Autor: Virginia Murariu

De la începutul anului, inspectorii de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor au făcut 21 de controale la clinici stomatologice publice, dar și private din țară. Au depistat că în unele clinici pacienții sunt tratați cu material sau medicamente cu termenul expirat sau că ustensilele cu care lucrează nu sunt sterilizate corect. Inspectorii îndeamnă oamenii să fie mai atenți, atunci când apelează la astfel de servicii și să ceară o informație detaliată în privința plății finale.

Atunci când mergem la o clinică stomatologică din Moldova riscăm să ne alegem cu Hepatită sau chiar cu HIV și asta, deoarece inspectorii au depistat că la unele instituții, ustensilele medicului nu sunt sterilizate adecvat. La câteva săptămâni am putea să rămânem, de exemplu și fără plombe, din cauză că la unele clinici stomatologice, materialul utilizat este cu termenul expirat. „Deseori, la sterilizarea instrumentelor sunt utilizate mijloace de măsurare fără buletine de verificare metrologică. Același instrument de sterilizare cu aburi sau cu aer uscat nu are acest buletin, ceea ce înseamnă că nimeni nu a verificat dacă temperatura de sterilizare este adecvată. Pe parcursul anilor sterilizatorul se poate defecta, se poate întâmpla orice cu el. Potrivit legislației, la fiecare 12 luni, aparatul trebuie să fie verificat“, spune Mariana Melnic, inspector în cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor.

█ Un medic utiliza aceleași ustensile la tratarea mai multor pacienți fără a le steriliza. A pus în pericol sănătatea a mii de oameni

Consecințele ar putea fi grave, spune specialista. „Din momentul în care nu știm dacă instrumentele au fost sterilizate adecvat, oamenii care merg la această clinică pot lua anumite boli: hepatită sau chiar HIV“, spune Mariana Melnic.

Nu sunt sigurele nereguli depistate, spun inspectorii. „Unii doctori utilizează material cu termenul de valabilitate expirat. Practic, materialul nu conține aceleași proprietăți chimice. Dacă, de exemplu, vorbim despre o plombă, aceasta va cădea în scurt timp după ce a fost pusă. Nu sunt registre de reclamație. Am mai depistat și medicamente cu termenul de valabilitate expirat. Sunt multe astfel de cazuri“, spune specialista.

În plus, sunt și situații când înainte de intervenție, pacientului i se spune un preț, iar după procedură, doctorul îi spune că mai trebuie să plătească pentru injecție și alte proceduri. „Pacientul trebuie să fie foarte bine informat înainte, astfel încât să știe câți bani va trebui să plătească la final“, conchide Mariana Melnic.  

Potrivit inspectorilor, de la începutul anului, până acum, în Moldova au fost verificate 21 de clinici stomatologice publice și private. Dintre acestea o singură verificare a fost inopinată, restul 20 au fost planificate. „Dacă am fi avut mai multe verificări inopinate se depistau și mai multe greșeli. Clinicile stomatologice erau deja pregătite că noi vom veni la control. Am avut însă o singură sesizare din partea unui consumator“, susține Lilia Cojocaru, șefa serviciului de presă a Agenției pentru Protecția Consumatorului. Se întâmplă din cauză că oamenii nu-și cunosc drepturile atunci când merg la stomatolog, precizează inspectorii.

În urma verificărilor, din cele 21 de clinici verificate, cinci clinici au fost amendate cu câte aproximativ 4.000 de lei. Amenzile au fost aplicate din cauză că nu se respectau cerințele de dezinfectare a instrumentelor, lipsa informațiilor privind serviciile prestate, că nu erau întocmite corect prețurile, etc.

Inspectorii informează că oamenii au dreptul să fie informați despre denumirea produsului, denumirea şi marca producătorului, adresa și numărul de telefon al importatorului, termenul de valabilitate, masa/volumul, principalele caracteristici calitative, compoziția, eventualele riscuri, etc.

Încăperile cabinetului stomatologic, unde sunt  efectuate procedurile de diagnostic şi tratament,  trebuie să fie asigurate cu psihrometre pentru controlul temperaturii şi umidității, verificate metrologic. În plus, pentru a evita transmiterea bolilor contagioase se supun sterilizării instrumentele medicale, iar pentru această  trebuie să se utilizeze un dulap de sterilizare cu aburi și un autoclav, însoțite cu buletine de verificare metrologice valabile, se supun supravegherii metrologice de Stat.

Pentru acordarea primului ajutor medical pacienților cu diferite urgențe medicale (lipotome, şoc anafilactic), centrul stomatologic trebuie să fie dotat cu aparat pentru măsurarea presiunii arteriale, supus obligatoriu supravegherii metrologice de Stat. Totodată, specialiștii accentuează că trebuie să cereți de la medicul stomatolog informații procedurile care urmează să fie efectuate și cât costă acestea. 

 

█ Articole relaționate:

Moldovenii n-au grijă de dinții lor. Majoritatea din cei care au vizitat un stomatolog aveau carii adânci și dinți stricați 

Fiecare al cincilea stomatolog din Moldova schimbă utilajul medical abia când cel vechi nu mai poate fi utilizat 

Utilaje dentare exploatate mai mult de trei decenii, în stomatologiile raionale