Autor: Irina Papuc

Moldovenii merg la stomatolog mai rar comparativ cu anul trecut. Aceasta însă nu înseamnă că au mai puține probleme cu dinții. Statisticile din 2012 arată că o carie din două era complicată, iar un dinte din patru dinți tratați trebuia extras. Totodată procentul celor care trec pragul stomatologului pentru o simplă examinare profilactică a fost extrem de mic.

Anul trecut moldovenii au vizitat stomatologii de peste 1 milion 600 de mii de ori, cu 5 mii de vizite mai puțin decât în 2011. Dintre aceștia 600 de mii au fost copii cu vârsta de până la 17 ani. Datele statistice arată că peste 40 la sută dintre moldoveni s-au adresat la stomatolog pentru asanarea cavității bucale. Totodată, raportând la numărul examinărilor făcute pe țară, aproape fiecare dinte era afectat de carie, iar unul din patru dintre cei tratați - a fost extras. De protezare au avut nevoie aproape 32 de mii de oameni. Aceleași date arată că doar 12 la sută dintre adulți au trecut pragul stomatologului pentru o simplă examinare profilactică.

Cele mai multe vizite la stomatolog au fost înregistrate la Cahul - peste 45 de mii, la Orhei - 37 de mii, la Ungheni - 31 de mii de oameni au mers la stomatolog, iar la Briceni au fost înregistrate, în 2012, peste 28 de mii de vizite.

Medicul stomatolog Gheorghe Ciobanu, care lucrează la Spitalul Raional Briceni, spune că cele mai frecvente afecțiuni sunt cariile și infecțiile micotice. El explică datele statistice prin faptul că oamenii de la nord sunt mai responsabili față de sănătatea lor.

 „Gradul de afecțiuni nu variază considerabil în comparație cu zonele de sud și centru. Pur și simplu aici oamenii sunt mai responsabili. Cred că un alt motiv poate fi și situația financiară, care este mai bună la nord”, consideră medicul. El afirmă că în localitățile din Briceni nu există probleme privind calitatea apei.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică cele mai recente probe de apă au arătat că aceasta nu corespunde indicilor sanitaro-chimici, iar cea mai  critică stare s-a înregistrat în raioanele Călărași, Glodeni, Ungheni, Cahul, Fălești, etc. Totodată, în Ungheni au fost înregistrate cantități ridicate de fluor.

În total în Republica Moldova există 666 de instituții stomatologice publice și private.

 

Articole relaționate:

Cele mai frecvente greşeli de îngrijire a dinților, comise involuntar

Câte bacterii conţine periuţa de dinţi şi cât de des trebuie schimbată 

Obiceiuri-care-ne-distrug-dintii