Redactor: Virginia Murariu

Uretrita vă poate face să trăiți senzațiile cele mai greu de suportat – arsură în timpul urinării, mâncărime și usturime de după urinare.

Potrivit specialiștilor, uretrita este o infecție a uretrei, canalul care face legătura dintre vezica urinară şi exterior, folosind la eliminarea urinei. Medicii mai precizează că printre cauzele afecțiunii se numără microbii (stafilococi, streptococi, enterococi etc.), ciupercile (Candida Albicans), paraziţii (Trichomonas), traumatismele (mecanice, chimice şi termice), alergenii, chiar şi virusurile (Herpes Simplex). Modul de transmitere a uretritelor, în marea majoritate a cazurilor, rămâne raportul sexual. La femeie, această cale este considerată a fi frecventă, iar la bărbat - obligatorie.

Principalele simptome ale infecţiei uretrale sunt micţiunile frecvente, însoţite de senzaţia de prurit local şi arsură la urinat, ceea ce, mai ales la femei, face dificilă diferenţierea faţă de o infecţie a vezicii urinare (cistită), scrie Adevărul. De asemenea, mai pot exista scurgeri uretrale (la bărbaţi) sau existenţa puroiului în urină.  Un alt semnal de alarmă este prezența sângelui în urină. Dacă acest din urmă simptom apare în cadrul unui debut brusc al disconfortului şi mai există şi un istoric de infecţii similare, atunci, cel mai probabil, responsabile sunt bacteriile. Dacă însă debutul a fost unul progresiv şi nu există sânge în urină, simptomele pot fi puse pe seama unei infecţii cu Chlamydia Trachomatis, explică doctorii.  

█ Ce înseamnă o rezervă ovariană scăzută

Într-o astfel de situație specialiștii susțin că ar trebui să vă adresați la un medic specialist urolog. Acesta va solitica efectuarea unor analize de laborator în vederea stabilirii cauzei. În general, analiza urinară poate ajuta în acest sens. Totuşi, aproximativ 30% dintre femeile care au micţiuni frecvente şi dureroase nu au un număr semnificativ de bacterii în urină. Se mai poate investiga şi secreţia ureterală, dar şi cea vaginală, dată fiind apropierea dintre cele două zone şi probabilitatea ridicată ca infecţia să aibă o provenienţă genitală.

În ceea ce priveşte tratamentul, acesta depinde foarte mult de cauza infecţiei şi este stabilit de medic după ce rezultatele analizelor sunt gata. Până atunci însă medicii sfătuiesc că puteți recurge la remediile naturiste, care te pot ajuta să scăpați de suferinţă, reducând intensitatea simptomelor şi chiar iniţiind procesul de vindecare. Mare atenţie, dacă infecţia produsă de gonococi sau de Chlamydia rămâne netratată, aceasta se propagă şi creează probleme mult mai serioase, cum ar fi boala inflamatorie pelvină, strictura uretrei, prostatita (la bărbaţi), epididimita, sterilitate, artrită, meningită sau inflamaţia inimii.

Începeți prin a bea mai multe lichide. Mai precis, străduiți-vă, pe tot parcursul zilei, să beți un pahar de apă ori ceai la fiecare oră. Atunci când tractul urinar este în permanență plin, veți urina frecvent, „spălând” în acest fel bacteriile care au colonizat uretra, iritând-o. Foarte eficient din acest punct de vedere este sucul de merișoare. Acesta nu are efect bactericid, dar conţine o substanţă care împiedică bacteriile să se ataşeze de mucoasa tractului urinar. Iar dacă bacteriile nu se pot prinde de pereţi, atunci ele pot fi cu uşurinţă eliminate prin urină.

O altă recomandare venită din partea specialiștilor este să beți un pahar de 300 ml de suc în fiecare zi, atât pentru tratare, cât şi, pe viitor, pentru prevenirea infecţiilor. Puteţi încerca şi alte tipuri de remedii pe bază de merişoare: capsule, comprimate, tincturi sau ceaiuri.

De mare ajutor în ameliorarea disconfortului este infuzia din mătase de porumb, folosită din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile sale diuretice, antiinflamatoare şi calmante. La fel şi cele din gălbenele sau muşeţel, două plante consacrate în ceea ce priveşte alinarea durerilor. Pentru a ajuta organismul să lupte cu infecţia, prepară un ceai de leuştean (membru în familia morcovului), turnând o cană de apă fiartă peste două linguriţe de rădăcină uscată, tocată mărunt. Această plantă de grădină conţine compuşi cu efect bactericid, fiind, de asemenea, şi un excelent diuretic.

 

 Articole relaționate:

Boala care te lasă fără dinţi, totul începe cu o banală gingivită netratată 

De ce unii micuți au dinții negri chiar din primul an de viață. În Moldova zeci de copii cu astfel de probleme trec pragul stomatologilor pediatri