Redactor: Irina Papuc

Un medic venit din China stabilește diagnostice oamenilor după o simplă privire și fără nicio investigație medicală. Mai mult, aceștia ies din biroul așa numitului doctor și cu medicamente, despre care nu se știe cum au ajuns în țară și ce efecte negative ar putea avea. Grav este că medicul activează în incinta unei instituții medicale de stat deja de zece ani, dar responsabilii strâng din umeri și spun că nu știu cu ce se ocupă acesta.

Medicul Qin Chunlin primește zilnic în cabinetul său zeci de oameni, iar asta se întâmplă deja de zece ani. Moldovenii care fac coadă la ușă spun că fac și câte 300 de kilometri numai ca să ajungă la el. În urma unei investigații realizate de reporterii Publika TV, a ieșit la iveală faptul că acesta nu indica niciun fel de investigații medicale și stabilea diagnosticele doar după câteva priviri. Mai mult, acesta indica și medicamente, pe care oamenii ar fi trebuit să le administreze cu sfințenie.

O femeie din Chișinău le-a povestit jurnaliștilor că a mers și ea la acest doctor, i s-a stabilit repede un diagnostic, i s-a administrat pastile, însă totul i-a părut suspicios. „Mi-a spus, ca la doamne, că e cu uterul ceva. Eu i-am zis ca nu-i drept. Eu nu mai am uter. A zis că este. Mi-a dat și pastile. Le-am luat, dar nu le-am administrat, fiindcă acolo e totul în chineză şi nu se înţelege nimic”.

Astfel, sunt tratați zilnic zeci de oameni. S-a dovedit că medicul chinez nu avea licență pentru prescrierea medicamentelor. Licența eliberată de către Camera Înregistrării de Stat indică că acesta avea dreptul să facă fitoterapie, și nu să elibereze medicamente. Ce fel de preparate sunt acestea nu au putut explica nici responsabilii de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și nici cei de la Centrul Național de Sănătate Publică, care autorizează suplimentele alimentare, ceea ce înseamnă că ele n-au trecut procedurile oficiale de înregistrare.

Mai mult, directoarea Centrului Medicilor de Familie, nr. 6 din Capitală afirmă că nu cunoaște cu ce se ocupă medicul, deși acesta activează de un deceniu în instituție. În schimb, se pare că șeful Direcției Sănătate de la Primărie a știut despre activitatea acestui așa numit doctor, însă n-a luat măsuri. Primăria Chișinău este cea care a semnat un contract de locațiune cu firma medicului chinez și acum câteva luni ar fi dat acordul pentru încă trei ani de arendă a spațiului.

 

 Articole relaționate:

Student la medicină reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău. A încercat să introducă ilegal în țară produse stomatologice 

Curtea de Conturi: Importatorii de medicamente indică la vamă prețuri cu 300 procente mai mari decât cele fixate de producători. O mare parte din pastile vin din zone off-shore 

În mai multe clinici stomatologice din Moldova, doctorii utilizează material expirat, ustensilele nu sunt sterilizate corespunzător, iar prețurile nu sunt afișate