Autor: Irina Papuc

Spitalele municipale nu vor angaja și nici salariza medici rezidenți. Decizia a fost luată după mai multe discuții cu Direcția Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău. Problema este că nu sunt bani, iar Ministerul Sănătății nu a explicat mecanismul de implementare a Hotărârii de Guvern care prevede salarizarea rezidenților și nici de unde ar trebui să fie identificați banii, explică responsabilii.

Cristina Botnari este rezident în anul II la medicina internă în cadrul Spitalului Municipal „Sfânta Treime”. Conducerea instituției, spune ea, nu are de gând să facă angajări, deși se face deja aproape jumătate de an de când a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern cu privire la salarizarea rezidenților.

„Am fost la director. Ne-au spus că nu sunt bani și că nu ne pot angaja. Am scris o scrisoare și la Ministerul Sănătății ca să aflăm ce se întâmplă”, spune tânăra, care s-a angajat la un serviciu part-time ca să poată să-și acopere cheltuielile. Cristina spune că este dezamăgită de sistem și că, atât ea, cât și colegii, au început cu stângul cariera în medicină.

Managerul instituției în cauză explică că, resurse pentru a le achita lefurile celor peste 80 de rezidenți, cu adevărat nu sunt. „Noi contractăm banii pentru servicii de la Compania Națională de Asigurări în Medicină. Nu avem bani pentru ca să le dăm salarii, iar servicii contra plată prestăm foarte puțin. Am avut mai multe întâlniri la Direcția municipală de Sănătate și am decis că nu putem face angajări. Nu decid eu acest lucru”, ne-a spus Simion Terente, directorul Spitalului Municipal Sfânta Treime.   

Șeful de la Direcția Municipală de Sănătate spune că decizia de a nu angaja rezidenți a fost luată din motive obiective. Situația nu se va schimba până Ministerul Sănătății va publica mecanismele de implementare a Hotărârii de Guvern, mai afirmă acesta.

„Noi vrem să angajăm acești tineri, dar nu putem face acest lucru. Ordinul emis de minister vine în contradicție cu mai multe legi. Am primit de la Ministerul Sănătății o scrisoare în care suntem înștiințați că urmează să includem rezidenții în statele de personal, conform actelor în vigoare, conform specializării, iar remunerarea să fie achitată din contul mijloacelor bănești parvenite din fondul pentru achitarea serviciilor medicale. Este o încălcare. Nu putem face așa ceva”, afirmă Mihai Moldovanu. El spune că o piedică în plus este și faptul că rezidenții nu sunt licențiați, ceea ce înseamnă că nu pot fi incluși în statele de personal.

„Am expediat, drept răspuns, o scrisoare în care solicităm să se identifice bani și mecanismele necesare, altfel nu putem îndeplini acel ordin. Noi și așa avem probleme cu salarizarea angajaților, după ce a fost mărit salariul de bază de la 825 la 1.000 de lei. Pentru a achita lefurile rezidenților dintr-o singură instituție, ne trebuie aproximativ 2 milioane de lei”, a mai precizat Moldovanu.

Deocamdată, trei instituții au angajat și salarizat medicii rezidenți – Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Institutul de Oncologie și Spitalul Clinic de Psihiatrie. Toate trei sunt terțiare, unde fondator este Ministerul Sănătății. În restul spitalelor, rezidenților li s-a spus fie că există probleme de ordin financiar, fie nu pot fi făcute angajări, pentru că nu există locuri vacante.

Anterior, experții în sănătate au anunțat că ordinul emis de Ministerul Sănătății în luna ianuarie care prevedea angajarea rezidenților de la 1 ianuarie, nu poate fi implementat, deoarece contravine Legii pentru exercitarea profesiunii de medic, iar un deputat a înregistrat o inițiativă legislativă care ar permite crearea unui fond în cadrul CNAM pentru salarizarea medicilor rezidenți.

În Republica Moldova își fac studiile peste 1.500 de medici rezidenți. Hotărârea de Guvern cu privire la salarizarea acestora a intrat în vigoare pe 7 octombrie 2013 și prevedea achitarea unui salariu de aproximativ 1.500 de lei, un supliment la bursa de 1.000 de lei pe care o primesc aceștia în prezent. 

 

Citește la aceeași temă:

De luna viitoare, medicii rezidenți vor avea salariul de medic începător. În medie aceștia ar putea primi 2.300 de lei 

Rezidenții din două instituții medicale și-au primit salariile promise de Guvern 

Andrei Mecineanu: „Ministerul Sănătății vine să „submineze” remunerarea medicului, deoarece un rezident când va deveni medic va beneficia de același salariu, dacă nu chiar mai mic” 

Rezidenții, lăsați cu ochii în soare. Aceștia nu și-au mai primit nici până acum salariile promise în luna octombrie. Până acum nu se știe nici măcar cine trebuie să aloce banii