Redactor: Sorina Bujarov

Deși clătiţi periuţa înainte şi după fiecare spălare de dinţi, aceasta conţine o mulţime de microbi ce pun sănătatea în pericol. Cercetătorii de la Universitatea din Manchester, citaţi de medlive.ro,  susţin că o periuţă de dinţi neacoperită adăposteşte mai mult de 100 de milioane de bacterii, inclusiv E.coli, care pot provoca diaree şi diferite infecţii ale pielii.

Bacteriile din gură. Specialiştii susţin căeste normal ca în cavitatea bucală să existe o mulţime de microorganisme. Problemele încep atunci când nu există un echilibru sănătos al bacteriilor din gură. “Este important de ştiut că placa-lucrurile pe care le îndepărtăm de pe dinţi - este formată din bacterii[...] Deci, noi punem bacterii pe periuţa de dinţi de fiecare dată când ne spălăm” susţine Kimberly Harms, medic stomatolog.

Riscul de îmbolnăvire. Indiferent de numărul de bacterii ce trăiesc în gură, sistemul imunitar este în stare să protejeze organismul de eventuale infecţii, însă şi dumneavoastră trebuie să contribuiţi la menţinerea sănătăţii prin acoperirea periuţei de dinţi după fiecare spălare.

Nu vă spălaţi pe dinţi după ce trageţi apă. Periuţa de dinţi nu trebuie să fie aproape de toaletă pentru că microbii de pe aceasta se pot depune şi pe periuţă.  

Sfaturi pentru depozitarea periuţei de dinţi

Spălaţi-vă bine periuţa de dinţi după fiecare folosire.

Păstraţi periuţa de dinţi uscată. Bacteriile sunt atrase de locurile umede.

Periuţa trebuie să fie folosită doar de o singură persoană.

Când trebuie să aruncaţi periuţa de dinţi. American Dental Association recomandă să schimbaţi periuţa de dinţi la fiecare 3-4 luni. În cazul în care aţi suferit de vreo boală între timp, ar fi bine să o schimbaţi imediat după ce v-aţi însănătoşit.  Spălaţi-vă pe dinţi corect în mod regulat şi folosiţi aţa dentară, astfel veţi evita infecţiile şi bolile dentare. 

 

Articole relaționate:

Greşelile de sănătate pe care le comitem zilni

Cele mai frecvente greşeli de îngrijire a dinților, comise involuntar

Care sunt cele mai dese erori comise de părinți atunci când vine vorba de sănătatea copiilor