic a cancerului colorectal“, mai spune Lidia Gârleanu.

Până atunci, doctorul atenționează moldovenii că în Moldova cancerul colorectal este pe primul loc la capitolul incidență. Una dintre cauzele principale ale apariței acestuia este alimentația incorectă. „La noi nu există cultura mâncării, de a asorta bucatele, la noi oamenii nu se întâlnesc să vorbească la o masă simplă, masa trebuie să fie bogată. Unul dintre principalele probleme este faptul că nu combinăm carnea cu legumele“, susține Lidia Gârlădeanu.

Potrivit statisticii naționale printre cele mai des întâlnite tipuri de cancer în Republica Moldova sunt: colorectal, la sân, pulmonar, de piele, a glandei tiroide etc.

 

 Articole relaționate:

„Viața nu se poate termina așa brusc. Vreau să încerc atâtea lucruri interesante”. Sunt visele Alinei Țaruș, fata care adoră florile și care acum luptă cu o formă grea de cancer limfatic 

10 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre cancer

O femeie a murit de cancer, după ce doctorul „a uitat” să-i pună diagnosticul