Redactor: Sorina Bujarov

Spălatul pe dinți nu este de ajuns pentru a evita problemele dentare. Ca să ocolim gingivita, cariile dentare sau problemele ortodontice mai trebuie să ne debarasăm și de unele obiceiuri care ne pun în pericol sănătatea orală. Medlive.hotnews.ro prezintă cele mai dăunătoare obiceiuri ce au urmări nefaste asupra smalțului dentar:

Mestecatul gheții. Ronțăirea cuburilor de gheață poatecrăpa sau chiar sparge dinții, iar dacă acest lucru se întâmplă, durerile dentare nu vor conteni să apară. Alimentele calde și cele reci ar putea declanșa dureri rapide, dar și dureri persistente de dinți.

Practicarea activităților sportive fără gutieră. Indiferent de sportul pe care îl practicați, specialiștii recomandă să purtați gutiera pentru a evita, în cazul unor lovituri violente, distrugerea dinților.

Piercingul în limbă. Chiar dacă este considerat la modă, piercingul poate afecta dinții din cauza materialul metalic care poate sparge dinții. Piercingurile în buză implică același risc. Când metalul freacă gingiile pot avea loc leziuni gingivale, iar aceasta poate duce chiar și la pierderea dinților.

Scrâșnirea dinților. Acest obicei este cauzat, de cele mai multe ori, de stres și de programul de dormit, ceea ce îl face mai greu de controlat. Evitarea alimentelor “grele” în timpul zilei poate reduce durerea și daunele provocate de scrâșnitul dinților, iar gutiera ajută la prevenirea măcinării dinților în timpul somnului.

Jeleurile. Toate alimentele dulci favorizează apariția cariilor, dar unele sunt mult mai greu de suportat. Printre acestea sunt jeleurile care se lipesc de dinți, menținând zahărul și acizii rezultați în contact direct cu smalțul, timp de câteva ore.

Sucurile acidulate. Aceste sucuri pot conține până la 11 lingurițe de zahăr, așa că nu doar bomboanele sunt vionovate de excesul de zahăr. Băuturile răcoritoare pentru dietă sunt și ele dăunătoare, deoarece conțin mai mult acid sub formă de îndulcitori artificiali.

Folosirea dinților pe post de “deschizător”. Deschiderea capacelor sau a ambalajelor de plastic cu dinții este un obicei foarte prost, care poate duce la crăparea dinților.

Chipsurile. Bacteriile din placă vor transforma alimentele bogate în amidon în acid, iar acesta poate ataca dinții timp de 20 de minute, chiar mai mult, daca mâncarea este blocată între dinți. Pentru a evita aceste situații trebuie să folosiți ața dentară după fiecare gustare.

Cafeaua. Culoarea și aciditatea cafelei duce la îngălbenirea dinților. Din fericire, petele cauzate de cafea pot fi tratate prin diverese metode de albire a dinților.

Fumatul. Fumatul pătează dinții și poate provoca căderea acestora.

Vinul rosu. Acizii ce se conțin în vin atacă smalțul dinților și îi fac mult mai sensibili la colorare. Vinul rosu conține și un pigment care ajută la menținerea acestei culori pe dinți.

Vinul alb. Cu toate că vinul alb nu pătează dinții, acesta afectează smalțul la fel de mult ca și cel roșu. Clătiți dinții cu apă după ce ați băut vin alb sau folosiți o pastă de dinți care conține un agent de albire.

 

Articole relaționate:

Cele mai frecvente greşeli de îngrijire a dinților, comise involuntar 

Cele mai frecvente greșeli pe care le comiți atunci când ții dietă. Cum le poți evita 

Care sunt cele mai dese erori comise de părinți atunci când vine vorba de sănătatea copiilor