Autor: Virginia Murariu

Pe 1 decembrie este Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA. Astfel, pe parcursul săptămânii, un ONG de profil organizează diferite evenimente de informare. Totodată, moldovenii pot să-și facă un test de salivă gratuit la HIV/SIDA, iar zeci de oameni au aflat deja ce statut au.

Zeci de voluntari de la Inițiativa Pozitivă au amenajat, într-un centru comercial din Capitală, o galerie de imagini în care scriitori, actori, vedete și cântăreți renumiți din Republica Moldova ridică diferite semne de întrebare cu privire la virusul imunodeficienței umane. Bunăoară, dacă ați mai cere autografe dacă ați ști că au SIDA, dacă ați lucra în aceeași redacție cu o persoană cu HIV sau dacă ați mânca la aceeași masă. Tot acolo, tinerii au amenajat un centru de testare la HIV/SIDA prin intermediul salivei. Procedura este gratuită și anonimă, iar rezultatul îl puteți afla în 15 minute.

În acest mod voluntarii vor să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă persoanele cu HIV/SIDA din Moldova și, totodată, încearcă să distrugă frica oamenilor de a-și face un test simplu prin care pot afla dacă au sau nu HIV.  

 Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor: „Tinerii cred că lor nu li se poate întâmpla nimic grav și că starea de bine va dura la infinit. Nu este așa“

„De la ora 11.00, până la prânz am avut 48 de oameni testați. Este destul de mult. Până diseară sperăm să testăm o sută de persoane. Sperăm că vom continua în același mod. Nu avem niciun rezultat pozitiv și acest lucru ne bucură, pentru că e destul de dificil să informăm peroanele că au HIV“, spune Ina Vutcariov, psiholog la organizația „Viață Nouă“.

Tot ea afirmă că pe parcursul anilor, datorită unor astfel de activități, voluntarii au reușit să schimbe atitudinea moldovenilor față de HIV/SIDA. „Comparativ cu ceilalți ani oamenii sunt mult mai deschiși. HIV-ul a încetat să fie asociat cu sentimentul de rușine sau de culpă. Oamenii își dau seama că nimeni nu este protejat de acest virus“, a mai precizat Ina Vutcariov.

Participanții la eveniment mărturisesc că și-au făcut testul, fiind îndemnați de spoturile de la televizor, iar alții - de voluntarii din centrul comercial. Chiar dacă spun că sunt sănătoși, după testare, toți așteaptă cu sufletul la gură să afle rezultatele exacte. „Oamenii au foarte mari emoții atunci când își fac testul la HIV. Vin cu mari griji pentru că știu că oricine ar putea fi infectat“, adaugă Ina Vutcariov.

Printre cei emoționați care își așteptau rezultatul testului se regăsea și un bărbat de aproape 45 de ani. De atâtea emoții, acesta își freca neîncetat mâinile, stând așezat pe un scaun. Deși rezultatul testului este gata doar în 15 minute, pentru unii aceste minute sunt ca o veșnicie. Despre acest lucru ne-a mărturisit chiar el. „Am venit să fac acest test pentru că este anonim și gratuit. Eu lucrez de mai mulți ani peste hotare și am auzit la televizor că aici pot obține repede un rezultat“, spune bărbatul, vizibil emoționat.  

Dacă unii au avut curajul să treacă testul de salivă pentru a afla dacă este sau seropozitiv, alții au ajuns la eveniment și, după o mică plimbare, au făcut cale întoarsă. Au admirat pozele vedetelor, rafturile magazinelor, dar nu au mai ajuns să facă testul. „Am venit cu o amică de-a mea să mâncăm și să facem cumpărături. Știu că este ziua de combatere a HIV/SIDA, dar nu vreau să-mi fac un test, îmi este frică. Poate pe viitor mă voi hotărî să-l fac“, spune puțin dezinteresată Maria Palamarciuc, o tânără în vârstă de 20 de ani. Susține că știe care sunt căile de transmitere a virusului, însă recunoaște că aceste informații le-a aflat singură, de pe internet, dar nu au informat-o nici părinții, nici profesorii. În opinia ei HIV-ul „nu este o discuție pentru părinți“.

Cei care încă nu au avut curajul să treacă testul de salivă la HIV, mai au timp să facă acest gratuit până miercuri la ora 21.00. Asta pentru că evenimentul început astăzi va mai dura încă două zile, între orele 11.00 și 21.00. Dar asta nu este tot. Pentru a atrage atenția societății asupra acestei probleme, azi la ora 18.00 voluntarii de la Inițiativa Pozitivă vor organiza și un flashmob.

Datelor oferite de către Națiunile Unite arată că anul trecut în Republica Moldova erau înregistrate 8.557 de persoane HIV-pozitive, iar în ultimele 11 luni au fost înregistrate 781 de cazuri noi, pe când în 2013 au fost 706 de cazuri noi.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA  este o oportunitate de a schimba societatea. Aceeași sursă susține că stoparea epidemiei SIDA este posibilă până în 2030, dar numai prin reducerea decalajului dintre persoanele care au acces la prevenire HIV, tratament, îngrijire și suportul serviciilor și persoanelor. Prin reducerea decalajului de testare HIV, cei 19 milioane de oameni care sunt conștienți de statutul lor HIV-pozitiv pot începe tratamentul.

 

 Articole relaționate:

Un tânăr cu HIV ar fi infectat 38 de persoane printre care și femei cu care ar fi întreținut relații sexuale neprotejate

Povestea primului bărbat vindecat de HIV/SIDA. Cercetătorii au aflat cum ar fi scăpat de cumplita boală