Autor: Irina Papuc

O companie privată care prestează servicii medicale pentru oamenii din raionul Ungheni activează, încălcând legea. Doctorii de aici tratează pacienți deja de un an și primesc bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină, deși n-au acreditare. Aceasta este o condiție obligatorie pentru orice prestator de servicii medicale din Moldova, iar legea stipulează clar acest lucru. Deși pe actele oficiale figurează o tânără care a împlinit în acest an 24 de ani, adevăratul manager este Tatiana Roșioru, soția șefului Direcției E-Transformare din cadrul Ministerului Sănătății, Alexandru Roșioru.

SRL „AlfaMed Consult” are sediul pe strada Romană, la doar o intersecție de Centrul de Sănătate Ungheni. Instituția prestează asistență medicală în domeniul medicinei de familie, ginecologie, pediatrie, neurologie, otolaringologie. Deși a fost deschisă pe data de 23 septembrie anul trecut, în ianuarie 2014, aceasta deja este contractată de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. Mai exact, la doar patru luni de la obținerea certificatului de licențiere.

Mai mult, „AflaMed Consult” nici nu avea certificatul de acreditare în momentul în care CNAM a decis să contracteze serviciile acestei companii. Într-un ordin al Ministerului Sănătății, publicat la 31 decembrie anul trecut, este indicat graficul pentru anul 2014, când instituțiile private care prestează servicii medicale urmează să fie acreditate. Astfel, în ordinul cu numărul 1602, se indică clar că SRL AflaMed Consult, urmează să treacă procedura de acreditare abia în luna decembrie a acestui an.

 Funcționar de la Ministerul Sănătății cu salariu de 5.000 de lei, dar care conduce o mașină scumpă și își cumpără imobil de peste 1 milion de lei

Și totuși, aceasta nu a împiedicat Compania Națională de Asigurări în Medicină, principalul finanțator în sistemul de sănătate să contracteze serviciile instituției medicale private. Acest lucru este evident din lista instituțiilor medicale cu care CNAM a încheiat contracte în acest an. În acest document, publicat pe site-ul Companiei, găsim și „AlfaMed Consult”, aceeași instituție, cu aceeași adresă juridică și același cod fiscal.

Potrivit informațiilor disponibile la Camera Înregistrării de Stat, administrator oficial este Mariana Ionașco, o tânără din Chișinău. Aceasta s-a născut în anul 1990 și are domiciliul în sectorul Buiucani al Capitalei. De fapt, aceasta învață la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași. De afaceri se ocupă însă altcineva, care este mult experimentat. Deși nu apare în niciun act oficial, doctori care au cerut să le fie păstrată identitatea și oameni care-i cunosc îndeaproape spun că managerul general al AlfaMed este Tatiana Roșioru, soția șefului E-Transformare de la Ministerul Sănătății, Alexandru Roșioru.

În principiu, nici angajații de acolo nu neagă acest lucru. Am mers la sediul Centrului medical din Ungheni pentru a discuta cu angajații, dar și pentru a vedea de ce activează, dacă nu deține un certificat de acreditare.

 Avocații, hotărâți să dea Ministerul Sănătății și CNAM în judecată, pentru discriminare 

„Trebuie să sun managerul general sa întreb dacă pot să dau numele lui și dacă putem în general discuta. Eu am la primire trei copii și nu pot sta de vorbă cu dumneavoastră”, ne-a spus directorul medical al clinicii, Iurie Petriciuc.

Pe peretele de la intrare stau atârnate licența companiei și autorizația sanitară de funcționare. Am întrebat unde este certificatul de acreditare și de ce instituția funcționează fără el și mai este și contractată de CNAM. „Acreditarea va avea loc acum în decembrie. Nu știu dacă este contract cu CNAM”, a spus confuz Iurie Petriciuc.

L-am întrebat cât de des trece Tatiana Roșioru pe la clinică. „Cam rar trece, dar vine”, ne-a spus acesta fără ezitare. Petriciuc s-a arătat deranjat de faptul că am fotografiat de afară sediul clinicii, iar să stea de vorbă cu noi nu a mai vrut. A plecat în biroul său, iar peste câteva minute a sunat recepționerei să ne spună că n-are rost să-l așteptăm. Recepționera a avut un comportament ciudat. Aceasta a întors ecusonul pentru a nu-i vedea numele.

Am cerut explicații de la directorul CNAM, Mircea Buga. Oficialul ne-a răspuns scurt că dosarele instituțiilor contractate sunt în regulă. „Serviciul de presă va pregăti un răspuns pentru dumneavoastră. Tot ce pot spune acum este că prestatorii contractați au actele în regulă”, ne-a spus Buga, urmând să primim un răspuns desfășurat în următoarele zile.

Alexandru Roșioru nu a fost mai comunicativ de această dată. El ne-a răspuns la apel, dar a spus că nu ne poate da datele de contact ale soției, pentru că este ocupat, inclusiv în următoarele ore și a închis telefonul.

 Drama familiei bărbatului trimis la închisoare pentru că n-are poliță. „Suntem trei fete la părinți. Noi avem copii și soți invalizi, nu avem bani pentru poliță” 

Legea în Republica Moldova este permisivă, însă obligă toate instituțiile medicale să dețină acreditare, respectiv, normele legale nu pot fi interpretate.

Astfel, Legea privind evaluarea și acreditarea în sănătate din 2001 prevede că „evaluarea şi acreditarea în sănătate se realizează în vederea determinării, pe bază de standarde elaborate şi aprobate de Ministerul Sănătăţii, a capacităţii unităţilor medico-sanitare şi farmaceutice, indiferent de tipul de proprietate, forma juridică de organizare şi subordonarea administrativă, de a acorda populaţiei asistenţa respectivă şi de a realiza obiectivele prevăzute de Legea Ocrotirii Sănătăţii”.

Specialiștii în sănătate spun că respectarea Legii privind acreditarea este foarte importantă, deoarece delimitează instituțiile care pot oferi siguranță pacienților și cele care nu pot să o facă.

„Acreditarea înseamnă certificarea calității serviciilor medicale în cadrul sistemului sănătății și înseamnă dovada faptului că instituția poate garanta pacientului siguranță și tratament conform standardelor în vigoare. O instituție care n-are acreditare este inaptă de a garanța siguranță”, afirmă Larisa Catrinici, fost ministru al Sănătății.

În același timp, articolul 3 al aceleaiași legi spune că „în Republica Moldova au dreptul să desfăşoare activitate medico-sanitară şi farmaceutică unităţile care au obţinut evaluarea şi acreditarea şi cărora li  s-a eliberat certificat de acreditare”. Legea privind asigurările obligatorii de asistență medicală este mai ambiguă, spune, la Articolul 13 că „în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, asistenţa medicală se acordă de prestatorii de servicii medicale, indiferent de tipul de proprietate şi formă juridică de organizare, care activează în conformitate cu legislaţia”.

Vom reveni cu detalii la acest subiect.

 

 Articole relaționate:

Moldovenii, ignorați de stat după ce nu mai au bani pentru polița medicală. „Tocmai în situaţia când oamenii ajung să aibă cel mai mult nevoie de servicii medicale, statul îi lasă pe cont propriu” 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală