Autor: Virginia Murariu

Au dinții pătați sau chiar negri, pentru că nu-i îngrijesc deloc sau insuficient, consumă apă ce conține fluor ori mama a avut probleme de sănătate în timpul sarcinii. Este vorba de sute de copii moldoveni a căror dantură are de suferit din toate aceste motive.

Stomatologii pediatri spun că în fiecare zi zeci de micuți le trec pragul cu probleme ce le afectează culoarea dinților. Ei spun că de cele mai multe ori cauza principală a apariției unor pete negre pe dinți este o igienă dentară precară. „Unii copii au depuneri negre pe dinți, care apar din cauză că nu se spală pe dinți. Atunci când mâncăm, placa bacteriană rămâne pe suprafața dintelui. Pentru a o înlătura, trebuie să efectuăm un periaj dentar regulat, după fiecare masă. Dacă mai utilizăm și soluții antiplacă este și mai bine“, spune Angela Plămădeală, stomatolog-pediatru în cadrul Centrului Stomatologic Municipal pentru Copii.

Elena, o tânără mămică din Capitală, povestește că fetița ei are pete negre pe dinți încă din momentul în care aceștia au început să-i iasă. „Prima problemă la dinții fetiței i-am observat la 12 luni. Atunci avea doar doi dințișori și unul avea o pată neagră. Acum are cinci și toți sunt negri. Unii mai mult, alții mai puțin“, spune Elena.

Îngrijorată, mămica a mers la un stomatolog când copila avea un an și jumătate. „Am fost la doi stomatologi care mi-au spus că sunt depuneri, nu sunt carii. Motivul nu se știe. Mi-au mai spus că nu se poate interveni, ci doar se monitorizează și mi s-a recomandat să vin peste câteva luni. Ni s-a recomandat însă periajul după fiecare masă“, spune Elena.

█ Peste 80 la sută dintre copii de la sate nu se spală pe dinți. Deși situația e gravă, în Moldova nu se pregătesc specialiști în stomatologia pediatrică 

Deși în cazul fetiței Elenei nu se știe care e originea problemei, stomatologii afirmă că, în unele cazuri, copiii ar putea avea și o maladie de subdezvoltare a smalțului dentar – o hipoplazie. Boala se poate manifesta prin prezența unor pete albicioase pe dinți, dar și prin absența totală a smalțului. Această problemă poate să apară din cauza unor probleme cu care mama s-a confruntat în timpul sarcinii, deoarece dinții se formează intrauterin. Poate fi vorba de infecții, toxoplasmoză, rubeolă, intoxicații etc.

Nu este însă singura problemă care poate afecta dinții unui copil. Bunăoară, micuții care consumă apă sau produse cu fluor se confruntă cu aceleași probleme. „Fluoroza apare la vârsta când se schimbă dinții, de la 6 ani și apare doar pe dinții permanenți. Fluorul se conține în ceaiul negru, mai ales dacă ținem ceaiul o perioadă mai lungă în cavitatea bucală. Mai poate fi găsit în produse precum: țelina, carnea de vită, pui, de curcan etc. Sunt paste de dinți cu fluor, acestea sunt contraindicate copiilor care au astfel de probleme cu dinții“, avertizează specialista. Potrivit ei, în fiecare zi are câte 17 copii cu depuneri pe dinți. „În placă se depun pigmenți din alimente: din cafea, ceai, produse alimentare. La început e un pic mai galbenă, iar la final devine negru“, susține Angela Plămădeală.

Medicii recomandă ca în cazul în care părinții observă că micuții lor au probleme cu dinții trebuie să se adreseze obligatoriu unui stomatolog-pediatru. Totuși, specialiștii mai recomandă părinților să învețe copiii să se spele regulat pe dinți, să nu le permită să bea apă cu fluor, iar viitoarele mame să aibă grijă de sănătatea lor în perioada sarcinii, astfel încât să nu le lipsească vitaminele și mineralele necesare pentru dezvoltarea fătului.

Stomatologii spun că în cazul pigmentării, dinții se curăță, în caz de fluoroză dinții se înălbesc, iar în cazul hipoplaziei specialiștii ar putea prescrie și un tratament ortdontic, depinde însă de gravitatea situației.

Potrivit unor date recente, în Moldova afecțiunile stomatologice sunt în creștere în ultimii zece ani, astfel încât prevalența la copii a ajuns la 90 la sută. Sunt în creștere cariile dentare și complicațiile acestora, cazurile de mediastenite şi septicemie. 62 la sută se confruntă cu dureri dentare, 21 la sută au dinții scoși din cauza afecțiunilor care au dat complicații, iar alte 21 la sută au dezvoltat traumatisme dentare și ale regiunii maxilo-faciale. 

 

 Articole relaționate:

Cele mai frecvente greşeli de îngrijire a dinților, comise involuntar

Câte bacterii conţine periuţa de dinţi şi cât de des trebuie schimbată 

Obiceiuri-care-ne-distrug-dintii