Autor: Sorina David

Promisiuni false ce durează de mai bine de un an pentru rezidenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Unii dintre ei încă mai cred că-și vor primi salariile promise drept remunerare pentru munca pe care o fac, alții - demult și-au luat gândul de la banii promiși de autorități și încearcă să se descurce pe cont propriu. Și mai mulți au rămas dezamăgiți, pentru că au fost nevoiți să renunțe la multe lucruri ca să poată fi angajați. În final, aproape toți au rămas simpli rezidenți care trăiesc doar din bursa de 900 de lei pe lună.

Irina se numără printre rezidenții care a crezut în promisiunile autorităților că va fi angajată și salarizată în instituția medicală, unde își face practica de viitor doctor. Tânăra este rezidentă în anul III la medicina internă și face practica la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Ea povestește că inițial, când era vorba ca toți medicii rezidenți să fie angajați în instituțiile unde au fost repartizați pentru a urma practica de rezidențiat, li s-a cerut să se concedieze din alte instituții medicale unde erau deja angajați. Irina spune că a urmat aceste condiții, doar că rezultatul nu a fost cel așteptat.  

„Munceam felcer la Spitalul de Urgență, salariul și bursa de medic rezident erau sursele mele de existență. Am fost nevoită însă să mă concediez de la Urgență, ca să pot fi angajată în spitalul unde urmam rezidențiatul. Asta era o condiție pentru toți rezidenții. Eu am urmat-o, doar că nici până azi nu sunt angajată și nu primesc salariu pentru orele de lucru la spitalul „Sfânta Treime””, mărturisește Irina.

Când a înțeles că administrația spitalului nu are de gând să angajeze rezidenții, tânăra s-a văzut nevoită să caute un alt loc de muncă, pentru că cei 900 de lei din bursă nu-i ajungeau nici de mâncare.

█ „Eu înțeleg că ministrul e ocupat, dar din cauza lui noi trebuie să trăim cu aer”. Ministerul Sănătății amână de câteva luni semnarea fișelor care le-ar permite tinerilor specialiști să se angajeze 

„A trebuit să îmi caut un alt loc de muncă. Am fost angajată la un centru privat. Acum, de dimineață până la orele 14 muncesc la spitalul Sfânta Treime, iar de la 14 și până seara lucrez la centrul privat. E greu, mai ales când mai am și gărzi de făcut în spital”, susține tânăra.

Atitudinea autorităților față de tinerii specialiști îi determină pe aceștia să se angajeze în instituțiile medicale private. Irina spune că și în viitor vrea să muncească la un centru medical privat. Acolo condițiile și atmosfera de muncă sunt mai bune, dar și salariul este mai motivant.  

Tot la un centru medical privat s-a angajat și Cristina, rezidentă și ea la Spitalul municipal „Sfânta Treime”. Viitoare doctoriță spune că nici nu mai încearcă să întrebe administrația instituției despre salariul rezidenților, deoarece și-a pierdut orice speranță.

„Eu sunt în ultimul an la rezidențiat. Termin Universitatea în luna mai. Cu siguranță până atunci nu se rezolvă problema salarizării, dar sper ca măcar colegii mei să fie angajați. Noi deja ne-am pierdut orice speranță”, afirmă Cristina.

În timp ce unii tineri văd drept soluție angajarea la un centru de sănătate privat, alții încearcă să facă situației altfel. Maria (nume schimbat), de exemplu, a ales să meargă, pentru o lună, la un Centru de Sănătate dintr-o comună îndepărtată, unde s-a angajat terapeut. Tânăra spune că anume salariul a motivat-o să meargă acolo.

 Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă 

„La Centrul unde m-am angajat nu este niciun medic, doar asistente medicale. Îmi vine foarte greu, dar… Eu am ales să vin, pentru că spre deosebire de spitalul „Sfânta Trime”, aici mi se oferă salariu. În plus, mi se calculează și ca o lună de practică în raion”, povestește Maria.

Amintim că rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Ion Ababii, spunea anterior că probelema salarizării rezidenților ar putea fi rezolvată în al doilea trimestru al lui 2015.

Totodată, specialiștii în sănătate susțin că medicii-rezidenți nu pot fi angajați și salarizați, deoarece legea nu-i definește drept specialiști cu studii terminate, iar documentul nu conține așa noțiune precum cea de medic rezident.  

 

  Articole relaționate:

Spitalele municipale nu vor angaja medici rezidenți. „Sunt contradicții. Așteptăm ca Ministerul Sănătății să vină cu mecanisme clare de implementare a Hotărârii de Guvern și să identifice bani” 

Rezidenții din două instituții medicale și-au primit salariile promise de Guvern 

De luna viitoare, medicii rezidenți vor avea salariul de medic începător. În medie aceștia ar putea primi 2.300 de lei