Autor: Irina Papuc

După cum a promis, CNAM a emis un răspuns la solicitarea noastră de a explica de ce compania controlată de către rudele lui Alexandru Roșioru, șeful E-Transformare de la Ministerul Sănătății, a fost contractată chiar dacă nu avea acreditare. Într-o scrisoare semnată de serviciul de presă al instituției, suntem anunțați despre faptul că ilegalități n-au existat.

„Instituţiile şi întreprinderile medico-sanitare şi farmaceutice de stat şi private nu sunt obligate să dispună de certificatul de acreditare la momentul începerii activităţii, dar urmează să depună cererea de trecere a procedurii respective timp de un an din acel moment”, se arată în răspunsul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Autoritatea face trimitere la Legea privind evaluarea şi acreditarea în sănătate, nr.552- XV din 18.10.2001. Articolul 11, la alineatul(3) care prevede că „administraţia instituţiei şi întreprinderii medico-sanitare şi farmaceutice nou-înfiinţate solicită în cel mult un an de la începutul activităţii unităţii evaluarea şi acreditarea acesteia”.

„CNAM a contractat legal”

„Pe 24 iunie 2014 AlfaMed Consult a încheiat contract cu Consiliul Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sănătate pentru efectuarea procedurii de evaluare şi acreditare. Menţionăm, că AlfaMed s-a încadrat în termenul legal  stabilit de Legea privind evaluarea şi acreditarea în sănătate în ceea ce priveşte depunerea cererii, deoarece a primit licenţa de activitate pe 06.11.2013, iar pe 30.10.2013 autorizaţia sanitară de funcţionare. Pe data de 31.12.2013, CNAM a contractat legal un prestator de servicii medicale, care la acel moment nu era obligat să prezinte dovada acreditării”, se mai arată în răspuns.

 Legea nu-i lege pentru CNAM. Compania ascunde modul cum gestionează banii 

De fapt, CNAM dă răspunsul pe jumătate. Cu adevărat Legea privind acreditarea în sănătate, emisă în 2001 prevede că timp de un an instituția trebuie să solicite acreditarea, însă în actele departamentale ale CNAM, certificatul de acreditare este unul dintre documentele care trebuie depus obligatoriu în pachetul de acte, atunci când este solicitată contractarea. Ordinul 159 A, din 15 septembrie, 2008, și care apropo este în vigoare, prevede lista actelor pe care orice instituție, fie privată, fie publică, trebuie să le dețină, atunci când solicită contractare.

 

Ordinul CNAM este în vigoare

Astfel, în afară de certificatul de acreditare, în ordin se indică că mai este nevoie de cererea de contractare, după un model stabilit de CNAM, cartela-tip a instituției, extrasul din Registrul de Stat al întreprinderilor și organizațiilor, ordinul de numire în funcție a conducătorului instituției, licența și anexa licenței, certificatul de acreditare și scrisoare de însoțire, autorizația sanitară de funcționare, certificatul de deschidere a contului bancar, o adeverință eliberată de Biroul Național de Statistică privind certificatul de atribuire a codului statistic și, desigur, oferta.

De altfel, șefii centrelor private care activează în domeniul asistenței medicale primare au confirmat că au avut nevoie de certificatul de acreditare pentru a putea obține contractare de la CNAM. Pentru a exclude orice dubii, am solicitat serviciului juridic din cadrul CNAM să ne confirme dacă ordinul semnat în 2008 mai este în vigoare. Juriștii ne-au răspuns că este în vigoare și că pachetul necesar de acte este prevăzut în ordinul respectiv.

Amintim că AlfaMed Consult este un centru medical privat care prestează servicii în domeniul asistenței medicale primare în orașul Ungheni. Aceasta este controlată de către Tatiana Roșioru, soția șefului serviciului E-Transformare din cadrul Ministerului Sănătății. Compania a obținut licența de activitate în septembrie 2013, dar într-un termen extrem de scurt obține contractare în volum de peste 2 milioane de lei de la CNAM. AlfaMed nu a prezentat certificatul de acreditare, urmând să-l obțină abia pe 20 decembrie curent.

 

 Articole relaționate:

 Funcționar de la Ministerul Sănătății cu salariu de 5.000 de lei, dar care conduce o mașină scumpă și își cumpără imobil de peste 1 milion de lei 

O companie condusă de rudele unor funcționari de la Ministerul Sănătății încalcă legea. Totuși, aceasta primește bani de la CNAM 

Cum „migrează” banii de la stat la privat. Clinica condusă de rudele lui Alexandru Roșioru a obținut un contract în valoare de milioane de lei din bani publici